Hlavní obsah
Online

Čtvrtý případ koronaviru: Žena bydlela ve stejném hotelu jako pacient z Bulovky

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V Česku jsou čtyři lidé nakažení novým koronavirem. Dva leží v pražské Nemocnici Na Bulovce, jeden byl přijat v Ústí nad Labem, i ten byl převezen do Prahy na Bulovku. V Ústí nad Labem je hospitalizovaná i zatím poslední pacientka s koronavirem.

Článek

Informace o prvních nakažených v Česku sdělil v neděli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na mimořádné tiskové konferenci. Ve všech třech případech došlo k nakažení na území Itálie. První z Čechů podle ministra onemocněl poté, co se vrátil z italské univerzity.

Druhým případem je mladá Američanka, které studuje v Miláně a poté, co přijela do Prahy, se její zdravotní stav zhoršil. V pondělí se ukázalo, že žena se po příjezdu z Itálie pohybovala také v Brně.

Ve třetím případě jde o muže, kterého přijala nemocnice v Ústí nad Labem. Český občan se vrátil z lyžařské dovolené v Itálii. Podle ministra není průběh nemoci u nikoho z pacientů vážný.

Vláda v pondělí také rozhodla, že zastaví kvůli šíření koronaviru lety z Jižní Koreje. Plánuje také omezení letů z Milána, Benátek a Boloni. U Koreje lze věc zařídit bez jednání s Evropskou komisí, řekl po jednání Bezpečnostní rady státu premiér Andrej Babiš (ANO). Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny.

  • Prymula: Testujeme další účastníky dovolené

    Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi řekl, že zatím u nikoho dalšího ze skupiny, která pobývala v malém středisku Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko, pozitivní výsledek zjištěn nebyl. „Ráno budou další výsledky testování. Vzorků je asi deset,“ dodal.

    Prymula v pořadu České televize Události, komentáře upozornil, že kvůli nebezpečí nákazou koronaviru mohou být omezeny sportovní nebo kulturní akce s více než pěti tisíci diváky. Aktuálně jde například o derby pražských „S“. To by se mohlo hrát před prázdnými tribunami.

  • Čtvrtý případ koronaviru v Česku

    V Česku je čtvrtý potvrzený případ výskytu koronaviru. Nemocného ohlásila v pondělí večer Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Podle serveru iDNES jde o třiapadesátiletou ženu, která byla na infekčním oddělení tamní nemocnice už od neděle.

    Pozitivní výsledek testu potvrdil serveru primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý.

    Nakažená žena bydlela v Itálii ve stejném hotelu jako první pozitivní pacient u nás. „Je to zajímavá souvislost, v hotelu měly bydlet společně čtyři rodiny,“ řekl primář.

    Podle primáře ženu hygienici aktivně vyhledali. Po návratu z dovolené měla zimnici, kašel a trpěla bolestí kloubů.

  • Nedotýkat se. Metra a tramvaje se budou otevírat samy

    Pražský dopravní podnik se snaží přispět k ochraně cestujících proti koronaviru. „Z preventivních důvodů (podstatné snížení nutnosti dotýkat se tlačítek na dveřích) je s okamžitou platností zavedeno následující opatření: na všech linkách pražského metra a tramvají budou vozidla dočasně otevírat všechny dveře ve všech zastávkách,“ informuje oficiální účet Pražské integrované dopravy.

  • Případné nemocné s koronavirem přijme nemocnice Jihlava

    Na Vysočině je připravená přijmout pacienty s diagnózou COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, nemocnice v Jihlavě. Záložní lůžka budou v Třebíči a Havlíčkově Brodě. Nemocnice mají prověřit své pandemické plány, školám kraj doporučil nepořádat lyžařské kurzy v rizikových oblastech. Odpovědní by měli být i ti, kteří se odtud vracejí. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

  • Moravskoslezský kraj vyčlení na boj s koronavirem 10 milionů korun

    Moravskoslezský kraj vyčlení na opatření proti případné nákaze novým koronavirem deset milionů korun. Budou určeny především na nákup ochranných pracovních prostředků. Kraj doporučuje zrušit hromadné akce s návštěvou nad 500 lidí. Zdravotnická i sociální zařízení by měla vyhlásit zákaz návštěv, mnohá tak již učinila. Novinářům to k pondělnímu zasedání Bezpečnostní rady Moravskoslezského kraje řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

    „Schválili jsme deset milionů korun na to, abychom dokázali pomoci kraji řešit problematiku koronaviru. To znamená nákup pomůcek, zajištění dalších služeb, které budeme potřebovat z pohledů epidemiologů,“ uvedl Vondrák.

