Hlavní obsah

Babiš: O afghánské tlumočníky se postaráme. Jak, je tajné

Foto: vláda.cz

Diplomaté i čeští občané, kteří se v zemi nacházeli, jsou podle ministra Kulhánka nyní v bezpečí.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) oznámil evakuaci české ambasády v Kábulu. Pomoct chce Česko podle premiéra Babiše i afghánským tlumočníkům. Kvůli překotnému dění v zemi se večer sejde Bezpečnostní rada státu.

Článek

Kvůli dění v Afghánistánu v sobotu na Ministerstvu zahraničí jednal krizový štáb, na místě byli zástupci české armády a resortu obrany.

„Situace se bohužel překotně vyvíjela i během jednání štábu. Musel jsem rozhodnout o okamžitém stažení našich diplomatů na mezinárodní letiště v Kábulu. Mým úkolem je zajistit bezpečí našich pracovníků, a budu tak činit,“ sdělil Kulhánek během brífinku. Dotazy novinářů při něm povoleny nebyly.

„Aktuálně jsou na ambasádě, respektive jsou přemisťováni na letiště, dva čeští diplomaté, kteří se nacházejí pod ochranou vojenské policie. Vzhledem k dynamickému vývoji jsem požádal premiéra o svolání Bezpečnostní rady státu na dnešní večer,“ dodal Kulhánek.

Diplomaté i čeští občané, kteří se v zemi nacházeli, jsou podle Kulhánka nyní v bezpečí. „Nadále platí doporučení pro české občany v žádném případě do Afghánistánu necestovat. Také bych chtěl poprosit, abyste respektovali, že ani já a ani kolegové nemůžeme v této věci a v tento moment být konkrétnější. A to vzhledem k zajištění bezpečnosti našich diplomatů,“ uzavřel ministr.

K tomu, zda Česko pomůže i místním tlumočníkům, se kterými spolupracovalo, se ministr na brífinku nevyjádřil. Tlak na českou vládu přitom ohledně tohoto tématu v posledních dnech sílí. Jim i jejich rodinám totiž nyní - po stažení koaličních vojsk a postupu Tálibánu - hrozí v zemi nebezpečí.

Ministerstvo obrany už dříve sdělilo, že vybralo afghánské tlumočníky, kterým pomoc poskytne. Primárně podle resortu budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka.

Podle informací ČTK se pomoc má týkat asi dvacítky afghánských spolupracovníků a jejich rodin. Půjde zejména o lidi, kteří s armádou spolupracovali v poslední době. Pravděpodobně tak na ni nedosáhnou tlumočníci, kteří českým vojákům pomáhali před několika lety.

Podle premiéra Andreje Babiše, se kterým se spojila ČTK, se Česká republika o tyto tlumočníky opravdu postarat chce. Podrobnosti ohledně toho ale nyní sdělit nemůže, aby je nevystavil nebezpečí. Sdělil také, že opozice by měla přestat s kritikou v této oblasti, protože ohrožuje lidi, kterým chce stát pomoc. Podle předsedy vlády se navíc potvrdilo, že odchod koaličních vojsk z Afghánistánu byl nesmysl.

Některé evropské státy, včetně Francie a Německa, kvůli bezpečnostní situaci v Afghánistánu pozastavily deportace neúspěšných afghánských žadatelů o azyl. Česká republika tak neučiní, řekl serveru iDnes ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD. K žádostem o azyl Česko podle něj přistupuje individuálně. „Žádné paušální podmínky dávat nebudeme,“ dodal.

Tažení Tálibánu

Povstalci z hnutí Tálibán v sobotu ráno zahájili útok na Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu, které dosud jako jedno ze tří velkých měst kontroluje afghánská vláda. Mluvčí guvernéra provincie Balch uvedl, že bojovníci Tálibánu zahájili ofenzivu z několika směrů a že na předměstích provinčního správního centra začaly tvrdé boje, informovala agentura AP. Islamisté kromě toho dobyli správní středisko provincie Paktika na hranici s Pákistánem, uvedl tamní poslanec.

Mazáre Šaríf se 400 000 obyvateli je spolu s metropolí Kábulem a východoafghánským Dželálábádem jedním ze zbývajících tří velkých měst, v nichž zatím udržela kontrolu afghánská vláda. Včetně Paktiky se povstalci z Tálibánu za uplynulý týden zmocnili 19 provinčních metropolí, kterých je celkem 34, a kontrolují většinu severu, západu a jihu země.

V sobotu Tálibán obsadil město Zarí Šarán, které je metropolí provincie Paktika u východních hranic s Pákistánem.

Podle agentury AP se bojovníci Tálibánu také citelně přiblížili k hlavnímu městu Kábulu, když ve stejnojmenné provincii obsadili okres Čar Asjáb vzdálený asi deset kilometrů jižně od metropole.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní si je strategického významu Mazáre Šarífu dobře vědom a do města ve středu osobně přiletěl, aby vyburcoval místní vládce k odhodlané obraně. Setkal se s vůdci milicí, které vládu podporují, uvedla AP.

Agentura s odkazem na vyjádření poslankyně Homy Ahmadíové rovněž uvedla, že Tálibán už má pod kontrolou i celou provincii Lógar, jejíž správní středisko Púli Alam povstalci ovládli v pátek. Hranice provincie se nacházejí jen 80 kilometrů jižně od metropole Kábulu.

Reklama

Doporučované