Období sklizně a prodeje českých melounů začíná od poloviny srpna a končí v prvních zářijových týdnech. V Česku totiž rostou melouny vzhledem k mírnému pásmu a nižším teplotám pomaleji a dozrávají později než v Řecku, Itálii či ve Španělsku. Jsou však díky tomu sladší.
V galerii se dozvíte základní rady, jak vypěstovat exotickou plodinu, jaké pokrmy z ní jde připravit a dokdy je třeba meloun sníst. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků, pozn. red.).
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Melouny se pěstovaly na území Česka už v 17. století a na císařský dvůr si je nechával dovážet Rudolf II. Před deseti lety obnovila jejich produkci firma Strudo v Libodřicích a stala se tak prvním pěstitelem této plodiny v novodobé historii Česka.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Majitel podniku Rudolf Starý, který pochází ze zemědělské rodiny, miloval melouny odmalička a snil o tom, že si je v dospělosti vypěstuje sám.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Začátky nebyly jednoduché. Vše musel shánět v zahraničí a první vypěstovaný meloun mu na začátku 90. let minulého století někdo snědl.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Podnikatel se však nenechal odradit a ačkoliv se další léta věnoval hlavně pěstování dalších plodin jako jsou obilí, řepa, dýně, okurky, brambory či patisony, k melounům se vrátil a po šesti letech dalších pokusů je začal sklízet ve velkém a prodávat.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Melouny pěstuje na šesti hektarech půdy – pět je vyčleněno sladkým vodním melounům a jeden bezsemenným.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Zemědělec také zkouší vypěstovat žluté vodní melouny, ale na jejich chuti a vůni chce ještě zapracovat, takže je do obchodů zatím nenabízí.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Melouny se začínají sázet na začátku května. Je dobré je zasadit do igelitových fólií a přikrýt netkanou textilií. Takto jde regulovat teplotu a zajistit kořenům dostatečně stabilní podmínky pro růst. Pokud v květnu slunce příliš nesvítí, vůbec to nevadí. Malé rostlinky jsou velmi náchylné na světlo a v začátcích se jim paradoxně daří lépe, když tolik slunečního svitu nemají.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy „Při výsadbě je třeba pod rostliny nastlat uzrálý hnůj nebo kompost. Je také třeba jim hadicí přivádět vláhu. Srážkové deště jim rozhodně nestačí. Na počátku léta začnou melouny kvést, samotné plody se pak tvoří a dozrávají koncem léta,“ říká Rudolf Starý.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Velikost melounů je závislá na množství živin, vláhy a teplotě. Pokud je chladno, úroda bude nižší. Bezsemenné melouny dorůstají do velikosti dvou až pěti kilogramů, klasické vodní melouny mohou narůst až do 22 kg, ale v průměru se jejich váha pohybuje od pěti do devíti kilogramů.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Zralost při sběru se pozná podle zaschnutí „palístku“ (v obchodech musí být zaschlý a zkroucený), což je poslední lístek u melounu, a sytě žlutého „bříška“, na kterém meloun leží.
Dalším znakem dobře uzrálého melounu je to, že váží přiměřené své velikosti (zralý kus obsahuje více vody), není vybledlý a při jemném zaklepání by měl vydávat dutý zvuk.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Meloun by se měl zkonzumovat do dvou až tří týdnů od sklizně a zhruba do týdne od přinesení z obchodu.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Při rozříznutí dobře uzrálého melounu je slyšet typické křupnutí. Podle pana Starého je nejlepší ho rozříznout napůl a vyjíst lžící. Předtím je dobré ho zchladit a nejlepší je ho jíst na poli v pět hodin ráno, kdy se o správné vychlazení postará vzduch.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy V Česku nyní pěstuje melouny více než 10 pěstitelů (například na Litoměřicku) a konkurence dále roste. O české výrobky je totiž v obchodech zájem.
„Melouny z české produkce nabízíme čtvrtým rokem. Kromě farmy Strudo, která nám je dodává exkluzivně, je odebíráme i od dalších pěstitelů, přičemž v budoucnu plánujeme tento okruh rozšířit. Zákazníci totiž české potraviny vyhledávají. V porovnání s rokem 2019 jsme zaznamenali nárůst poptávky téměř o třetinu,“ říká Annamaria Demeterová, manažerka ovoce a zeleniny v obchodech Albert.
Loni zkusil zemědělec Starý vypálit z melounů také melounovici, ale jen pro vlastní spotřebu. Kvůli ceně by to byl takřka neprodejný artikl. Její cena za litr jen v nákladech vyšla okolo 400 Kč/l.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy U statku provozuje také malé zemědělské muzeum.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Mezi výstavními artikly má i zhruba 150letý strojek na zmrzlinu. Ačkoliv plánuje rozšířit pěstování plodin i o přidruženou výrobu, kde by dělal marmelády, džemy či zmrzlinové dřeně, v tomto strojku to rozhodně zkoušet nebude.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy O Vánocích organizuje na statku i živý betlém (v dřevěném přístěnku na obrázku).
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy Do budoucna chce Starý rozšiřovat na svém statku území pro pěstování všech svých plodin.
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy U melounů však chce nejdříve zlepšit pěstování tak, aby měl vyšší výnos. O expanzi melounového pole tak bude uvažovat až poté.
A co jde z melounů připravit? Například domácí nanuk.
Středomořský salát se sušenou šunkou.
Opálený meloun s balkánským salátem.
Nebo gazpacho se žlutým melounem.