Hlavní obsah

„Nechápu, proč Babiš ještě nemá jméno českého eurokomisaře.“ Europoslanci se pustili do premiérovy taktiky v EU

Češi ve vedení Unie: Duel europoslanců Mikuláše Peksy (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Evropské země si rozdělily klíčové posty v Unii, na Česko moc nezbylo. Není tedy premiér Andrej Babiš v Bruselu schopný nic vyjednat, jak tvrdí kritici? A kdo bude nakonec českým eurokomisařem? Sledujte Duel europoslanců Mikuláše Peksy (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

Článek

Česko dosud v Evropské komisi zastupovala Věra Jourová (ANO). Zda bude v Bruselu pokračovat, není jisté. V hnutí ANO se v souvislosti s postem nově mluví o europoslankyni Ditě Charanzové. Jasno má být podle premiéra do konce srpna.

„Upřímně to nechápu. Je to rozhodně pozdě. Když je eurokomisař nominován, může začít lobovat za svoji agendu. Snižujeme si tak šance ovlivňovat, kdo bude mít jak silné portfolio,“ kritizuje české váhání lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Některé země už v Bruselu své nominanty představily. Andrej Babiš přitom v minulosti řekl, že by si pro Česko přál „silovější” rezort, než je nynější spravedlnost, ochrana spotřebitele a rovných příležitostí mužů a žen. Zmiňoval oblasti vnitřního trhu nebo digitalizace.

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa nerozhodnost premiéra také považuje za problém. Navíc je přesvědčený, že nominantka hnutí ANO bude v EU spojovaná s kauzami premiéra, což by ji mohlo poškozovat.

„Kdokoli od nich přijde, si ponese nálepku Babišova člověka. Takže prosazovat zájmy České republiky v době, kdy je premiér trestně stíhán, bude strašně těžké,“ říká a navrhuje, že by bylo lepší hledat nového českého eurokomisaře v řadách ČSSD.

Anketa

Kdo by měl být příštím českým eurokomisařem?
Věra Jourová
20,9 %
Dita Charanzová
16,1 %
Někdo jiný
41,6 %
Je mi to jedno
21,4 %
Celkem hlasovalo 6497 čtenářů.

Úspěch, nebo prohra?

Výsledek jednání o vedení Evropské komise (EK) prezentoval premiér jako český úspěch. Spolu se zeměmi Visegrádské čtyřky a Itálie zabránil zvolení nizozemského socialisty Franse Timmermanse. A pomohl tak do čela kompromisní kandidátce, křesťanské demokratce Ursule von der Leyenové z Německa.

„Když se rozhodily ty nejdůležitější pozice, tak Češi ani střední Evropa úspěšní nebyli. Západ si rozdělil nejdůležitější posty,“ komentuje Zdechovský obsazení klíčových funkcí.

Kromě von der Leyenové v čele EK usedne ve vedení Evropské centrální banky Francouzka Christine Lagardeová, šéfem unijní diplomacie bude Španěl Josep Borrell a italský socialista David-Maria Sassoli se stal předsedou Evropského parlamentu.

„Je to vina premiérů jako je Andrej Babiš. Oni nemají žádnou vizi. Babiš jako jediný premiér na půdě Evropského parlamentu s žádnou vizí nevystoupil. Kdyby přišel s excelentním projevem, po kterém by všem spadla brada, tak se dnes třeba bavíme o našem člověku v čele evropské zahraniční politiky,“ myslí si Zdechovský.

Také podle Peksy byla chyba, že se Andrej Babiš spojil s Viktorem Orbánem a Jaroslavem Kaczynským, aniž by za to pro Česko cokoli získal. „Premiér neřekl, co chce, a tak jsme nic nedostali. Proto jsme neuspěli,“ míní pirátský europoslanec.

Obsazení postů v nové Evropské komisi by podle její nové šéfky Ursuly von der Leyenové mělo odrážet to, že státy z východního křídla Unie nemají zástupce v nejvyšších funkcích.

Češi prozatím získali dva místopředsednické posty Evropském parlamentu pro Ditu Charanzovou (za ANO) a Marcela Kolaju (Piráti) a čtyři posty místopředsedů výborů.

Reklama

Doporučované