Hlavní obsah

Velitelství americké armády: Prošetřujeme české vojáky kvůli smrti afghánského vězně

Informaci o vyšetřování českých vojáků přinesl list The New York Times.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeští vojáci jsou prověřováni, že zbili vězněného afghánského vojáka. Velení mise NATO Resolute Support sdělilo Seznamu další informace o vyšetřování.

Článek

Čeští vojáci působící v Afghánistánu jsou podezřelí ze zbití a následné smrti afghánského vojáka, který 22. října letošního roku zastřelil jejich kolegu. Podle amerického deníku The New York Times, který na případ upozornil, byl Afghánec Vahidulláh Chán zmlácen během zadržování vojáky NATO.

Velení mise Severoatlantické aliance Seznamu potvrdilo, že šetření vede Velitelství americké armády pro kriminální vyšetřování.

Komentář Jiřího Hoška k vyšetřování úmrtí afghánského vojákaVideo: Seznam Zprávy

„Velení mise NATO Resolute Support a americké ozbrojené síly v Afghánistánu berou všechny případné přečiny svých vojáků velmi vážně,” stojí v oficiálním prohlášení, které Seznamu zaslal mluvčí mise Severoatlantické aliance poručík Ubon Mendie z americké armády.

„Velitel mise Resolute Support, generál Miller, pověřil vyšetřením skutečností a okolností kolem úmrtí afghánského střelce Velitelství americké armády pro kriminální vyšetřování (U.S. Army Criminal Investigation Division Command),” píše se dál v odpovědi na otázky Seznamu s tím, že se mimořádná událost stále prověřuje.

Velitelství pro kriminální vyšetřování (CID) zatím nekonstatovalo, že se vojáci Severoatlantické aliance dopustili pochybení. The New York Times ale hned v úvodu svého článku prezentují coby hotovou věc, že zadržený afghánský voják „byl zbit během pobytu ve vazbě NATO”.

List New York Times pak k případu přinesl řadu dalších informací. Klíčová tvrzení jeho článku jsou:

- Americká armáda stáhla z Afghánistánu tým speciálních jednotek (Army‘s 7th Special Forces Group), který pomáhal s přepravou zadrženého Vahidulláha Chána k českým vojákům. Podle NYT není jasné, jestli se Američané na bití 19letého Chána taky podíleli.

- Několik hodin po incidentu, kdy byl zastřelen český voják, byl střelec (Vahidulláh Chán) zadržen afghánskými jednotkami a „vzat do vazby západními vojáky”. „Když byl okolo půlnoci vrácen afghánským silám, byl zbitý a v bezvědomí,” uvádějí podle The New York Times afghánští představitelé. Chán zemřel krátce poté.

- Podle Vakíla Ahmada Karuchího z Herátské provinční rady byl „afghánský voják zbit předtím, než byl předán afghánským jednotkám”. „Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučení,” dodal Karuchí.

- Podle hlavního patologa amerického státu Connecticut, jemuž novináři ukázali Chánův posmrtný snímek, utrpěl voják „vážná zranění údery velkou silou v obličeji a na hlavě”. Chánův otec prohlásil, že na synově těle nebyla žádná střelná poranění, ale že celé tělo pokrývaly podlitiny.

- Podle vysokého představitele afghánských bezpečnostních sil byl Vahidulláh Chán nejspíš agent Tálibánu, který se vetřel do ozbrojených sil. Chánova rodina popírá, že by byl s Tálibánem jakkoli spojený.

Video: Reakce mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška

Jan Pejšek hovoří o vyšetřování českých vojáků v Afghánistánu.Video: Seznam Zprávy

The New York Times také zveřejňují reakci, kterou jim e-mailem poslal mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek. Je podobná té, kterou poskytl v úterý českým médiím, když „důrazně popřel obvinění, že se čeští vojáci podíleli na Chánově smrti”.

Jan Pejšek také pro americký list uvedl, že je vedeno běžné vyšetřování týkající se incidentu, při kterém Vahidulláh Chán na základně Šindand v provincii Herát zahájil střelbu na české vojáky a Tomáše Procházku usmrtil.

V úterý dopoledne pak mluvčí Seznamu sdělil:

„My striktně odmítáme jakákoliv podobná obvinění. V tuto chvíli probíhá standardní vyšetřování útoku příslušníka afghánských ozbrojených sil na české vojáky. Součástí vyšetřovacího týmu jsou všechny zainteresované strany, to znamená včetně České republiky. A my si počkáme na výsledek, jak vše dopadne.“

Reklama

Doporučované