Hlavní obsah

Česko je fascinující země. Váš rok ‘68 poučil celý Západ, i zaryté komunisty, říká autor Skleněného pokoje

Podívejte se na rozhovor se Simonem Mawerem o invazi v roce 1968, české odvaze a vášni pro československé dějiny.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jste malý desetimilionový národ uprostřed Evropy, ale světu jste dali řadu osobností globálního významu. A často na to zapomínáte, vysvětluje svou vášeň pro české dějiny Simon Mawer, autor románu o brněnské vile Tugendhat a teď nově i o pražském jaru.

Článek

V létě roku 1968 s kamarádem stopovali po Evropě a byli v jižním Německu. „Chtěl jsem jet do Prahy, ale nakonec jsem kamaráda nepřesvědčil,“ říká britský spisovatel.

"Pro nás bylo fascinující, jak se věci v Československu vyvíjely, byla to obrovská naděje a pak přišla ta rána v podobě invaze," popisuje ve Výzvě britský Simon Mawer, kterého u nás mimo jiné proslavil román Skleněný pokoj popisující osudy vily Tugendhat.

Na rozdíl od něj, hrdinové jeho nového románu Pražské jaro se při stopování Evropou z jižního Německa do Prahy vydají.

„Události roku 1968 ukazují, že Češi byli nesmírně odvážní. Odvážně zkusili jít vlastní cestou a zreformovat komunismus. Odvážně se postavili invazi, která ukázala nám na Západě, dokonce i italským či francouzským komunistům, že zevnitř ten systém reformovat nejde,“ říká Mawer.

Čím jej česká historie tak uchvátila, že o ní sepsal oceňovaný spisovatel již třetí knihu? Jak se mění pohled na pražské jaro a normalizaci s postupujícím časem? Která osobnost českých dějin jej nejvíce oslovila? A čím mu události okolo anexe Krymu připomínají tragické momenty českých dějin?

Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:
Skleněný pokoj

Doporučované