Hlavní obsah

Česko bude za rok řídit pandemii v čele EU. Místo expertů najalo stážisty

Foto: Profimedia.cz

Česko se postaví do čela sedmadvacítky v létě 2022.

Reklama

Premiér Andrej Babiš šetří na přípravách českého předsednictví Evropské unii. Už dříve se kvůli tomu střetl s koaliční ČSSD. Podle odborníků totiž může Česko promarnit šanci na vylepšení své pozice v Evropě.

Článek

Pandemie zvyšuje „cenu“ českého předsednictví Evropské unii. To začne už za rok a kousek – 1. července 2022. Češi se postaví do čela EU v historické chvíli. V lepším případě budou vést jednání o ekonomické rekonvalescenci starého kontinentu po koronavirové krizi.

Andrej Babiš (ANO) však v dobrých, necovidových časech nalajnoval české předsednictví jako velmi chudé. Šetření se dotklo zejména personálních posil. Ministerstvo zahraničí ještě za ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) chtělo po vzoru ostatních zemí EU na předsednictví po premiérovi alespoň stovku diplomatických expertů navíc – takových, kteří by se vyznali v bruselských zákoutích. Zčásti se ale kvůli škrtům musí spokojit jen s dobrovolníky z řad studentů.

Podle zjištění Seznam Zpráv už Ministerstvo zahraničí nabralo 50 studentů, které vyšle na české diplomatické úřady na předsednickou výpomoc. Řeší ale také, jak je v časech pandemie řádně vyškolit.

Podceněné přípravy předsednictví kritizují odborníci i politická opozice.

Do New Yorku i Paříže

České Ministerstvo zahraničí podle svého vyjádření stážisty na předsednictví nabíralo ve spolupráci s Konferencí rektorů českých vysokých škol v uplynulých týdnech.

„I díky této úzké spolupráci jsme nakonec vybrali celkem 50 studentů z různých univerzit,“ sdělil Seznam Zprávám Michal Dudáš z tiskového oddělení Černínského paláce.

V průběhu letošního jara budou rozděleni na české úřady v zahraničí – a to zejména ty při mezinárodních organizacích, kde budou mít čeští diplomaté během předsednictví plné ruce práce. Budou muset nastolovat a vysvětlovat nejen české, ale také unijní pozice k aktuálním problémům světa.

„Počítáme s dvaceti stážisty na Stálé zastoupení České republiky při EU v Bruselu, jednotlivci budou vypomáhat také na Stálých misích České republiky při OSN v New Yorku a Ženevě, dále ve Vídni, Štrasburku a Paříži,“ dodal Dudáš.

Když se v roce 2019 ladil rozpočet na předsednictví EU, našly se peníze jen na 58 nových expertů, kteří posílí českou ambasádu při EU v Bruselu. Ta má teď asi stovku odborných zaměstnanců.

Tehdy se kvůli otázce personálních posil střetlo ANO s ČSSD. Nyní již exministr zahraničí Tomáš Petříček přístup ANO k přípravám předsednictví kritizoval s tím, že například Estonsko a Rakousko zvedaly počet lidí na svá předsednictví zhruba ze stovky na 250, Slovensko z 87 na 220.

Chlebíčková žvanírna

Premiér Andrej Babiš se v té době také nechal slyšet, že předsednictví Evropské unii je „žvanírna s chlebíčkama“.

Možná si na svá slova vzpomněl, když vysvětloval svůj nedávný vyjednávací debakl při distribuci vakcín v Bruselu. Byli to právě portugalští vyjednavači v rámci svého právě probíhajícího předsednictví EU, kdo moderovali rozdělování extra dávek vakcín od firmy Pfizer. Tím totiž lze ilustrovat vliv předsednické země EU.

Předsednictví však Babišova vláda také chystá až pro příští kabinet, který vzejde z podzimních voleb. Opozice, tedy Piráti a STAN, stejně jako politická koalice SPOLU složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL už avizovala, že bude usilovat o navýšení rozpočtu i větší důraz na zvládnutí této příležitosti vydobýt Česku v Unii dobré jméno.

Ale i podle odborníků už po volbách může být pozdě. Například právě v personálním zajištění.

„Nejdůležitější pro úspěch českého předsednictví je najmout dost lidí, kteří jsou zkušení diplomaté a vyjednavači, a důkladně je připravit. To se nedá odložit po volbách, na to již včera bylo pozdě. Ale peníze a lidé nestačí, je potřeba také jasně vědět, čeho chceme dosáhnout,“ říká Nikola Hořejš, ředitel konsorcia organizací České zájmy v EU, které se věnuje sledování, jak politici prosazují české priority v Evropě.

Připomněl také dlouhodobou bolest českého snažení v EU – neschopnost dostat Čechy na vysoké pozice v unijních institucích. „Když podceníme předsednictví, prošvihneme jedinečnou šanci, kdy se celá generace úředníků dostane do hloubky celoevropského vyjednávání,“ dodal Hořejš.

Pomoc s ubytováním

Co dostanou stážisté během předsednictví na starost? Prý budou pomáhat s administrativou či logistikou. Má jít například o logistickou podporu v rámci zahraničních či oficiálních návštěv a při pořádání jednání.

„Rozhodně stážisté nemohou plně nahrazovat diplomaty či administrativně technický personál, který bude předsednictví zajišťovat,“ dodalo ale ministerstvo.

Černínský palác už začal stážisty školit, kvůli pandemickým opatřením ale zatím jen on-line. Pokud to situace dovolí, ministerstvo budoucí stážisty pozve do Prahy a uspořádá pro ně intenzivní dvoudenní přípravu.

Platu se ale studenti nedočkají. „Co se týče formy financování stáží, tuto otázku zatím ještě řešíme – mimo jiné i ve spolupráci s Konferencí rektorů českých vysokých škol. Hledáme optimální cestu, jak pomoci třeba s ubytováním,“ dodalo ministerstvo.

Reklama

Doporučované