Hlavní obsah

Havlíček: Situace okolo covidu není tak dramatická jako loni. Udělali jsme maximum

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl vicepremiér Karel Havlíček /ANO/.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Další vlna epidemie koronaviru raketově sílí, Češi se potýkají s rostoucími cenami i úrokovými sazbami a vrásky jim přidělávají i problémy v energetice. Je to chyba současné vlády? A jak by měla řešit situaci ta nová?

Hostem Ptám se já byl ministr průmyslu, obchodu a dopravy a vicepremiér Karel Havlíček /ANO/.

Jen v tomto týdnu počty nových nakažených už dvakrát překonaly devět tisíc a plní se i nemocnice, kde je už skoro dva a půl tisíce hospitalizovaných osob. Vláda proto od 1. listopadu zavedla nová opatření jako kontroly bezinfekčnosti v restauracích a hospodách, konec proplácení testů či přísnější pravidla pro nošení respirátorů. Dnes navíc oznámila plán na podmínění vstupu na hromadné akce nad tisíc lidí PCR testy a bezinfekčnost budou lidé muset prokázat i při nákupu skipasů. Opozice, která by měla vedení země brzy převzít, přesto kritizuje, že současný kabinet situaci podcenil.

„Ohledně covidu vůbec není klid, ale situace není tak dramatická jako před rokem, kdy bylo více lidí na jednotkách intenzivní péče. Ta situace byla jiná v tom, že nebyla obrana. Dneska je v podobě očkování. Drastická opatření nedělají ani v Rakousku, ani v Německu, ani v Británii,“ bránil se Havlíček a dodal, že vláda nechce „vylít s vaničkou i dítě“ a snaží se v rámci opatření udržet určitý chod společnosti i ekonomiky.

Jenže v Česku je stále necelých 60 % očkovaných a i podle náměstkyně ministra vnitra Martiny Koziar Vašákové je třeba na zkrocení současné delta varianty viru alespoň osmdesátiprocentní proočkovanost. I proto dnes premiér Andrej Babiš oznámil, že vláda spustí „brutální očkovací kampaň“.

„Kampaň jede, ta brutalita bude v tom, že bude posazena jinak ve sdělení. Bude více „šok“ sdělení a bude to méně v rukavičkách," bránil se Havlíček otázce, proč už vláda kampaň nezintenzivnila dosud. „Vždycky proto můžeme udělat víc a vždycky budeme mít výčitky, to ale musí být vlastností každého, kdo vládne. Musíme si ale vždy říct, jestli jsem udělali maximum a já jsem přesvědčen, že ano,“ dodal.

Není to ale jen pandemie. V Česku roste inflace i úrokové sazby a v krizové situaci se ocitají tisíce rodin kvůli krachu společností, jako je Bohemia Energy, na trhu s energiemi. Právě těm by chtěla ještě současná vláda pomoci, například cestou zastropování záloh, které pro některé domácnosti vystoupaly až na desetitisíce. „Je to jenom jedno z opatření, byla to reakce na žádosti klientů. Opatření jsou charakteru dotačního, zároveň odpouštíme DPH a věřím, že i v příštím roce se schválí snížení DPH, současně se odpouští poplatky za obnovitelné zdroje. Záruky chystáme pro firmy a pro domácnosti jsem si přichystali, že ty zálohy budou o 40 % nižší, aby měly šanci si obstarat zdroje a čerpat sociální podporu,“ vysvětlil ministr.

Havlíček se vyjádřil i k debatě nad možností aktivace článku 66 Ústavy, podle kterého by mohly být přeneseny pravomoci prezidenta kvůli neschopnosti vykonávat funkci. Na základě informací lékařského konzilia by o této možnosti měl v příštím týdnu hovořit Senát. „Prezident nikoho nezdržel ani o minutu, řekl, že bude jmenovat pana Fialu premiérem. Bylo by necitlivé tohle řešit a nechutné zneužití situace,“ řekl vicepremiér.

Lékařské konzilium přitom v pátek informovalo, že prezident není svou práci zatím schopen naplno vykonávat. „Jsou prezidenti výkonnější a ti, co jsou méně. Jsou prezidenti jurové, ale psychicky žádná sláva a pak ti, co jsou na tom fyzicky špatně, ale pálí jim to dobře. Celou řadu takových osobností najdeme, proto je předčasné dělat jakékoliv závěry,“ dodal.

Jaké problémy stihne vláda v době svého působení ještě vyřešit? A jaké úkoly předá té nové?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

„Bude více „šok“ sdělení a bude to méně v rukavičkách," popisuje novou očkovací kampaň vlády ministr Havlíček /ANO/.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované