Hlavní obsah

České teplárny musí rychle opustit uhlí. Jinak hrozí prudký růst ceny tepla, varuje Teplárenské sdružení

České teplárny musí rychle opustit uhlí. Jinak hrozí prudký růst ceny tepla, varuje Teplárenské sdružení.Video: Jan Marek

 

Reklama

Pro české teplárny na uhlí právě zvoní dvanáctá. Desítky tepláren, které zásobují většinu obyvatel českých měst, budou muset rychle přejít na alternativní paliva. „Tam, kde se na to vykašlou, přijde do tří let prudký růst cen tepla,“ varuje šéf Teplárenského sdružení Tomáš Drápela.

Článek

Náklady teplárnám zvedají rychle zdražující emisní povolenky, které musí platit všechny uhelné energetické zdroje o kapacitě větší než 20 megawattů. V Česku se to týká podle Drápely zhruba tří desítek teplárenských provozů.

Z uhlí u nás vyrábí energii většina tepláren napojených na systémy centrálního zásobování. Skutečně velké zdroje s výkonem kolem 200 megawattů, které vytápějí vesměs krajská města, problém už vyřešily či řeší, protože se musely začít připravovat na přísnější emisní limity platné od roku 2020. Případně na povinnost používat pouze nejlepší dostupné technologie od roku 2021.

Středně velké zdroje, regulované pouze povolenkami, však dohnala regulace právě teď.

Povolenky – poukázky na každou tunu vypouštěných emisí CO2 – na trhu zdražují už druhým rokem. Růst není zdaleka u konce.

Zatímco ještě před dvěma lety stála povolenka na tunu emisí pod pět eur, loni její cena překročila 20 eur. A například Ocelářská unie ve svých výhledech počítá – ve střední variantě – na rok 2025 s cenou kolem 40 eur za tunu, o pět let později už dokonce s 50 eury. Výroba energie z uhlí se tak kvůli vysokému zpoplatnění emisí postupně přestává vyplácet.

Je to paradox: České teplárny léta lobbovaly za prolomení limitů hnědého uhlí v severních Čechách a varovaly, že bez toho nebudou schopny udržet přijatelné ceny pro víc než milion domácností, které zásobují. Limity zůstaly zachovány, v české energetice tak bude uhlí do roku 2040 docházet.

Zatím je ho dost. Jenomže teplárny musí uhelné kotelny zavírat mnohem dřív: povolenky spalování uhlí zdražují tak, že by ho čeští spotřebitelé brzy nezaplatili.

Co mohou teplárny v této situaci dělat? „Liší se to zdroj od zdroje,“ říká Drápela. V mnoha městech jsou teplárny předimenzované, takže by stačilo je zmenšit pod 20megawattový limit, aby nemusely povolenky nakupovat. Jinde bude třeba přestavovat kotle na jiná paliva: plyn, biomasu nebo domovní odpad.

Teplárenské sdružení svým členům nabízí poradenství. A slibuje, že část nutných investic bude možné pokrýt z fondu, který na ministerstvu životního prostředí vzniká právě z výnosů prodeje emisních povolenek.

„Je ale třeba, aby se k tomu majitelé tepláren postavili čelem. Modernizaci je třeba začít řešit hned, nebo se lidé začnou kvůli růstu ceny od centrálních systémů odpojovat a živelně stavět vlastní malé blokové kotelny na plyn,“ popisuje očekávaný vývoj Tomáš Drápela. Teplárnám zůstanou při takovém vývoji vysoké náklady, ale dolů půjde objem prodaného tepla, což cenu dál požene nahoru. „Ve městech ale bude zbytečně přibývat komínů. Životnímu prostředí to nijak nepomůže a spotřebitelé stejně moc neušetří,“ varuje Drápela.

Reklama

Související témata:

Doporučované