Hlavní obsah

Česko dělá kolem čínských investic zbytečné divadýlko, říká analytička

Rozhovor s analytičkou Českého rozhlasu Janou Klímovou o vztazích Česka a Číny.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman je tento týden na státní návštěvě Číny. Společně cestuje po zemi s českými podnikateli. Zeptali jsme se proto analytičky Českého rozhlasu Jany Klímové na to, jaké jsou strategické a hlavně ekonomické vztahy Česka a Číny. A jakou důležitost přikládat česko-čínskému fóru, které se uskuteční v červenci na Pražském hradě.

Článek

„Hedvábná stezka je projekt ekonomický, na druhou stranu Čína se tak snaží vyvážet do světa svůj vliv a své postavení," říká Jana Klímová.

Čína do celého projektu, který by měl obchodně propojit Asii, Afriku a Evropu, vloží 124 miliard dolarů. Jak bude zapojena i Česká republika a zda vůbec, zatím není jasné. Ministerstvo dopravy zatím žádný projekt navazující na čínskou dopravní cestu nemá. I tak ale Česká republika neustále podepisuje spolupracující memoranda. Ať už se jedná o překladiště u Hodonína, které by mělo navazovat na říční dopravu, nebo o zavedení další letecké linky do Česka.

Samotná Čína ale zatím v České republice patří mezi menší investory, ale s velkým potenciálem. „O Čínu stojí všechny západoevropské země, na druhou stranu nikdo z těch západoevropských zemí kolem toho nedělá takové divadýlko, " říká Klímová s tím, že i když Německo do Česka ročně přináší investice výrazně převyšující aktivity Číny, podobné ceremonie se kolem toho nedělají.

Reklama

Doporučované