Hlavní obsah

České krasobruslení má naději, ale až na příští olympiádě, říká Verner

Krasobruslení s Tomášem Vernerem.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Verner, krasobruslařský mistr Evropy z roku 2008, kterého ještě žádný Čech nepřekonal, v rozhovoru zhodnotil současné české i světové krasobruslení. Věří, že české krasobruslení má naději, ale spíše až na olympijských hrách za čtyři roky v Pekingu.

Článek

Krasobruslařský mistr Evropy a desetinásobný mistr České republiky Tomáš Verner ukončil kariéru po olympiádě v Soči v roce 2014. V současnosti se věnuje trénování nových krasobruslařských nadějí včetně části reprezentace. Té letošní, která má s pěti členy největší zastoupení od olympiády v Naganu v roce 1998, ovšem moc nadějí nedává: „Máme kvalitní závodníky, ale svět krasobruslení se posunul hodně daleko a máme ještě hodně co dohánět.”

Verner věřil, že matador Michal Březina by se mohl probojovat do první desítky. Sedmadvacetiletému krasobruslaři se však na jeho třetích olympijských hrách nepodařilo udržet deváté místo po krátkém programu a při volné jízdě se propadl na šestnácté místo.

Krasobruslení za poslední roky se podle Vernera posunulo o světelné míle dopředu a bez čtverných skoků už se neobejde. Na ty paterné si ale budeme muset ještě pár let počkat. „Paterný skok podle mě není jenom evoluce krasobruslení jako taková, ale musel by se stejně vyvíjet i materiál, na kterém bruslíme, a musely by se upravit i boty,” tvrdí Verner. „Zkoušíme používat lehčí a funkčnější materiály, ale abychom nabrali rychlost a odraz do paterných skoků, tak myslím, že máme ještě chvíli před sebou.”

Tomáše Vernera na letošních hrách v Pchjongčchangu na ledě neuvidíte, zato ho můžete slyšet. Coby spolukomentátor v České televizi nabízí pohled bývalého závodníka a přináší zajímavosti ze zákulisí.

Reklama

Doporučované