Hlavní obsah

České kopce jak z Tour de France. Zdoláte je v sedle vašeho kola?

Foto: bestserk, Shutterstock.com

Nasedněte na kolo a vychutnejte si výšlapy na nejtvrdší české kopce po vzoru Tour de France.

Reklama

Jede se Tour de France a my jsme při té příležitosti vybrali nejtvrdší cyklistické kopce i u nás v Česku. Vyzkoušejte si trasy, jež se přibližují prémiovým stoupáním na velké Tour. Jsou těžké, ale nabízejí úchvatné výhledy.

Článek

Našli jsme pro vás nejdelší, nejtěžší, nejprudší a zároveň nejinspirativnější cyklistická stoupání v České republice. Vyzkoušejte jejich různé délky, převýšení, procenta stoupání a zažijte radost, která ve vás zůstane, když je zdoláte.

Zlaté návrší (Krkonoše)

23,5 km, převýšení přes 900 metrů, průměr 3,8 %

Foto: Profimedia.cz

Vrbatova bouda.

Nejdelší, nejvyšší, prostě NEJ NEJ ze všech. Ikonický český silničářský vrchol končí na Zlatém návrší (Vrbatově boudě) v nadmořské výšce téměř 1400 metrů. Nejvyšší silnice v zemi, která začíná v Jilemnici, má téměř alpské parametry první kategorie.

Z Jilemnice do Vítkovic vede celkem nenápadně, postupně se ale stoupání víc a víc utahuje. Přicházejí Dolní a pak i Horní Mísečky, kde končí povolení k vjezdu autům. Tam začíná zlatý hřeb trasy, nejkrásnější pasáž lemovaná kosodřevinou a uschlými stromy s úžasnou viditelností daleko do kraje, včetně krkonošských vrcholů, Ještědu nebo Milešovky. Cíl je u Vrbatovy boudy, kde se otáčejí autobusy.

Dlouhé stráně - Mravenečník (Jeseníky)

12 km, 850 metrů převýšení, průměr 7,1 %

Foto: Profimedia.cz

Dlouhé stráně.

Masiv se třemi vrcholy (Mravenečník 1342 m, Vřesník 1342 m a přehradní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně) je nejtěžším stoupáním v celých Jeseníkách.

Zahajte výšlap z Loučné nad Desnou a jeďte starou Uhlířskou cestou. Průměrný sklon 7,1 % vypadá snesitelně, ale pozor, prostřední pasáž před větrnými elektrárnami má sklon v průměru 12 %, místy až 16 %. Od větrných elektráren se lesní asfaltka mění na širokou cestu.

Klínovec (Krušné hory)

17 km, převýšení 921 metrů, průměr 5,4 %

Foto: Profimedia.cz

Klínovec.

Pořádně dlouhý kopec v Krušných horách, kde cyklista překonává téměř 1000 výškových metrů. Začíná se ve Stráži nad Ohří a trasa míří přes Osvínov. Po 11 kilometrech ve výšce kolem 1000 metrů pod vrcholem Meluzína přijde náhle kratší rovinka, ale u spodní stanice lanovky vedle hájovny Loučná se pak trasa znovu na pár kilometrů zvedá.

Lysá Hora (Beskydy)

8 km, převýšení 823 metrů, průměr 10,3 %

Foto: Profimedia.cz

Pohled z Lysé hory.

Není zdaleka nejdelší, zato nabízí nejprudší stoupání. Začíná v jednom z vedlejších údolí nádrže Šance hned u hráze ve výšce 550 metrů. Trasa vede kolem hájenky a míří mezi skalami podél horského potoka. Na rozcestí doprava a přijde opravdu těžká pasáž, kde nejsou výjimkou sklony až 18 %. Dále se trasa napojuje na cestu z Papežova, ale zdaleka není ještě konec. Na vrchol zbývá asi pět kilometrů, sklon tu nepřekračuje 14 %, ale málokdy klesá pod 8-10 %.

Přicházejí nádherné výhledy na Beskydy, Javorníky i Vsetínské vrchy, při hezkém počasí i na slovenské hory, výjimečně dokonce Západní Tatry. Těsně před cílem zbývající síly prověří 18% stojka a úplně nahoře pak už jen čekají další skvostné výhledy z vrcholu ve výšce 1323 metrů. Na každý kilometr musí cyklista překonat 102 výškových metrů.

