Hlavní obsah

Česko stahuje z Rijádu jednoho diplomata. Chce navíc mluvit o omezení vývozu zbraní

Německo vývoz zbraní do Saúdské Arábie zastaví, další země ale otálejí.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

„Mělo by se hovořit i o vývozu zbraní,“ řekl ve Sněmovně nový ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Článek

Česko v reakci na vraždu novináře Džamála Chášukdžího stáhne ze své ambasády v Rijádu jednoho diplomata.

Nový ministr zahraničí Tomáš Petříček však chce, aby Česko prosazovalo i další tvrdou reakci na vraždu novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu.

„Mělo by se hovořit i o vývozu zbraní,“ odpověděl ministr ve Sněmovně po zasedání zahraničního výboru na dotaz, jakým způsobem může Česká republika reagovat.

EU už zakázala vstup na své území některým prominentním představitelům Saúdské Arábie a zmrazila jejich majetek.

Petříček uvedl, že Černínský palác nyní formuluje svůj postoj a konzultuje ho s dalšími partnery.

Otázka vývozu zbraní je mnohem citlivější téma než dočasné stažení několika diplomatů. Kancléřka Angela Merkelová v neděli oznámila, že Německo zastavuje vývoz zbraní do blízkovýchodního království, dokud vražda nebude vyjasněna. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier v pondělí řekl, že by i další členské státy EU měly vývoz zbraní do Saúdské Arábie pozastavit.

Česká republika prodává Saúdům především nákladní vozy Tatra, mezi další komodity ale patří i střelivo nebo pancéřové vybavení vozidel a další vojenský materiál.

Celkově se království podílí na českém exportu vojenského materiálu zhruba pěti procenty. Loni to znamenalo asi 732,3 milionu korun, meziroční nárůst byl přitom přibližně dvojnásobný.

Ještě před deseti lety Česká republika vojenský materiál do Saúdské Arábie nevyvážela, největšího objemu dosáhl v roce 2014, kdy se jednalo o obchod v hodnotě 1,81 miliardy korun. V minulém roce byla Saúdská Arábie na seznamu zemí, které nakupují české zbraně, na pátém místě.

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka by zastavení vývozu zbraní a vojenského materiálu z Česka do Saúdské Arábie poškodilo český průmysl.

„Jestliže dojde k zákazu těchto vývozů, tak se to promítne především na odvetných krocích. Saúdská Arábie přestane brát i civilní výrobu z ČR. To samozřejmě poškodí export ostatního zboží,“ řekl Hynek. Za prvních osm měsíců letošního roku klesl český vývoz do Saúdské Arábie bez těchto zásahů o téměř čtvrtinu na sedm miliard korun.

Novinář Chášakdží zmizel po návštěvě konzulátu v Istanbulu 2. října. Saúdská Arábie dlouho tvrdila, že novinář konzulát opustil. Až po dvou týdnech přiznala, že v jeho prostorách zemřel, a ve čtvrtek uvedl její generální prokurátor, že šlo o předem připravenou vraždu.

Případ vyvolal ve světě pobouření. Spojené státy oznámily, že odeberou víza 21 saúdskoarabským představitelům. Británie oznámila, že odebere víza lidem podezřelým z vraždy.

Reklama

Doporučované