Hlavní obsah

Česko bude hlasovat proti paktu o migraci. Vadí, že nerozlišuje legální a nelegální uprchlíky

Česko bude hlasovat proti globálnímu paktu o migraci.Video: Martin Zíta, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš prosadil svůj postoj: ve Valném shromáždění OSN budou zástupci Česka hlasovat proti globálnímu paktu o migraci.

Článek

Česká republika bude ve středu na Valném shromáždění OSN hlasovat proti globálnímu paktu o migraci, sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) během jednání vlády, která se v pondělí postojem k úmluvě zabývala.

Původně dostali diplomaté instrukci, aby se hlasování zdrželi. Hlasování proti paktu, ke kterému se Česko už dříve v prosinci nepřipojilo, požadoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Globální pakt OSN o migraci schválili v prosinci v Marrákeši zástupci 164 států, řada zemí včetně Česka nebo například Spojených států a Rakouska ale dokument odmítá. Valné shromáždění OSN by ho mělo potvrdit ve středu.

Příznivci globálního paktu si od něj slibují spolupráci v řešení problémů migrace či lepší boj proti pašerákům lidí. Podle kritiků ale text představuje migraci jako pozitivní fenomén, čímž podporuje nekontrolovanou migraci. Jeho odpůrcům vadí i to, že stírá rozdíl mezi nelegální a legální migrací.

Reklama

Doporučované