Hlavní obsah

Česko-čínské fórum se odkládá. Je to vina Kubery a Hřiba, tvrdí Hrad

Předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Reklama

Číňanům se údajně nelíbí plánovaná cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan. U pražského primátora zase vadí vypovězení sesterské smlouvy s Pekingem a uzavření podobného kontraktu s tchajwanskou metropolí.

Článek

Česko-čínské obchodní fórum plánované na konec letošního roku bylo odloženo. Čínská strana zástupcům Pražského hradu naznačila, že důvodem jsou kroky a postoje předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Uvedl to kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Přesný důvod odložení podle něj nebyl organizátorům sdělen, bylo jim ale naznačeno, že za to mohou záležitosti kolem těchto dvou politiků.

„Díky chování pana primátora Hřiba a plánované cestě Kubery je minimálně česko-čínské investiční fórum odloženo,“ řekl Mynář.

Byznysmeni z obou zemí se měli sejít do konce tohoto roku. Podle Mynáře bylo v plánu podepsat například investice čínského výrobce hliníkových automobilových součástek Citic Dicastal, který plánuje s českou firmou Žďas postavit nový závod.

Kubera se rozhodl, že příští rok navštíví s podnikatelskou delegací Tchaj-wan, který Čína považuje za jednu ze svých provincií. Plánovaná cesta se nelíbí čínskému velvyslanectví v Praze, stejně jako jeho účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze.

Kuberu zkritizoval také prezident Miloš Zeman, podle kterého druhý nejvyšší ústavní činitel jedná proti ekonomickým zájmům České republiky. Podle hlavy státu bude mít Kuberova cesta dopad na české firmy v Číně. Předseda Senátu kritiku odmítá a poukazuje na to, že Tchaj-wan v ČR investuje mnohem více než Čína.

Cestu na Tchaj-wan má za sebou i primátor Prahy Zdeněk Hřib, který se navíc dostal do sporu s Čínou kvůli vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem. Vedení hlavního města vadilo, že smlouva obsahovala klauzuli o uznání jedné Číny. Peking o její změně odmítl jednat.

Rada hlavního města navíc rozhodla, že Praha uzavře sesterskou smlouvu s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej. Smlouvu musí ještě schválit pražští zastupitelé. Číně se v minulosti také nelíbila cesta Hřiba na Tchaj-wan.

Reklama

Doporučované