  • V Karlovarském kraji jsou 4 lidé v preventivní karanténě

    V Karlovarském kraji nařídili hygienici čtyřem lidem preventivní karanténu kvůli možné nákaze novým typem koronaviru, dalším ji doporučili. U jednoho člověka, u kterého bylo podezření na propuknutí onemocnění, testy přítomnost koronaviru nepotvrdily. Novinářům to řekla ředitelka odboru epidemiologie Martina Prokopová.

    „Karantény máme čtyři, u dalších osob je to na bázi doporučení a jsme s nimi nadále v kontaktu. Většina doporučení byla v souvislosti s pobytem v zasažených oblastech Itálie,“ doplnila Prokopová.

    Hejtman Petr Kubis (ANO) svolal na dnešní odpoledne mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje. Cílem bylo dohodnout postupy v případě podezření nebo potvrzení nákazy koronavirem. Zástupci jednotlivých institucí, kteří se účastní jednání bezpečnostní rady, se dohodli na fungování informační linky pro lidi, kteří se vracejí z oblastí zasažených virem nebo mají jiné obavy v souvislosti s nákazou.

  • Studenti gymnázia v České Třebové skončili v karanténě

    Několik studentů a jeden pedagog gymnázia v České Třebové skončili po návratu ze zahraničního lyžařského kurzu v preventivní domácí karanténě. Prozatím jsou bez jakýchkoliv příznaků. Na svém facebookovém profilu o tom informoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

  • Do vládního speciálu se nevešly 4 tuny zdravotnického materiálu

    Celkem se sešlo devět tun pomoci, do letadla se ale vešlo jen pět tun. „Některé balíky se do letadla nevešly kvůli svým rozměrům, nešlo o problém s váhou,“ řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ČTK sdělil, že se nyní hledá možnost, jakým způsobem dostat pomoc do Číny co nejdříve. „Zkoušíme všechno včetně vlaku,“ dodal.

    „Doprava zbylé části pomoci se řeší. Za MZV pracujeme primárně s variantami odeslání vlakem či komerční linkou,“ uvedla Štíchová.

    Vojenský letecký speciál s humanitární pomocí Číně na boj s novým typem koronaviru přistál v pondělí ráno středoevropského času v Pekingu. Letoun do Číny přepravil pět tun pomoci od krajů, měst či firem.

  • Firmy umožňují zaměstnancům práci z domova a ruší služební cesty

    Řada tuzemských firem nařídila karanténu zaměstnancům, kteří se vrátili z oblastí zasažených koronavirem. Jsou benevolentnější při umožňování práce z domova a nabádají k rušení zahraničních cest i pracovních schůzek. Některé z nich ve svých budovách instalovaly nádoby s dezinfekčními prostředky, které by zaměstnanci měli použít pro osobní hygienu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

    „Podle našich informací z členské základny jsou zaměstnavatelé kvůli šíření onemocnění mnohem benevolentnější při poskytování práce z domova, samozřejmě tam, kde takzvaný home office je z povahy pracovního zařazení možný, tedy v kancelářských profesích,“ uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

  • Lety do Jižní Koreje a Itálie budou zastaveny od čtvrtka

    Lety mezi Českem a Jižní Koreou a ze severoitalských regionů budou zastaveny s účinností od čtvrtka 5. března. Ochranná opatření dnes podepsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), informoval o tom na tiskové konferenci po zasedání vlády. V Itálii se to týká letů z regionů Lombardie, Piemont, Emilia-Romagna a Benátsko. Vojtěch podepsal také opatření týkající se Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě, které se uskuteční bez diváků.

  • Nakažená Američanka byla v Brně jednu noc

    V Brně začala tisková konference po zasedání Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje. Hygienici upřesnili údaje o pobytu americké studentky, která je nakažená koronavirem. „Spala v Brně v noci na sobotu. Pobyla tu pouze krátkodobě. Byla ubytovaná v centru města přes Airbnb. Epidemiologické šetření jsme hned udělali v prostorách, kde se pohybovala. Do přímého kontaktu se dostala jen se třemi známými,“ řekla Hana Pokorná z krajské hygienické stanice.

