Hlavní obsah
Online

Přívalové lijáky zasáhly hlavně Chrudimsko, Hrochův Týnec čeká kulminaci

Foto: Miloslav Jančík / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

SLEDUJEME ON-LINE: Ždársko a Pardubicko hlásí zaplavené domy, někde spadlo až 100 mm srážek.

Článek

Zatím nejhorší situaci napáchaly nedělní bouře a přívalový déšť ve východních Čechách. Některé obce už musejí evakuovat hasiči, protože tam voda z polí teče okny do domů.

Pardubický hejtman Martin Netolický potvrdil, že poblíž Sečské přehrady, v obcích Vápenný Podol a Hrbokov, je situace dramatická. ČT uvedla, že v Heřmanově Městci se protrhla hráz zámeckého rybníka. V Míčově smetla voda dvě auta do potoka.

Meteorologové v neděli po poledni vydali nové varování na stupeň extrémní nebezpečí, týká se širokého pásu České republiky od Kolína až po jižní Moravu.

Co se děje?

Bleskové povodně: Během neděle někde napršelo až 100 litrů srážek na metr čtvereční. Stupeň ohrožení (nejvyšší) platí na Novohradce v Luži, zvedá se Sázava ve Žďáru.

Varování meteorologů: Platí nejvyšší stupeň „extrémní nebezpečí“ pro pás od Kolína po jižní Moravu. Meteorologové očekávají škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě. Aktuální vývoj bouřkové situace sledujte ZDE (windy.com).

Kritická situace: Nejohroženějšími regiony jsou nyní Pardubicko a Chrudimsko, v obcích začala evakuace obyvatel. Nejsou to místa u řek, do domů se valí voda z polí.

Jste v oblasti, kde udeřila bouře nebo povodeň? Pošlete nám snímek e-mailem na zpravy@seznam.cz.

Bouřky jsme sledovali i v sobotu

  • V Rohatci padaly kroupy o průměru 2,5 cm

    V Jihomoravské obci Rohatec dnes zažili prudkou bouřku, která vznikla přímo nad obcí. Místní lidé naměřili až 11 cm srážek během jedné hodiny, což skončilo vytopením několika domů. Kroupy, které padaly, měly průměr 2,5 cm. Na pomoc přispěchali hasiči z Ratíškovic, Dolních Bojanovic, Veselí nad Moravou a dalších obcí.

    Snímky a informace nám zaslal čtenář Tomáš Báborský.

    Foto: Tomáš Báborský

    V Rohatci padaly i kroupy.

    Foto: Tomáš Báborský

    Kroupy v Rohatci dosahovaly průměru 2,5 cm.

  • Hrochův Týnec čeká kulminaci

    V Hrochově Týnci na Chrudimsku začali hasiči dnes v podvečer stavět zábrany, aby se voda z Novohradky nedostala na silnici a do města. Podle Českého hydrometeorologického ústavu řeka ještě stále dosahuje třetího stupně povodňové aktivity.

    „V noci se čeká její kulminace,“ řekla ČTK o Novohradce mluvčí hasičů Vendula Horáková. Dodala, že od dnešního rána hasiči kvůli bouřím a záplavám zasahovali u 350 událostí.

  • Situace v Jihomoravském kraji už je klidná

  • Vývoj počtu technických pomocí hasičského sboru ČR

  • Shrnutí situace v Pardubickém kraji

    Pardubický hejtman Martin Netolický shrnul ve videu situaci v kraji. Záznam byl pořízen v Morašicích na Chrudimsku. Chrudimsko samotné je na tom podle jeho slov špatně, lokální záplavy se ale objevily i jinde.

    Netolický mimo jiné informoval i o tom, že se obrátil na starosty jednotlivých obcí s dotazem, jak jim může být kraj nápomocný. Tomu se prý hodlá věnovat i v následujících dnech.

  • Prostory, kde se děti učí, jsou v pohodě, říká žebětínský starosta

    V Brně-Žebětíně dnes zaplavila voda po dešti místní školu. Situaci řešili hasiči, kteří kvůli počasí navečer registrovali přes 50 výjezdů. ČTK to řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Zatímco v sobotu hasiči vyjížděli většinou k bouří vyvráceným a polámaným stromům, dnes nejčastěji čerpají vodu z deštěm zatopených sklepů.

    Žebětínský starosta Vít Beran ČTK řekl, že se voda dostala především do sklepa, kam přinesla bláto. Vodu odčerpávaly jednotky hasičů. „Ještě děláme přístavbu a nástavbu školy, máme rozdělanou střechu, takže tam něco nateklo, ale není to nic katastrofálního. Prostory, kde se děti učí, jsou v pohodě,“ uvedl Beran.

  • Policie vyšetřuje úmrtí muže na Pardubicku, ležel v kaluži vody

    Policie vyšetřuje úmrtí šestapadesátiletého muže v Kojicích na Pardubicku, který byl nalezen v kaluži vody. ČTK to řekl mluvčí policie Ondřej Zeman. K možnosti, že by mužova smrt nějak souvisela s dnešními lijáky a záplavami v Pardubickém kraji, se policie zatím nevyjádřila.

    „Ležel mezi zpevněnou asfaltkou a plotem v záplavě vody, která se hrnula z polí,“ řekl k nálezu těla ČTK mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

  • Hasiči od půlnoci evidují 605 zásahů

    Od půlnoci do dnešních 16 hodin evidoval Hasičský záchranný sbor ČR celkem 605 technických pomocí kvůli počasí, nejvíce v Pardubickém kraji.

