Hlavní obsah

České ragby jde nahoru, příští rok má být profesionální. Důvod? Jihoafrický trenér Pretorius

České ragby míří mezi elitu, tým táhne trenér z JAR.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Začátkem loňského roku angažovalo české ragby zahraničního trenéra. Jihoafričan Phil Pretorius během jedné sezony u týmu posunul ragby v Česku o krok blíž vysněnému cíli.

Článek

Místo v elitní světové dvacítce a účast na světovém šampionátu v roce 2023, to jsou ambiciózní plány jihoafrického stratéga, který dříve na MS dostal tým Tongy. A tehdy to byl naprostý zázrak. Nyní Tonga patří mezi tradičně silné týmy, takže by se mohlo zdát, že Pretorius zná osvědčený způsob, který může použít i v českém týmu. Opak je ale pravdou. „Kdyby jen existoval tajný recept, návod, podle kterého by šlo dostat na světový šampionát kterýkoliv ragbyový tým, bylo by to moc lehké. Začal jsem tady úplně od začátku, můžu ale nabídnout své zkušenosti, na nichž můžeme stavět.”

Zpočátku se potýkal spíše s negativními názory hráčů. Jeho plánu a slibům nevěřili. „Reprezentovat Česko tady není žádné privilegium. Hráči se do reprezentace nehrnuli, opravdu nevím proč. Teď je ale všechno jinak, udělali jsme z reprezentování Česka záležitost hrdosti,” říká.

Trenér se v rozhovoru vyjádřil také ke stavu ragby před jeho příchodem do Česka. „Hráči nebyli dobří. Byli tvrdí, ale jejich hře scházela myšlenka a dovednosti. A právě na dovednosti a rychlost jsme se zaměřili a během roku se všichni hráči neuvěřitelně zlepšili,” dodává. A má pravdu. Čeští ragbisté postoupili z konference do druhé nejvyšší evropské skupiny. Cílem pro tuto sezonu bylo v této skupině setrvat. „A příští rok tu skupinu vyhrajeme, uvidíte,” říká Pretorius sebevědomě.

České ragby je na cestě k profesionalizaci, 18 reprezentantů je aktuálně pod smlouvou a vydělají si i přes 20 tisíc korun měsíčně. „Stávají se z nich profesionální sportovci, trénují pětkrát týdně, začínají pobírat platy. Do roka bude ragby v ČR profesionálním sportem,” tvrdí kouč.

I díky jeho kontaktům dorazil v říjnu loňského roku do Prahy tým jihoafrických Supa Barbarians. Teď je napodobili známí Penguins. Mezinárodní výběr složený z Angličanů, Irů, Italů, Australanů a Novozélanďanů prověřil českou reprezentaci už v úterý. O den dříve si Penguins zatrénovali s českými dětmi.

„Silnější se tým stane jedině tehdy, bude-li hrát proti silnějším týmům. Takže když hrajete proti takovým soupeřům, neustále se zlepšujete,” ví trenér.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy