Hlavní obsah

Tip na výlet: Toskánsko v Česku? Jen hodinku od Prahy

Foto: Shutterstock.com

Raná. Poznáte ji podle typické tříhrbé siluety.

Reklama

Na půli cesty mezi Prahou a německými hranicemi nenarazíte jen na uhelné doly a Severku v Mostě, ale také na nádherné České středohoří. Letní tip Nikol Mudrové, fotografky a editorky sociálních sítí Seznam Zpráv.

Článek

Za přírodou většina lidí z Prahy vyrazí spíš do Českého ráje než do severních Čech, což je škoda. Vyberte si jakýkoliv kopec a s největší pravděpodobností nenarazíte na houfy turistů, ale pouze na klid a hned několik druhů zvířat – perfektní únik z městského shonu.

Říká se, že to tu vypadá dokonce jako v Toskánsku, takže ideální místo pro výlet v době, kdy Itálie zrovna moc lidí asi neláká. Pokud bych měla ukázat na jednoho favorita, rozhodně bych si vybrala kopec Raná. Ano, možná zde nebudete úplně sami a kromě syslů a stáda ovcí, které zdejší stráně pravidelně spásá, narazíte i na paraglidisty.

Nabídne se vám tak krásný výhled na nebe poseté rogaly, modely malých letadel, dokonce i sportovními letadly nebo větroni, za kopcem je totiž malé letiště. Odměnou za výstup vám pak po cestě zpět může být pivo ve Skleníku, jak se říká místní restauraci.

Raná

Díky dokonalému kruhovému výhledu můžete vidět přilehlé i vzdálené vrcholky Českého středohoří od Džbánu přes Vladař, Doupovské a Krušné hory a v dálce můžete zahlédnout i Ještěd. Kopec Raná je nejznámějším centrem paraglidingu v Čechách. Historie létání zde začala již v roce 1932.

Nejbližší parkoviště: areál Skleník

Nejbližší vlak: Lenešice

No a pokud přeci jen chcete styk s civilizací omezit na úplné minimum, stačí místo Rané zdolat protější Oblík. Lidí tu bude ještě méně, ale šance na shledání s ovcí tím nezmenšujete.

Foto: Nikol Mudrová

Úžasné výhledy z kopce Oblík. Na protější straně je vidět vrch Raná.

Pokud tu navíc budete ve správný čas, v sadech na úpatí si vychutnáte třešně a jako úplná třešnička vás na vrchu čeká nezapomenutelný výhled právě na Ranou. Takže i instagramové fotky budou stát určitě za to!

Reklama

Doporučované