Hlavní obsah

V Česku se nám podaří virus obejít, říká viroložka

Jak se poprat s další vlnou pandemie? Hostem Výzvy byla viroložka Ruth Tachezy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Od konce léta opět rostou čísla nakažených koronavirem, i když ne tak silně jako před rokem. V posledních dnech sice číslo R lehce kleslo, pořád ale zůstává nad hodnotou jedna, což znamená, že epidemie roste.

Článek

Situace se zhoršuje i v dalších evropských zemích, které se začínají na mapě českého cestovatele stále častěji červenat. O tvrdších opatřeních se zatím minimálně v Česku příliš nemluví. Je to správně? A máme se vůbec epidemie bát, když už je půlka Čechů očkovaná?

Ve Výzvě odpovídala viroložka a členka skupiny MeSES Ruth Tachezy živě na webu Seznam Zprávy.

„Jeden plán je optimistický, druhý realistický a třetí kritický. Od kritického jsme daleko. V tuhle chvíli jsme někde na zlomu toho optimistického a realistického,“ komentoval plán kroků Ministerstva zdravotnictví pro případ možného zhoršení pandemie mluvčí resortu Daniel Köppl. Podle něj ale ministerstvo nic, jako byl dříve semafor nebo protiepidemický systém PES, nechystá a ministerstvo se bude rozhodovat i na základě podílu očkovaných v daném kraji.

Máme se bát, že vláda situaci znovu nezvládne nebo jsme opravdu už jinde než před rokem? A jak přimět k očkování ještě více Čechů?

Sledujte v úvodním videu. Nejzajímavější odpovědi vám nabízíme níže:

2:10 - Kdy dosáhneme té kýžené kolektivní imunity? Nejdřív to bylo 70 procent, teď se mluví o 90 procentech…

Nemám ten termín ráda a neměla jsem radost, že se používá jako jakési světlo na konci tunelu. Nedosáhneme toho, aby virus zmizel a všichni bychom byli zcela imunní. V průběhu let se ale staneme dostatečně odolní. Odhaduji, že do pěti let bychom už nemuseli přeočkovávat ani ty rizikové skupiny. Možná i dříve.

11:10 - Jsme na počátku několikáté vlny, nebo se to dá ještě všechno zvrátit?

Myslím, že proběhne tato zatím mírně vypadající vlna. Doufám, že se to dál nějak nevymkne. Do budoucna je pravděpodobnost, že by se situace zhoršila, velmi malá, pokud nedojde k selekci nové varianty. Stejně jako byla například britská nebo indická varianta, může být i česká.

17:18 - Jaká systémová opatření byste si proti další vlně v ideálním případě představila vy? Protože nikdo z nás už asi opravdu nechce, aby se zase zavíraly školy…

Zavírání škol nechceme ani my ve skupině MeSES. Komunikovali jsme s Ministerstvem školství, abychom nastavili pravidla tak, aby nedošlo k nutnosti zavírat školy. Ani v případě střední vlny, o které jsem již mluvila a kterou jsme samozřejmě očekávali.

18:53 - Začíná se očkovat třetí dávkou vakcíny, vy v jejím případě mluvíte hlavně o aplikaci u starších lidí. Znamená to, že byste ji nedoporučila každému?

Je velká diskuze na téma dostatku a nedostatku vakcín, protože je virus celosvětový problém. Myslím, že nám se v České republice podaří virus eliminovat, zatlačit, trochu ho obehnat tak, že se tady bude vyskytovat jednou za rok, nebo budou v riziku jen určití jedinci. Ale celosvětově máme řadu míst, kde bude virus stále velmi častá infekce a tam nám vzniká prostor pro selekci nových variant. Potřebujeme podpořit to, aby se ty vakcíny dostaly i do těchto zemí.

19:56 - Takže byste třetí dávkou vakcíny neplýtvala pro lidi, kteří ji nepotřebují?

Máme velké množství vakcín. Dokonce se i znehodnocují, protože expirují. Nabídla bych vakcínu všem, kteří ji chtějí. A zbytek vakcín, pak-li že lidé nezareagují, bych poslala do zemí, kde jich mají nedostatek.

22:06 - Mělo by smysl měřit lidem před aplikací třetí dávky stav protilátek?

V tento moment to z vědeckého hlediska nelze doporučit. Testy, které jsme momentálně schopni použít pro rutinní použití, nám nedokážou říct, jaká hodnota dokáže zabránit reinfekci.

29:25 - Izrael je premiantem v proočkovanosti, ale ani tam se tečka za koronavirem nekoná a nákaza prudce roste. Není to selhání vakcíny?

Myslím, že není. Je tam faktor delta varianty, kde je trochu snížená účinnost. Zároveň je tam u některých lidí delší časový odstup od očkování, s čímž také klesá. Je možné, že to můžeme přičíst tomuto. Většinou se však jedná o neočkované.

42:00 - Máme se připravit, že každá nová mutace bude agresivnější, nebo to tak být nemusí?

Řada mutací je takzvaně slepých. Mohou vzniknout i mutace, které budou existovat jen lokálně. Naštěstí zatím nemáme variantu, která by nám stoprocentně utíkala z imunitního dohledu a doufejme, že ani nebudeme.

Reklama

Doporučované