Hlavní obsah

Česko daruje zemím na Balkánu, v Africe a Asii 2,39 milionu vakcín

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká republika poskytne do konce roku darem nejméně 2,39 milionu vakcín proti covidu-19. Poputují do balkánských zemí, Afriky a Asie.

Článek

O darování vakcín rozhodla v pondělí vláda, jak uvedla na Twitteru státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Dar je součástí dřívější dohody lídrů členských států EU, podle které Unie daruje třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. Kromě toho ČR daruje očkovací látky také Vietnamu a Tchaj-wanu, doplnil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Před koronavirem budeme v bezpečí, jen pokud zajistíme vakcíny pro celý svět,“ napsala tajemnice.

Senátor Pavel Fischer (nezávislý) na Twitteru dnes ocenil, že je mezi zeměmi, kterým Česko vakcíny poskytne, i Tchaj-wan. Podle něj vláda pomůže s vakcínami 12 zemím.

Podle Vojtěcha mohl stát v evropském daru určit prioritní země, do kterých chce vakcíny poslat. Jsou mezi nimi například Ukrajina, Gruzie, Severní Makedonie, Bosna a Hercegovina, Mali, Thajsko či Bhútán. Mimo evropskou iniciativu Covax jsou dary 250.000 očkovacích dávek pro Vietnam a 30.000 dávek pro Tchaj-wan, doplnil ministr.

Vojtěch také potvrdil dřívější vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), že Slovensko si odebere místo ČR z české kvóty jeden milion dávek od firmy Pfizer/BioNTech a zaplatí za ně. Od tohoto dodavatele má ČR podle Vojtěcha objednáno asi 14 milionů dávek, množství se tedy sníží na 13 milionů. ČR má nyní objednáno 23,9 milionu dávek za 8,5 miliardy korun, podle Vojtěcha však nebude schopna všechny vakcíny spotřebovat.

Reklama

Doporučované