Hlavní obsah
Online

Mám horečky, setkal jsem se s nakaženým. Ministerstvo vydalo návody, jak se chovat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií doma i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Česko zaznamenalo nový rekordní přírůstek potvrzených případů nemoci covid-19, který poprvé přesáhl hranici 600 za jeden den. Ve středu přibylo 650 nakažených, což je zatím nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí epidemie před půl rokem. Dosavadní maximum z předchozího prvního zářijového dne bylo 504.

- Česká republika má nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Denní přírůstky nových případů nemoci covid-19 na milion obyvatel jsou za minulý týden v Německu či na Slovensku zhruba třetinové.

- Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pravděpodobně nutné přistoupit zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru. Sám ministr je v domácí karanténě kvůli nákaze hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové.

- Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 64 nových případů covid-19. Následuje okres Třebíč a Praha se zhruba 50 případy na 100 000 obyvatel za uplynulý týden.

- Ministerstvo zdravotnictví vydalo informační letáky s návodem, jak se správně chovat, pokud má člověk příznaky koronaviru anebo se setkal s někým nakaženým.

Dění jsme sledovali také ve středu

  • Na jižní Moravě přibylo za 2 dny víc případů covidu než za květen

    V Jihomoravském kraji přibylo za první dva zářijové dny více lidí s nemocí covid-19 než za celý květen, kdy byl ještě nouzový stav. Za jeden den je kolem 80 nových případů. V tiskové zprávě to uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní je však výrazně méně lidí s nutností hospitalizace a převažují případy s mírnějšími příznaky nebo bezpříznakové. Od začátku pandemie k dnešnímu dni je na jihu Moravy skoro 1 900 potvrzených případů.

  • Natáčení Batmana se zastavilo, představitel hlavní role má covid-19

    Americký herec Robert Pattinson měl pozitivní test na koronavirus, a v Londýně se proto zastavilo natáčení hollywoodského velkofilmu The Batman, v němž Pattinson hraje hlavní roli. Informoval o tom dnes server The Hollywood Reporter.

  • Ve Francii mají opět přes 7000 nových případů nákazy

    Ve Francii za den přibylo přes 7100 nových případů nákazy koronavirem a za poslední týden je to už potřetí, co denní bilance překonala hranici 7000. Informovala o tom agentura Reuters. Tak vysoké číslo infikovaných přitom francouzské úřady předtím naposledy zaznamenaly koncem března.

  • Peru je pátou nejpostiženější zemí koronavirem

    Jihoafrická republika vypadla z pětice zemí nejhůře postižených epidemií covid-19. Dosud byla na pátém místě, které nyní zaujalo Peru. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). JAR má ale na kontinentu stále nejvíc případů - je jich přes 630 000.

    Nárůst nově nakažených v JAR už šest týdnů po sobě klesá, na rozdíl od Peru. Jihoamerická země má také mnohem více mrtvých - přes 29 000, zatímco JAR 14 389, jak uvádí statistika Univerzity Johnse Hopkinse.

  • Blízký východ hlásí přes 50 tisíc obětí koronaviru

    Počet potvrzených úmrtí s koronavirem na Blízkém východě ve čtvrtek překonal 50 000. S odvoláním na své propočty, které vycházejí z oficiálních statistik jednotlivých blízkovýchodních států, o tom ve čtvrtek informovala agentura AP.

    Vzhledem k tomu, že míra testování je v konflikty zmítaných státech, jako jsou například Libye či Jemen, extrémně nízká, je možné, že skutečný počet zemřelých s koronavirem je v regionu vyšší, doplnila AP. Vrchní představitel OSN pro Libyi ve středu varoval, že pandemie covid-19 se v zemi dostává mimo kontrolu. Šíitští povstalci Húsíové, kteří kontrolují nemalou část Jemenu, odmítají koronavirové statistiky zveřejňovat.

    Nejvíce zasaženým státem v regionu zůstává zhruba 80milionový Írán. Nákaza se tam dosud potvrdila u více než 380 00 lidí, 328 000 se zotavilo a asi 21 900 zemřelo.

