Hlavní obsah

Česko bude pořádat hokejový šampionát v roce 2024

Česko bude pořádat hokejový šampionát v roce 2024.Video: Jan Marek, Zdeněk John, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kongres Mezinárodní hokejové federace podle očekávání přidělil pořadatelství šampionátu v roce 2024 České republice.

Článek

Do Česka přijede v roce 2024 spolehlivý stroj na peníze, z něhož budou mít ale největší zisk hokejoví fanoušci.

Mezinárodní hokejová federace totiž přidělila pro tento rok pořadatelství šampionátu České republice. Když Češi hostili světový hokej naposledy v roce 2015, byl z toho nejen návštěvnický rekord, ale také hrubý zisk téměř půl miliardy korun pro pořadatele a 1,3 miliardy pro veřejné rozpočty.

Šampionát se bude konat ve dvou městech, kandidáty budou Praha, Ostrava a Brno, pokud v jihomoravské metropoli do té doby vyroste nová hala.

Šéf Českého hokeje o bratislavském šampionátu:

Rozhovor s Tomášem Králem o pořadatelství v roce 2024 a o šampionátu v Bratislavě.Video: Seznam Zprávy

Vedení IIHF (Mezinárodní hokejová federace) učinilo očekávaný krok, protože na pořadatelství v roce 2024 v Česku se hokejové velmoci dohodly už před rokem a mezitím se žádný jiný kandidát neobjevil.

Česko z roku 2015 stále drží návštěvnický rekord. Vlastně rekordy dva: 64 zápasů tehdy vidělo 741 690 diváků, současně padl rekord v průměrné návštěvě na jeden zápas (11 589 diváků).

„Mohli bychom pořádat šampionát vlastně každý rok,“ hodnotí s odstupem pár let tehdejší divácký i obchodní úspěch turnaje šéfka organizačního výboru MS v roce 2015 Markéta Štěrbová. Klíčem k finančnímu úspěchu v roce 2015 byly podle ní správně nastavené ceny vstupenek a finanční podpora státu a měst.

Pořadatelem šampionátu v příštím roce bude Švýcarsko, rok po něm společně Lotyšsko a Bělorusko. Česko tedy přijde na řadu v roce 2024.

A bude to podle všeho bitva především mezi Ostravou a Brnem, protože s Prahou jako dějištěm šampionátu počítá jak IIHF, tak i vedení Českého hokeje, které pořadatelská města nakonec bude vybírat. Vynechat Prahu by nemělo logiku ještě v jednom směru: stojí v ní největší hala v republice O2 arena, patřící nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi, s kapacitou (pro hokej) přes 17 tisíc diváků.

Reklama

Doporučované