Hlavní obsah

Epizoda pátá: České Palermo. Jak si fotbalový boss podmanil celé město

Foto: Profimedia.cz

Já jsem v Příbrami nikomu neublížil. Já jsem jí jenom pomohl, tvrdí fotbalový boss a nekorunovaný král města Jaroslav Starka.

Reklama

Článek

Ukousnuté ucho. Beránek, kterého za nic nedostali. Útok samopalem. A k tomu fotbalový klub s ostrými hochy „v záloze“. Příbramský boss Jaroslav Starka a jeho temný příběh v dalším díle Českého podsvětí.

„Už za komunistů pracoval jako číšník v kulturním domě v Příbrami. Žil mezi havíři a řada z nich byli opravdu drsní lidé, bývalí kriminálníci, kteří po propuštění na uranu zůstali. Říkal mi: Když máš na place 50 havířů a jsou nalití, tak musíš dát vždycky ránu první, když si chceš zjednat pořádek,“ vzpomíná Josef Klíma na jedno z prvních setkání s Jaroslavem Starkou.

Kontroverzní Starka řídil fotbalovou scénu a shromažďoval peníze, na které nesvítí slunce. Nikdy ale nebyl za nic odsouzen. Po mafiánském Jonákovi, temnotě orlických vrahů a bulvární hvězdě Kajínkovi představoval Starka v devadesátkách mnohem sofistikovanější formu zločinu. Tajemný pavouk, který v jednu chvíli ovládal celé město. I díky svým loajálním ostrým hochům.

„Mě už v 90. letech začali lidé upozorňovat, že v Příbrami vládnou jeho vymahači. Starka byl svým způsobem hrdý na to, že město ovládá, vždycky říkal: Podívejte se, všude jinde jsou Rusové, tady jsme si je nepustili, tady si děláme pořádek sami,“ dodává Klíma.

„Přicházel ze světa, ve kterém hrají svoji významnou roli zbraně, drogy, nevěstince. Lidé z fotbalového prostředí mu někdy říkají Bandita nebo Loupežník a vždy s takovým potutelným úsměvem. Rozhodně bych neřekl, že by kvůli tomu stál Jaroslav Starka v českém fotbale někde bokem,“ připomíná v epizodě Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Úhlavním nepřítelem šéfa Příbrami se stal Radovan Krejčíř. Starka byl v roce 2006 obviněn z pokusu o únos jeho otce Lamberta, který měl proběhnout v době, kdy byl Krejčíř ve vazbě.

V roce 2005 na něj neznámý střelec vystřelil 11 ran ze samopalu. Možná to byla slíbená Krejčířova pomsta, možná si s ním vyřizoval účty někdo úplně jiný. Byla to také jasná zpráva, že se ho už konkurence tolik nebojí. Absurdní náhodou se krátce potom setkal s Klímou na dovolené na Rhodosu.

Co mu řekl o střelbě a nevyřízených účtech s Krejčířem? Jak se za Starkovy nekorunované vlády proměnila Příbram? Proč nebyl fotbalový boss nikdy odsouzen? Poslechněte si celou epizodu v úvodu článku.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují zločinu divokých devadesátek. Premiéra: každé pondělí na Seznam Zprávách, na Spotifyv Apple Podcasts.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité zdroje: Studio Fotbal Extra: Jaroslav Starka, 27. 4. 2017, Česká televize. Události ČT: Reportáž o výslechu Radovana Krejčíře v JAR, 2009, Česká televize - via YT kanál Marty je král, Osobní archiv Josefa Klímy (Na vlastní oči, Očima Josefa Klímy).

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované