Hlavní obsah

Česko jako zdroj pro ruské fake news: „Zeman říká, co chce Kreml slyšet," tvrdí analytik

Rozhovor s Markem Galeottim. „Nechci to nějak přeceňovat. Česká republika není totiž pro Rusko cíl, ale je to zdroj fake news."Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ruští „trollové" a jejich práce. Na koho útočí a jak si vybírají své cíle? O tom je další část pořadu Svět bez obalu.

Článek

Americký herec Morgan Freeman je tváří promovidea, které nedávno zveřejnil Výbor pro vyšetřování Ruska, což je nezisková organizace, jež si dala za cíl informovat Američany o tom, jakým způsobem Rusko ohrožuje a ovlivňuje americkou demokracii.

Po zveřejnění tohoto videa se Morgan Freeman stal cílem mnoha nevybíravých útoků na sociálních sítích, které podle bezpečnostních expertů vypadají velmi podezřele a jsou velmi podobné jako ty, které se objevily během amerických voleb v minulém roce.

„Další idiot v Hollywoodu. Žádný respekt pro Freemana - divil bych se, jestli mu funguje mozek. To je ostuda, když něco takového dělá herec. Myslím si, že ta celá aféra s Ruskem je blbost."

To jsou jen některé ukázky komunikace na sociálních sítích mířících proti Freemanovi.

Kremelští trollové útočí

Rolf Fredheim, který pracuje jako poradce a analytik pro Severoatlantickou alianci, se domnívá, že se zřejmě jedná o koordinovaný útok tzv. kremelských internetových trollů. Je veřejným tajemstvím, že v Petrohradě sídlí tzv. Centrum pro internetový výzkum, kde pracují stovky zaměstnanců, kde se rodí tisíce falešných facebookových a twitterových účtů a kde se vytvářejí témata a diskuse, komentáře a falešné zprávy, které pak následně žijí na internetu svým životem a ovlivňují veřejné mínění.

„Ve většině případů jsou tu tzv. trollí farmy - velmi pravděpodobně jedna sídlí v Petrohradě - kde jsou místnosti plné lidí s počítači, kteří dostávají každý den instrukce, jaké typy informací se mají dávat na sociální sítě,” říká v pořadu Svět bez obalu profesor Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztahů.

„Dnes by to mohlo být třeba něco na podporu německé ultrapravice a zítra to bude zase něco jiného. Co bychom si měli ale uvědomit, je to, že tyto organizace pracují zároveň pro privátní firmy, takže dělají i komerční zakázky a Kreml je jenom jeden z jejich klientů. Jsou to outsourcované komerční operace, které si vláda zadává."

Prezident Zeman a jeho výroky

„Existují určité důkazy, že ruští trollové útočí i na Českou republiku," říká Galeotti. „Nechci to nějak přeceňovat. Česká republika není totiž pro Rusko cíl, ale je to zdroj. Zaznamenali jsme přece mnohá prohlášení prezidenta Zemana, která byla formulována přesně tak, jak to chce Kreml slyšet - zvláště ta, která byla v rozporu s názory Evropské unie. A co jsme pak viděli, bylo, jak Kreml tato Zemanova prohlášení dále šíří v Rusku i jinde a říká - podívejte se, i prezident země, která je v Evropské unii a v NATO, tomuhle věří. Takže já si myslím, že Česká republika je v současné době spíše dodavatel témat než nějaký cíl pro ruské fake news."

Reklama

Související témata:

Doporučované