Hlavní obsah

České šipky míří mezi světovou elitu. Karel Sedláček si zahraje na mistrovství světa organizace PDC

Karel Sedláček prožívá nejlepší rok kariéry. Po historické účasti na PDC European Tour si zahraje i na mistrovství světa.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Každý rok se na přelomu prosince a ledna koná v Londýně prestižní světový šampionát organizace PDC. Souboj těch nejlepších šipkařů z celého světa hltají u televizních obrazovek miliony diváků, prize money pro vítěze činí více než 14 milionů korun. Letos poprvé od roku 2008 i za účasti českého šipkaře.

Článek

Na rok 2018 bude mít Karel Sedláček jen ty nejlepší vzpomínky. Na konci srpna vyhrál Východoevropskou kvalifikaci na Dutch Darts Championship a jako první Čech v historii si zahrál na turnaji PDC European Tour. O měsíc později přišla ještě lepší zpráva.

Na kvalifikačním turnaji v Budapešti o jedno postupové místo na mistrovství světa organizace PDC podal Karel Sedláček velkolepý výkon a ve finále zdolal domácího Székelyho 6:4. Česko tak bude mít na šipkařském svátku zastoupení poprvé od roku 2008, kdy se zde představil Miloslav Navrátil. „Ještě mi to úplně nedochází, ale je to fantazie. Myslím si, že je to docela dobrý počin,“ usmívá se Sedláček.

Mistrovství světa organizace PDC letos začíná v legendárním Alexandra Palace 13. prosince a českého hráče rozhodně nečeká nic jednoduchého. Šampionátu se zúčastní celkem 96 šipkařů včetně největších světových es. Favoritem turnaje bude bezesporu světová jednička Michael van Gerwen z Nizozemska a hrát se bude o solidní sumy.

Za prohru v prvním kole hráči vyinkasují v přepočtu zhruba 210 tisíc korun, celkový vítěz si odnese šek na více než 14 milionů korun. „Samozřejmě jsem rád, že jsem se na takovou akci vůbec dostal. Budu patřit mezi nováčky a outsidery, ale věřím tomu, že minimálně jedno nebo dvě kola můžu uhrát,“ říká český hráč.

Ještě před mistrovstvím světa se Sedláček představí v domácím prostředí na druhém ročníku exhibice Prague Darts Masters. Loni se akce vyprodala během tří dnů a také letos počítají organizátoři s vyprodaným hledištěm pražské haly Královka. V pátek 30. listopadu se mohou fanoušci těšit na světové hvězdy typu van Gerwena, Petera Wrighta či Vincenta van der Voorta.

„Bude to fantastická show. Kromě Karla Sedláčka se zde představí ještě další Češi, například Michal Ondo nebo Pavel Jirkal. Pro Karla půjde o super zkoušku atmosféry, soupeřů a velkého pódia, které ho čeká v Londýně,“ dodává organizátor Prague Darts Masters Pavel Korda.

Reklama

Doporučované