Hlavní obsah

České nošení a šití roušek dobývá svět

Svět bez obalu: Češi inspirují svět, stále více zemí propaguje české šití a nošení roušek.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Stále více států se nechává inspirovat Českou republikou a nařizuje či doporučuje svým občanům, aby nosili na veřejnosti roušky. A to i ty vyrobené doma.

Článek

V Asii není nošení roušek na veřejnosti ničím nezvyklým. A tak hned po vypuknutí epidemie nového koronaviru se obličejové masky staly součástí každodenního života. Jak ve své reportáži upozorňují novináři z Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL), jinde takové uplatnění nenašly. Jak se však zdravotní krize začala zhoršovat, i politika zakrývání tváří získala větší pozornost - jako důležité bezpečnostní opatření.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučilo obyvatelům Spojených států používat masky na veřejnosti dobrovolně.

Světová zdravotnická organizace se k tomuto trendu zprvu stavěla vlažně s tím, že rouška nedokáže plně chránit před mikroskopickými viry. Ale postupně své výroky změnila. Nejde až tak o to, aby se před nákazou ochránil jejich nositel, ale o širší opatření, které má chránit celou populaci. Lékaři varují, že šířit nákazu může i ten, kdo o své nemoci ani neví. A i podomácku ušité ústenky - i když nejsou perfektní a rozhodně se nedoporučují pro rizikové prostředí, jakými jsou například nemocnice - pomáhají blokovat aerosol, který ten, kdo roušku nosí, vydechuje.

„Je jasné, že nemůžete být pořád doma. To však není omluva pro to, abyste všichni naráz vyšli ven. Ovšem když už musíte jít ven, tak vám doporučujeme použít nezdravotnické masky nebo jiné zakrytí obličeje,“ citovaly agentury třeba newyorského starostu Billa de Blasia.

V některých zemích vyvolala zvýšená poptávka po rouškách zvýšené úsilí je šít a distribuovat. Doma šité roušky pomohly zamezit tomu, aby je lidé nevykoupili a zůstalo jich dost pro zdravotníky.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete tu.

Níže se můžete podívat na roušky, které jste si vytvořili vy sami:

Reklama

Související témata:

Doporučované