Hlavní obsah

Česko hlásí nejhorší výsledek rozpočtu v dějinách. A to mohlo být ještě hůř

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Schodek rozpočtu 2020 nemá konkurenci. A to ještě neobsahuje náklady na lockdown z konce roku.

Článek

Vláda v minulém roce utratila 1,84 bilionu korun a nově se zadlužila částkou 367 miliard. Kabinet Andreje Babiše (ANO) tím skoro dvojnásobně překonal dosavadní rekord z roku 2009, který má na svědomí spolu s občanským demokratem Mirkem Topolánkem úřednický premiér Jan Fischer.

Přesto není nový deficit tak velký, jak hrozilo ještě koncem listopadu. Během prosince totiž schodek vyrostl „jen“ o 26 miliard. Hlavním důvodem je fakt, že vláda dosud poskytla jen minimální pomoc firmám a domácnostem postiženým částečným vypnutím ekonomiky během listopadu a prosince. Vedle toho se daně vybíraly o poznání lépe, než očekávala rozpočtová novela z loňského července.

Podniky dostaly čtyři miliardy jako náhradu platů pro zaměstnance z programu Antivirus a povolení odložit daně za jednu miliardu. Živnostníci se dočkali bonusu ve výši 1,6 miliardy za zavření svých provozoven a téměř miliardy jako příspěvek na nájemné, zaměstnanci si sáhli na ošetřovné za 600 milionů. Vedle toho stát vyčlenil čtyři miliardy za nákup testů a vakcín.

Kromě zmíněných položek ve výši dvanácti miliard už rozpočet neobsahuje žádnou jinou částku, s jejíž pomocí by stát během prosince čelil druhému nárazu pandemie. Je to minimum proti celkové částce 220 miliard, kterou ministerstvo financí loni na boj s covidem vyčlenilo. Většinu z toho však spolkla jarní vlna, případně náklady na politicky motivovaná opatření, která s pandemií přímo nesouvisejí. Například o 11 miliard přišel rozpočet zrušením daně z nabytí nemovitostí, dalších 15 miliard stálo tzv. rouškovné pro důchodce.

Stejně pozoruhodná je informace, že úředníci ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) vybrali na daních za poslední měsíc roku, tedy uprostřed pandemické krize, celkem 139 miliard, o tři miliardy víc než předloni v časech konjunktury. Přes veškerá omezení pohybu Češi daně poctivě platili a takřka překonali svůj měsíční rekord z června 2019, kdy státní pokladně poslali 142 miliard.

Relativně nízké výdaje na boj s podzimní vlnou pandemie a nečekaně dobrý výběr daní neusnadňují státním úřadům odpověď na otázku, jak schodek 367 miliard vlastně vznikl. Vedle vyšších sociálních dávek a platů pro státní zaměstnance nabízí částečné vysvětlení informace, že vláda rozdělila 173 miliard na investice.

Jak správně uvedla ministryně, nominálně jde o nejvyšší částku v historii, která může právě v časech krize pomoci minimálně stavebníkům a jejich dodavatelům. Přesto devítiprocentní podíl investic na státním rozpočtu 2020 nedosahuje úrovně skoro dvanácti procent, kterou dosahovaly investice při minulé krizi v letech 2009 a 2010.

Reklama

Doporučované