  • Maláčová a Petříček si naordinovali izolaci

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová bude pracovat v následujících dnech z domova a půjde na testy na koronavirus. Podle vyjádření na jejím twitterovém účtu byla v kontaktu s člověkem, který se setkal s covid pozitivní osobou. Stejně tak se rozhodl i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

    „Vzhledem k záchytu několika pozitivních případů na Ministerstvu zahraničí jsem se rozhodl jít preventivně do domácí izolace a do konce týdne ruším svůj program a pracuji z domova. Příznaky nemám, ale nechci ohrozit ostatní,“ napsal Petříček.

  • Byl jsem v kontaktu s nakaženým. Jak postupovat?

    Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo informační leták, který popisuje, jak by se měl člověk chovat, pokud přišel do styku s nakaženým. Podle pravidel ministerstva je potřeba se nechat vyšetřit. „Existuje totiž jistá pravděpodobnost, že jste se mohl také nakazit,“ stojí v letáku.

    Ohledně odběru by vás měla kontaktovat hygiena, která vystaví elektronickou žádanku a zhodnotí, zda jste rizikový kontakt a musíte jít do desetidenní karantény. Pokud bude váš výsledek testu negativní - přijde vám SMS s touto informací. Pokud bude pozitivní, kontaktuje vás hygienická stanice.

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Informační leták Ministerstva zdravotnictví.

  • Manuál ministerstva: Jak se chovat, pokud máte příznaky nemoci covid-19

    Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo manuál, který popisuje, jak se chovat, pokud cítíte příznaky koronaviru. Pokud má někdo příznaky onemocnění, měl by kontaktovat svého praktického lékaře. Ten následně rozhodne, zda vás pošle na odběr. V letáku je pak podrobně popsáno, jak odběr probíhá, kdy se člověk dozví výsledek - pozitivní/negativní.

    Pokud má někdo pozitivní výsledek, tak musí zůstat doma v izolaci. „Vyčkejte, až se vám telefonicky ozve pracovník hygienické stanice, který s vámi provede epidemiologické šetření,“ stojí v letáku. Pokud naopak výsledky testu budou negativní, tak pravděpodobně proděláváte jiné infekční onemocnění než covid-19.

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    První strana informačního letáku Ministerstva zdravotnictví.

  • Děčínská mateřská škola je uzavřená kvůli koronaviru

    Mateřská škola Moskevská v Děčíně je ode dneška do odvolání uzavřená. Jeden ze zaměstnanců onemocněl koronavirem. Zhruba 50 dětí nebude moci být v jiných mateřských školách, jejich rodiče proto mají nárok na ošetřovné. Část personálu podstupuje testy na covid-19, výsledky by měly být v pondělí 7. září.

  • Rakousko hlásí největší nárůst covidových případů za pět měsíců

    Rakousko hlásí za posledních 24 hodin 403 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od 3. dubna. Přibližně polovina z nich byla zachycena ve Vídni. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila rakouská ministerstva vnitra a zdravotnictví. Dohromady dosud Rakousko zaznamenalo 28 372 případů nákazy.

    Aktivních případů nemoci covid-19 má nyní Rakousko 3 466, přičemž ještě ve středu jich bylo 3 415. Z více než poloviny se na nejnovějším nárůstu podílí Vídeň, která hlásí 203 nových případů. Následují Dolní Rakousy s 60 nově infikovanými a Tyrolsko s 56.

  • Opozice svolává mimořádnou schůzi Sněmovny

    ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN odevzdaly podpisy potřebné ke svolání mimořádné schůze Sněmovny. „ODS chce prosadit prodloužení odpuštění odvodů pro živnostníky a malé firmy do konce roku, lidovci se chtějí věnovat důchodům, TOP 09 podpoře kultury a STAN usnadnění získání ošetřovného,“ stojí v tiskovém prohlášení. Opozice chce projednat také senátní návrh na finanční kompenzace krajům.

  • Na ministerstvu zdravotnictví jsou další čtyři nakažení

    Pražští hygienici při šetření kontaktů kvůli onemocnění covidem-19 na ministerstvu zdravotnictví dosud odhalili další čtyři pozitivní osoby. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí hygienické stanice hlavního města Zbyněk Boublík. Hygienici zatím vyhodnotili 157 kontaktů, kterým se nařizuje karanténa či se odesílají na testování. Koronavirus se ve středu potvrdil u hlavní hygieničky Jarmily Rážové, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) kvůli tomu nastoupil do karantény, ale test měl negativní.