  • Snímky z vylití Račanského potoka a Švarcavy

  • Hasiči za víkend vyjeli kvůli bouřkám k více než 1200 zásahů

    V Česku dnes i v sobotu působily škody silné bouřky s přívalovým deštěm, který zvedal hladiny vodních toků. Hasiči za oba dny zatím vyjížděli kvůli bouřkám k více než 1200 zásahů. Odčerpávali vodu z budov, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta.

    Český hydrometeorologický ústav pro dnešek předpověděl intenzivnější srážky než v sobotu, na většině území očekával úhrny až kolem 80 litrů na metr čtvereční. Až 100 milimetrů může podle výstrahy meteorologů napršet na Vysočině, jižní Moravě a v části Pardubického, Zlínského a Středočeského kraje a na Prostějovsku. Výstraha před bouřkami s extrémním stupněm nebezpečí platí do 22:00.

  • Hasiči Středočeského kraje nejvíce zasahovali na Kolínsku

    Středočeským hasičům přibylo výjezdů kvůli bouřce, nejhorší situace je na Kolínsku. Od půlnoci zaznamenali hasiči v regionu 150 událostí, z nichž většina souvisela s počasím. Třetinu zásahů měli na Kolínsku, který je nejpostiženější částí kraje.

    Hasičský sbor dnes zasahoval například u dvou rybníků ve Vysoké u Příbrami a v Sendražicích na Kolínsku. V nádržích se zvedla hladina a voda špatně odtékala. Hasiči ji odčerpávali, aby nezatopila přilehlé domy. V osmipodlažním panelovém domě v Kolíně zase voda natekla do elektroinstalační šachty a způsobila zkrat.

  • 51 událostí v souvislosti s počasím hlásí hasiči Jihomoravského kraje

    Od dnešních 11 do 17 hodin eviduje hasičský sbor Jihomoravského kraje už 51 událostí spojených s počasím. Nejčastěji probíhaly výjezdy na Brněnsko, Hodonínsko, Blanensko a Břeclavsko, informoval sbor na svém účtu na sociální síti Twitter.

    Zásahy hasičů: 13× odstranění stromu, 33× čerpání vody

  • Úherčice na Chrudimsku zaplavila voda

    Čtenářka Lenka Nevečeřalová nám poskytla fotografie situace v obci Úherčice na Chrudimsku. Chrudimsko je jedním z nejohroženějších regionů.

    Foto: Lenka Nevečeřalová

    Nejohroženějšími regiony jsou Pardubicko a Chrudimsko.

    Foto: Lenka Nevečeřalová

    Úherčice na Chrudimsku.

  • Kvůli bouřím je v Pardubickém kraji 800 domácností bez elektřiny

    Kvůli silným bouřím a záplavám se dnes v Pardubickém kraji ocitlo bez dodávky elektřiny asi 800 domácností. Energetici v kraji k 16:00 evidovali pět poruch na vedeních vysokého napětí a stovky poruch na vedeních nízkého napětí. ČTK to řekla regionální mluvčí skupiny ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

    „Na odstraňování poruch intenzivně pracujeme,“ řekla mluvčí. Dodala, že sousednímu Královéhradeckému kraji se bouře s přívalovými dešti zatím vyhnuly a region byl odpoledne bez poruch.

  • Další video z Vápenného Podolu

    Vápenný Podol je jednou z obcí, kde je situace podle pardubického hejtmana Martina Netolického dramatická.

  • Záběry z Libkova

    Dnes kolem poledne se z malého potoka v obci Libkov v okrese Chrudim stala řeka.

    Fotografie nám zaslala čtenářka Velehradská.

    Foto: Velehradská

    Z malého potoka se stala řeka.

    Foto: Velehradská

    Libkov v okrese Chrudim.

  • Obyvatelé zasaženého domova důchodců jsou v pořádku

    Domov důchodců v Heřmanově Městci byl podle hejtmana Martina Netolického zaplaven asi metrem vody. Zřizovatelem domova s kapacitou 138 lůžek je město Praha a je určen především pro občany Prahy.

    „Obyvatelé byli evakuováni do vyšších pater zařízení i s postelemi. Město Heřmanův Městec zajistilo zásobování potravinami na dnešní večer. Nikomu se nic nestalo, obyvatelé jsou v pořádku. Vyčíslení škod bude záležitostí dalších dnů. Nyní se musí počkat, až voda opadne,“ uvedl hejtman na facebooku.

  • Hladina Novohradky už dosáhla 226 centimetrů

    Hladina řeky Novohradky v Luži dnes po 16:00 dosáhla 226 centimetrů, zatímco v minulých dnech se pohybovala kolem 40 centimetrů.

    „Ještě žádné škody nestaly, ale jsme na hraně. Plníme pytle pískem a jsme všichni v pozoru,“ řekla ČTK starostka Luže Veronika Pešinová. Dodala, že všechny ohrožené lokality ve městě jsou již pytli s pískem většinou zabezpečené.

  • Loučka dosáhla druhého stupně povodňové aktivity

    Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu dosáhl tok Loučka/Bobrůvka ve Skryjích v okrese Brno-venkov druhého stupně povodňové aktivity, jde o stav pohotovosti.

Reklama