Hlavní obsah

Dopady konce intervencí. Konec boje s korunou se projeví na platech i v práci

Večerní zprávy, 6. 4. 2017.

 

Reklama

S koncem intervencí by mohly Čechům stoupnout platy. Bude ale záležet na tom, jak se k rozhodnutí České národní banky postaví firmy. A to hlavně ty, které vyvážejí zboží do zahraničí.

Článek

Okamžitě s uvolněním kurzu koruny vůči euru, k němuž přistoupila centrální banka ve čtvrtek kolem poledne, se začaly objevovat úvahy, jak se projeví v platech českých zaměstnanců a na pracovním trhu.

Odbory chtějí využít situace, kdy je nedostatek zaměstnanců a současně především exportně zaměřené firmy mají po třech a půl letech intervencí dostatečně velký polštář k tomu, aby mohly uvolnit prostředky na mzdy.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je už teď jisté, že zaměstnanci a odboráři budou s firmami o růstu platů vyjednávat. „Budeme agresivní," řekl Středula. Uvažuje se i o stávce v některých velkých podnicích.

České firmy jsou podle Svazu průmyslu a dopravy na konec intervencí připraveny a neměl by je zaskočit. Podle Asociace exportérů je nyní zhruba 80 procent objemu českého exportu zajištěno proti pohybům měny. Posílení koruny by mohlo podpořit investice v České republice s vyšší přidanou hodnotou, hlavně v high-tech oborech.

Devizové intervence České národní banky přinesly od listopadu 2013 exportérům přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun.

Konec intervencí by měl pomoci i trhu práce. "U dělnických profesí v poslední době sledujeme i výrazné navyšování mezd. Když se přidá silnější koruna, zvýší se atraktivita zaměstnání v Česku pro dělníky z Bulharska či Rumunska, které zdejší trh potřebuje," uvedl Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy Czech.

Češi si samozřejmě výdělkově polepší i relativně oproti zemím, kde se platí v eurech. S koncem intervencí a sílící korunou se skokově alespoň o něco zmenšil propastný rozdíl mezi německými a českými platy, pokud se srovnávají v eurech.

Reklama

Doporučované