  • Domovy důchodců na východě Čech omezují návštěvy

    Ve východních Čechách sice není výskyt koronaviru potvrzen, i přesto některé domovy důchodců omezují nebo zakazují návštěvy svých klientů. Kvůli bezpečnosti klientů dnes oznámili zákaz návštěv například v krajském Domově V Podzámčí v Chlumci nad Cidlinou. Největší krajský domov důchodců U Biřičky v Hradci Králové doporučil zákaz vstupu jen lidem, kteří se vrátili z rizikových míst.

  • Z 211 testovaných osob jsou stále jen tři pozitivní

    Z 211 lidí dosud v Česku testovaných na koronavirus jsou stále jen tři pozitivní případy, na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dalších 20 vzorků dnes dopoledne testovala Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu. Vzorky tří českých pacientů, u kterých se nákaza testem potvrdila, byly poslány do laboratoře v Berlíně na potvrzení. Výsledky by měly být dnes večer.

  • Praha zatím nezakáže návštěvy v domovech seniorů

    Vedení Prahy zatím nezakáže návštěvy v domovech důchodců a podobných zařízeních. Vedení jednotlivých domovů ale vyzve k jejich omezení. Zároveň bude informovat starosty městských části a jejich krizové manažery o postupu v případě výskytu nákazy. „Přišlo doporučení (od státu a hygienické stanice) na omezení návštěv v pobytových sociálních službách, kde žijí lidé seniorského věku. Takže toto doporučení spolu s dalšími předáme nejen našim příspěvkovým organizacím, ale všem pobytovým sociálním službám, které spadají do naší působnosti,“ řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě).

  • Strojní fakulta ČVUT se vrátí k normálnímu provozu

    Strojní fakulta ČVUT se od úterý vrátí k výuce. „Preventivní opatření odvolávám, od zítřka se vracíme k normální činnosti,“ uvedl děkan fakulty Michael Valášek. Univerzita v pondělí zrušila výuku kvůli tomu, že se v budově minulý týden vyskytoval vyučující z ČZU, kde se nákaza objevila u jednoho z profesorů. Fakulta ČVUT probrala situaci s hygieniky a ti došli k závěru, že riziko nákazy je v tomto případě velmi malé.

  • MPO zrušilo kvůli koronaviru pracovní cestu náměstkyně do SAE

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zrušilo kvůli hrozbě nového koronaviru pracovní cestu náměstkyně pro zahraniční obchod a EU Martiny Tauberové do Spojených arabských emirátů. Uskutečnit se měla tento týden. ČTK to dnes řekla mluvčí MPO Štěpánka Filipová. Resort podle ní také zvažuje, jak naloží s pracovní cestou ministra Karla Havlíčka (za ANO) příští týden na Ukrajinu. „I další zahraniční pracovní cesty se budou řešit podle toho, jaká bude aktuální situace. MPO samozřejmě sleduje a respektuje doporučení a pokyny ministerstva zdravotnictví, Světové zdravotnické organizace, hygieny, Bezpečnostní rady státu – prostě všech složek, které radí, jak se chovat, aby byla zachována bezpečnost a dál se nešířil problém s koronavirem,“ uvedla Filipová.

  • Všechny další testované vzorky jsou negativní

    Z 211 lidí dosud v Česku testovaných na koronavirus jsou stále jen tři pozitivní případy, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dalších 20 vzorků v pondělí dopoledne testovala Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu.

  • Mendelova univerzita ruší výuku na 2 týdny

    Mendelova univerzita v Brně také preventivně ruší výuku. A to hned na dva týdny – od úterý 3. března do 15. března. Opatření Mendelovy univerzity v Brně je preventivní. „Nemá žádnou souvislost s pohybem Američanky a Ekvádorky v Brně. Chceme, aby se nesetkávalo třeba sto lidí na jednom místě. Po čtrnácti dnech situaci vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu,“ řekl mluvčí školy Filip Vrána. Studenti se budou vzdělávat formou online výuky.

  • Hygienici radí lidem i přes Facebook

    V případě obav nebo nejasností ohledně šíření COVID-19 se lidé mohou obracet na infolinky Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Odborníci jsou k dispozici denně na číslech 724 810 106 a 725 191 367. Informace ale poskytují i krajské hygienické stanice.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy