Hlavní obsah

Česko a čtyři další země jako jediné hlasovaly v OSN proti globálnímu paktu o migraci

OSN velkou většinou přijala globální pakt o migraci.Video: Martin Zíta, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Valné shromáždění OSN dnes většinou 152 hlasů potvrdilo globální pakt o migraci. Proti hlasovalo pět zemí, podle agentury AP to bylo Česko, Maďarsko, Izrael, Polsko a USA. Dalších 12 zemí se zdrželo.

Článek

Právně nezávazný globální pakt o migraci má zajistit bezpečnou, řízenou a legální migraci, řada zemí včetně České republiky jej však odmítá. AP upozornila, že ve Valném shromáždění OSN pro dnešní usnesení hlasovalo méně zemí než v marockém městě Marrákeši 10. prosince, kde jej předběžně přijalo 164 zemí.

Pakt má za cíl mimo jiné řešit i to, proč lidé migrují, jak je chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Jednání o globální dohodě začala v důsledku migrační krize v Evropě v roce 2015, která byla největší uprchlickou krizí od druhé světové války. Příliv migrantů vyvolal v Evropě strach z cizinců a nacionalistické nálady.

Toto pondělí Valné shromáždění OSN drtivou většinou přijalo globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko, Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. Tento dokument se liší od globálního paktu o migraci, který Valné shromáždění schválilo dnes.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy