Hlavní obsah

České florbalisty čeká semifinálový hukot proti finským třicátníkům. Věřím, že to zvládneme, říká obránce Pražan

Semifinále světového šampionátu proti Finsku začíná v sobotu v 16 hodin.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Povinnost splněna. Česká florbalová reprezentace si bez problému poradila ve čtvrtfinále s Dánskem a vyhrála 10:1. V semifinále je čekají Finové, kteří si poradili s Němci. Pro většinu hráčů českého kádru půjde o největší zápas kariéry.

Článek

Po krušných chvílích, které zažíval český tým po prohře v základní skupině s Lotyši, má za sebou výběr trenéra Kettunena podstatně klidnější a pohodovější hodiny. Papírové předpoklady se tentokrát potvrdily a Češi ve čtvrtfinále smetli Dánsko. „Zlomový moment podle mě přišel už v základní skupině po výhře Němců nad Lotyši, která nám pomohla k hratelnějšímu soupeři pro čtvrtfinále. Asi patnáct se nás sešlo na chodbě hotelu a slavili jsme. Řekli jsme si, že musíme opravdu zabrat a nenechat tuhle šanci jen tak ležet. Usnadnili jsme si cestu, Dány jsme porazili a teď nás čeká vysněné semifinále s Finskem,“ hodnotí dosavadní průběh turnaje obránce Martin Pražan.

Třiadvacetiletý bek pražského Chodova je jedním z devíti nováčku v českém výběru a svoji premiérovou účast na světovém šampionátu si náležitě užívá. „Na šampionátu v roce 2008 jsem seděl během finálového víkendu v horním patře O2 areny. S nevlastním taťkou jsme se tenkrát bavili o tom, že třeba za deset let tady budu hrát. Teď je to tady a mě čeká v sobotu největší zápas kariéry,“ říká.

Životní zápas to v sobotu nebude jen pro něj, ale takřka pro celý český tým.V něm Češi narazí na Finsko. Úřadující mistři světa mají jeden z nejstarších výběrů na turnaji. Trenér Petteri Nykky povolal do Prahy hned osm třicátníků v čele s legendárním Mikou Kohonenem, který je už na svém jedenáctém mistrovství světa.

Pro srovnání, v českém celku se nachází jediný hráč starší třiceti let, a to Milan Garčar. „Potkáváme se s nimi poměrně často, takže se navzájem známe velmi dobře. Navíc máme finského trenéra, takže pokud máme být na někoho opravdu důkladně připraveni, pak to jsou Finové. Mají sice starší tým, ale o to zkušenější. Bude to nesmírně těžký zápas, ale jednoznačně chceme vyhrát,“ dodává odhodlaně Martin Pražan.

Kromě soupeře se budou muset Češi vypořádat také s enormním tlakem zaplněné O2 areny. Organizátoři počítají s tím, že sobotní návštěva velmi výrazně překročí hranici deseti tisíc návštěvníků. Mimochodem, už nyní se pražský šampionát zapíše do dějin jako ten vůbec nejnavštěvovanější. Na tuto metu dosáhli pořadatelé ještě před finálovým víkendem.

„Trenéři nás celý cyklus připravují na to, že budeme hrát před zaplněnou halou. Musím říct, že je na střídačce občas chaos, protože není slyšet vlastního slova. Hlavní pointa je ale v tom, že Petri Kettunen nám během zápasu nedává moc pokynů. Informace přichází zejména o přestávkách a při utkání už mezi sebou komunikujeme hlavně my hráči. Bude to hukot, ale věřím, že to zvládneme,“ uzavírá Pražan.

Reklama

Související témata:

Doporučované