Hlavní obsah

České snímky Pa'lante a Nová šichta ocenili v zahraničí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na zahraničních filmových festivalech v minulých dnech ocenily poroty české snímky Pa'lante režiséra Davida Vana a Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše.

Článek

Poté, co snímek Nová šichta dostal 31. října hlavní cenu Česká radost a cenu Cena Silver Eye za nejlepší celovečerní film trhu East Silver na festivalu Ji.hlava, získal následující den dvě ceny na festivalu v Lipsku. Krátký film Pa'lante obdržel ocenění za Nejlepší zahraniční krátký film na mezinárodním festivalu Evolution! Mallorca Film Festival 2020 ve Španělsku.

Filmu Nová šichta porota DOK Lipsko udělila Zlatou holubici neboli Cenu divácké poroty v nové soutěžní Zlaté sekci pro celovečerní film, a Cenu MDR pro mimořádný východoevropský dokument. Festival DOK Lipsko je nejstarší fungující festival věnovaný animovaným a dokumentárním filmům na světě a je rovněž nejvýznamnějším dokumentárním festivalem v Německu. Nabízí soutěžní sekce zaměřené na celovečerní i krátkometrážní animované a dokumentární filmy, včetně samostatné soutěže pro animované dokumenty.

Snímek Nová šichta zachycuje osud propuštěného horníka z dolu Paskov Tomáše Hisema, který se zkouší v padesáti rekvalifikovat na počítačového programátora. Film ukazuje vztah centra a periferie, existenciální tíseň, proměny a odcizení práce v současné ekonomice a adaptabilitu člověka ve světě bez silné záchranné sítě.

„Film Nová šichta je nejen pozitivní a povzbuzující pro každého z nás, ale je i metaforou dnešní doby,“ řekl o filmu ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka. „Tomáš Hisem je pro nás vzorem, že touto zkouškou lze úspěšně projít,“ dodal.

Festival Evolution! Mallorca Film Festival 2020 se uskutečnil na konci října. Přes nepříznivou epidemickou situaci bylo během sedmi festivalových dní uvedeno přes 100 filmů za účasti více než 3000 návštěvníků. Oceněný snímek Pa'lante vypráví příběh o šestadvacetiletém Šimonovi, který prochází těžkým rozchodem. K tomu zjistí, že jeho stále milovaná bývalá přítelkyně Johana začala chodit s transsexuálkou. Ze začátku s nejlepším kamarádem Jáchymem hledá útěchu v podobě večírků, alkoholu a drog. Ale Jáchym si později najde přítelkyni a Šimon zůstává sám.

​„Příběh je inspirovaný skutečnou událostí, která se odehrála v mém blízkém okruhu lidí. Především mně přišlo zajímavé pasovat do hlavní postavy v podstatě negativního hrdinu. A odvyprávět jeho příběh tak, aby jeho chování dokázal divák pochopit nebo dokonce se s ním i ztotožnit,“ uvedl režisér Van.

Krátkometrážní Pa'lante​ byl poprvé promítán na slovenském filmovém festivalu​ Inakosti ​v Bratislavě, který se konal pouze online. Česká premiéra byla odložena na rok 2021. Film se dostal do oficiálního výběru na další mezinárodní festivaly, které se v příštích měsících uskuteční v Turecku, Kanadě, Velké Británii a Chorvatsku.

Reklama

Doporučované