Ještěd (Liberec)

9 km, převýšení 600 metrů, průměr 6,7 %

Foto: Profimedia.cz

Ještěd.

Závratný kopec nad Libercem, jehož cíl nabízí úžasné výhledy na velkou část Česka. Nejlepší pasáž začíná po dvou kilometrech od startu, kdy končí město a cyklista se noří do přírody. Trasa se klikatí kolem Bucharky, Dvořákova kříže, Výpřeže, zahýbá vpravo u Malého Matterhornu pod lanovku a pak kolem Ještědky vystoupá až nahoru pod úchvatný ještědský hotel.

Kohútka (Javorníky)

7,8 km, převýšení 518 metrů, průměr 6,6 %

Foto: Profimedia.cz

Kohútka.

Krásné horské sedlo patří k nejlepším výjezdům v zemi a má dobrý povrch. Začíná se v Novém Hrozenkově v nadmořské výšce asi 400 metrů, trasa zprvu mírně stoupá údolím říčky a pak se prudce zvedne v obci Vranča. Správný cyklista v samotném závěru mine parkoviště a končí až u horské chaty Kohútka ve výšce přes 900 metrů. Nehleďte na průměrný sklon, který je „jen“ 6,6 %. Ve druhé půlce se trasa zvedne na 11 % a maximální pasáže mají dokonce až 20 %.

Horská Kvilda (Šumava)

13,6 km, převýšení 580 metrů, průměr 5,5 %

Foto: Profimedia.cz

Horská Kvilda.

Výjezd z Rejštejna na Horskou Kvildu patří k nejhezčím výjezdům na Šumavě. Trasa vede přes osadu Svojše, nejvyšší bod přichází kousek za osadou Zhůří asi tři kilometry před Horskou Kvildou, kam už silnička klesá.

Kozákov (Český ráj)

9,5 km, převýšení asi 430 metrů, průměr 4,5 %

Foto: Profimedia.cz

Kozákov.

Kozákov není zvlášť vysoký kopec (744 m), stojí však osamocený, a proto je také z něho neobvyklý rozhled. Údajně je odtud vidět největší část České republiky. Dá se na něj vyjet i z Turnova, my ale doporučujeme vyrazit ze Semil přes Chuchelnu, Záhoří a pak už vzhůru na Kozákov. Stoupání se neustále mírně utahuje.

Pražská bouda (Krkonoše)

3,7 km, převýšení 353 metrů, průměr 9,5 %

Foto: Profimedia.cz

Pražská bouda.

Pražskou boudu jsme museli zařadit, ačkoli stoupání není tak dlouhé. Výjezd z Pece pod Sněžkou do 1100 m má ale pekelný sklon a dá zabrat i velmi dobrým cyklistům. Závratný kopec je součástí známého Krakonošova Maratonu a stoupání místy dosahuje až 22 %.

Cyklistická trasa: Praha – Ještěd – Špindlerovka

281 km, 4740 m

Je to trasa pro opravdové a zkušené cyklistické nadšence. Na české poměry šílená cesta je dlouhá 280 km a nabízí hned čtyři velké kopce - Ještěd, Zlaté návrší, Benecko a Špindlerovu boudu. Trasa je jedním z největších už vyzkoušených extrémů, který má opravdu kvalitní parametry a je jen pro velmi dobré a zkušené cyklisty.

Praha – Kbely – Vinoř – Brandýs – Benátky nad Jizerou – Mladá Boleslav – Kosmonosy – Mnichovo Hradiště – Mohelnice nad Jizerou – Český Dub – Horní Paseky – Ještěd – Liberec – Jeřmanice – Hodkovice nad Mohelnou – Frýdštejn – Vranové – Rakousy – Rohliny – Klokočí – Komárov – Kozákov – Záhoří – Semily – Horní Sytová – Jilemnice – Vítkovice – Horní Mísečky – Vrbatova bouda – Benecko – Hořejší Vrchlabí – Labská – Špindlerovka

Reklama

Doporučované