Hlavní obsah

České „rouškové“ video o komunitní ochraně mění svět

Foto: Profimedia.cz

Indonéská dívka s rouškou na motivy disneyovské pohádky.

Reklama

Nošení roušek je palčivé téma, na které má každá země odlišný názor. Česká republika je výjimečná v tom, že roušky zavedla plošně a povinně, ale ne každý, včetně Světové zdravotnické organizace, tento krok posvětil.

Článek

Video s populárním hashtagem #Masks4All neuniklo pozornosti zemí od Afriky po Ameriku. Ochranné roušky i díky tomu nasazují stále další světová města i celé státy. Šíření světové osvěty ale předcházela trnitá česká cesta.

Je to zhruba měsíc, co Česká republika potvrdila prvního pacienta s koronavirovou nákazou. Počet nakažených rostl každým dnem – někteří politici to přičítali hlavně lidem, kteří se vraceli z dovolené v Itálii. Po dvou týdnech ale experti začali varovat, že hlavními roznašeči viru už nemusí být pouze navrátilci z cest po Itálii, ale že v Česku už pomalu propuká komunitní šíření. Česká republika ale se zavedením povinného nošení roušek stále váhala.

Právě snaha ochránit českou veřejnost před šířením viru byla impulzem pro založení odborné skupiny COVID-CZECHIA, v jejímž čele stojí rektor ČVUT Vojtěch Petráček a spolu s ním tvoří užší jádro šéf ústecké textilky Adler Martin Hausenblas a spisovatel Petr Ludwig. Kromě nich je v expertním týmu také expert na aerosol Vladimír Ždímal nebo rektor Technické univerzity v Liberci, nanotechnologové, virologové a fyzici.

„Přesně v pátek 13. března jsme se s řadou expertů sešli v prostorách rektorátu ČVUT. V tu dobu jsme přemýšleli, jak ochránit české občany. Vedli jsme dlouho debatu a z té první schůzky vznikla doporučení pro veřejnost s lidmi v první linii, která pak Petr Ludwig prezentoval na svých sociálních sítích,“ popisuje začátky Vojtěch Petráček. „Tento den tak vznikl expertní tým COVID-CZECHIA,“ doplňuje.

Problémem ale bylo, že sehnat roušku bylo privilegiem jen skupiny lidí, další zase nebyli připraveni na to, jejich nošení přijmout. První krok tak byl podle dalšího člena týmu Martina Hausenblase jasný. Nasadit lidem na pusu roušky, protože – jak připomíná expert na aerosol Vladimír Ždímal – jejich nošením mohou občané chránit své okolí. Kdyby je nosili úplně všichni, mohla by vzniknout komunitní ochrana.

Štafetu pak přebral spisovatel Petr Ludwig. Jeho úkolem bylo vytvořit jednoduchý návod, který by popisoval, jak se chovat v době koronavirové. Světu tento návod představil prostřednictvím sociálních sítí.

I tlakem veřejnosti začala vláda konat. Přesně tak si skupina COVID-CZECHIA vysvětluje rozhodnutí vlády zavést povinné nošení roušek.

První politik, který tak v České republice povinné nošení roušek v městské hromadné dopravě nařídil, byl pražský primátor Zdeněk Hřib. O den později, 17. března, pak nařízení rozšířil na obchody, úřady a další prostory. Zpětně své rozhodnutí hodnotí kladně, zároveň ale vzpomíná, že v tu dobu to bylo z jeho strany riskantní opatření. „Rozhodli jsme o tom v době, kdy nikde nebyly k dostání jednorázové roušky, ale ukázalo se, že lidé umějí improvizovat,“ řekl Seznam Zprávám pražský primátor.

Česká vláda na jeho iniciativu následně reagovala tak, že 18. března zavedla povinné nošení roušek po celé České republice.

Nedostatečné zásoby ochranných pomůcek přiměly Čechy k tvořivosti. Roušky si začali šít sami, začali zakládat iniciativy, které rozjely šití roušek pro ty v prvních liniích.

„Jde hlavně o to, že Češi našli improvizované formy ochrany, aniž by k tomu potřebovali stát, což je úžasné,“ popsal Hausenblas.

„Rouška nechrání nás vůči okolí, ale chrání moje okolí před mojí ještě nezjištěnou nákazou, protože nakažení lidé mohou chodit týden až 14 dní po městě a mohou nákazu roznášet,“ vysvětluje Ždímal. Rouška na ústech nemocných lidí zachytí nakažlivé kapénky na její vnitřní straně.

Zavedení plošného nošení roušek tak bylo zásadní pro to, aby počet nakažených v České republice nestoupal tak prudce. „Řekli jsme si, že český příběh musíme říct ven, abychom zachránili další lidi, protože jsme na jedné lodi,“ popisuje Hausenblas. Tým se proto rozhodl, že natočí video, které nese název: Jak rapidně snížit šíření koronaviru.

Světová odezva

Video spatřilo světlo světa na konci března a za pár dní ho zhlédlo několik milionů lidí.

Řada expert, politiků a vědců začala na sociálních sítích šířit příspěvky informující o tom, že komunitní ochrana je zcela zásadní. Všechny tyto příspěvky nesly hashtag expertního českého týmu COVID-CZECHIA #Masks4All.

28. března tak vychází klíčový článek od Jeremyho Howarda v americkém deníku The Washington Post, který odstartoval hnutí #Masks4All v Americe.

Hned druhý den pak příspěvek s hashtagem sdílí i americký senátor Pat Toomey. Na konci března pak na základě českého videa zavádí povinné nošení roušek i Zambie. Video se ve stejný den opakovaně objevuje v hlavním zpravodajství na CNN. Ten den je do pořadu pozván také expert na aerosoly Vladimír Ždímal, který debatuje se zástupcem Světové zdravotnické organizace o smyslu nošení roušek a komunitní ochrany.

Ve stejnou dobu pak v panelu vystoupí i americký prezident Donald Trump, který v pořadu připustí, že americká vláda skutečně jedná o plošném zavedení masek, následně i Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zvažuje, že změní postoj ohledně nošení masek.

Do té doby panoval názor, že nošení roušek je zbytečné a dosažení komunitní ochrany nemožné. Tento názor Světové zdravotnické organizace je podle expertů politický. „Mám z toho pocit, že se bojí, že lidé by nosili speciální ochranné pomůcky a na lidi v přední linii by nezbylo. Měli ale nejdříve říct, že je jedno, co lidé mají na ústech, hlavně že tam něco mají,“ vysvětluje Petráček.

1. dubna pak povinné nošení masek zavádí po vzoru videa českých tvůrců i Izrael. „Víme, že předchozí den několik izraelských televizí vysílalo naše video. Za nošení roušek se veřejně postavil třeba Nassim Nicholas Taleb,“ komentuje Ludwig.

Video sdílí i média v Indonésii a ještě ten den Američané spouští ucelený web k hnutí Roušky pro všechny v USA. 2. dubna starosta Los Angeles zmiňuje video českých tvůrců a následně doporučuje nošení roušek všem obyvatelům LA.

V tentýž den německé město Jena jako první zavádí povinné nošení roušek v zemi. Petice odborníků za zavedení roušek vzniká i v Africe, zapojují se přední africké organizace a odborníci.

„Kanada také debatuje o povinném zavedení, ale klíčové je, aby opatření přijaly Spojené státy, protože to by mělo globální dopad. Je možné, že se video rozšířilo k řadě zemí i díky českému premiérovi, který na naši žádost sdílel video na Twitteru,“ uzavírá Hausenblas.

Reklama

Doporučované