  • Brno nájemníkům nebytových prostor odpustí dva miliony

    Brno chce nájemníkům nebytových prostor odpustit polovinu nájemného za dobu, kdy museli zavřít nebo omezit provoz kvůli koronaviru. Týká se to 48 subjektů v celkové částce dva miliony korun, uvedl v tiskové zprávě primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD). Schválit to ještě musí zastupitelstvo.

  • Hygienici uzavřeli v Liberci jednu první třídu

    Hygienici poslali na jedné ze základních škol v Liberci kvůli koronaviru do karantény jednu celou první třídu i s učitelkou. Na covid-19 byla pozitivní jedna žákyně, uvedl dnes na Facebooku náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Žádná další opatření na škole hygienici nenařídili, děti i učitelku ale čeká opakované testování, řekla ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

  • Jihlava omezila kvůli nemocnému s covidem-19 provoz matriky

    Jihlavský magistrát omezil kvůli pracovníkovi nakaženému koronavirem provoz matriky. Týká se to hlavně vydávání matričních dokladů, především rodných listů pro narozené děti. Úřad zpřísnil hygienická nařízení a dezinfekci. Mluvčí krajského města Radovan Daněk dnes ČTK sdělil, že by lidé měli na magistrát chodit jen v nejnutnějších případech. Co nejvíc věcí by se měli snažit vyřídit online, prostřednictvím telefonů a internetu.

  • Davy učitelů stály v Madridu fronty kvůli testům na koronavirus

    Stovky učitelů a dalších školních zaměstnanců stály ve středu fronty v Madridu před jediným střediskem v metropoli, kde měli absolvovat testy na koronavirus. Všichni měli sice povinně roušky, mnohde ale bezpečnou vzdálenost nedodržovali. Chaos podle místních médií způsobilo vedení madridského regionu, které výzvu k testům vydalo až v úterý. Školní rok začíná přitom v madridském regionu už 8. září a v posledních dnech na oblast španělské metropole připadá třetina nových nákaz koronavirem v zemi.

    Podle deníku La Vanguardia je epidemická situace v madridském regionu znepokojivá i vzhledem k tomu, že s počátkem září se lidé vrací po dovolených do práce a děti půjdou do škol. Obavy mají někteří i z náporu na tamní nemocnice. Podle středečních údajů španělského ministerstva zdravotnictví je v madridském regionu nyní hospitalizováno s nákazou na 2 100 lidí, z toho 285 skončilo v nemocnici za poslední den.

  • Česko má nejvyšší tempo nákazy ze sousedních zemí

    Česká republika má nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Denní přírůstky nových případů nemoci covid-19 na milion obyvatel jsou za minulý týden v Německu či na Slovensku zhruba třetinové. Vyplývá to ze statistik a výpočtu ČTK.

  • Tchajwanci chtějí v Česku vyzkoušet nový test na covid-19

    Vypadá jako malý, obyčejný kuchyňský mixér. Přístroj, který vyvinuli Tchajwanci, dokáže do 40 minut vyhodnotit testy na koronavirus. Prorazit by díky návštěvě Miloše Vystrčila mohl v České republice.

  • Schick a Souček jsou v karanténě

    Dva klíčoví fotbalisté české reprezentace musí do karantény. Jde o záložníka Tomáše Součka a útočníka Patrika Schicka, kteří přišli do styku s pozitivně testovanou osobou z realizačního týmu. Tým čeká v pátek duel Ligy národů na půdě Slovenska. Po dohodě s vedením pražské Slavie do Bratislavy neodjede ani brankář Ondřej Kolář.

  • Ve světě se potvrdilo už 26 milionů nákaz koronavirem SARS-CoV-2

    Ve světě se potvrdilo už 26 milionů nakažených koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně. Na 863 000 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo, vyplývá z nejnovějších údajů na stránkách americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). Nejvyšší denní nárůst za poslední den zaznamenala opět Indie. Nejvíce nakažených se od počátku pandemie covidu-19 potvrdilo ve Spojených státech (6,1 milionu). Druhá je podle JHU Brazílie s téměř čtyřmi miliony dosud evidovaných nakažených a třetí Indie, kde zaznamenali 3,85 milionu případů nákazy.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy