Hlavní obsah

Česko čeká ponurý týden pod sněhem, na Sibiři je nyní rekordní teplo

Pravidelný meteoblog Petra Dvořáka přináší aktuální informace o počasí.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na většině míst České republiky ve čtvrtek napadl sníh, díky nízkým teplotám by se měl několik dní udržet i v nižších polohách.

Článek

Počasí v aktuálních dnech komplikuje na mnoha místech v Česku dopravu – na silnicích se ve čtvrtek tvořily sněhové jazyky, některé cesty zablokovaly uvázlé kamiony a nehody, jako například dálnici D1 na Vysočině ve směru na Brno. Kvůli náledí na silnici I/11 byl pro nákladní auta uzavřen hraniční přechod na Slovensko na Frýdecko-Místecku, uzavřít též ráno museli silničáři dočasně i silnici u Rychnova u Jablonce nad Nisou – místy na ní byla až metr vysoká vrstva sněhu. V Jeseníkách byl kvůli vydatnému sněžení vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Sníh naopak vylepšil podmínky v mnoha lyžařských střediscích v Čechách i na Moravě.

Sníh a ochlazení přišlo i do nižších a středních nadmořských výšek, díky teplotám kolem minus dvou stupňů Celsia se tu může i udržet. Pocit mrazivých teplot způsobuje podle Petra Dvořáka silnější vítr. „Vítr, který fouká rychlostmi kolem sedmi metrů za sekundu, umocňuje pocit té zimy, snižuje pocitovou teplotu – říká se tomu ‚wind chill effect‘ – a my pak máme dojem, že je třeba minus osm, minus deset stupňů Celsia,” říká meteorolog.

Chladný a vlhký vzduch do České republiky proudí od severozápadu. Vlhkost podle Dvořáka způsobí, že v následujících sedmi dnech bude téměř neustále zataženo. Srážky nebudou příliš časté, sněžení se může objevit ojediněle.

Začátek příštího týdne bude teplejší, ochlazovat by se znovu mělo začít v polovině týdne. Sněhová pokrývka tedy bude kolísavá.

Neobvykle nízké teploty až k minus 12 stupňům Celsia jsou nyní na Sibiři. V této oblasti přitom bývají teploty v této době běžně kolem minus 60 stupňů. Může za to mimořádné stratosférické oteplení, které ale dlouho nevydrží.

Reklama

Doporučované