Hlavní obsah

Česko je nasyceno. V jednom místě však prší málo a sucho nemizí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Reklama

V červnu napršelo dvojnásobné množství srážek oproti normálu. Jak je možné, že se stále nedaří nasytit území na severozápadě Čech?

Článek

I když z dat Českého hydrometeorologického ústavu je zjevné, že červen byl, co se týče srážek, mimořádně nad normálem, v jedné oblasti republiky není sucho zažehnáno.

Červnový srážkový úhrn činící 151 mm znamená 191 % starého normálu z let 1981-2010, avšak v oblasti na severozápadě Čech se podle hodnocení hydrometeorologů integrovaného systému Intersucho udržuje nadále stav na úrovni „výrazného sucha“.

Na grafu měsíčního úhrnu srážek za posledních pět let je také vidět, že červen byl srážkově nejbohatším měsícem od roku 2015.

Na území Moravy a Slezska napadlo v červnu dokonce 202 % normálu. V Pardubickém kraji meteorologové naměřili téměř 280 %, tedy skoro trojnásobek toho, co v kraji obvykle naprší.

Ve zmíněné oblasti na severozápadě Čech však srážky bohaté nebyly.

„Oblast zasažená suchem leží v závětrné straně Krušných hor, takže úhrn srážek je tam obecně nižší a teploty vzduchu jsou zde zase nadprůměrné. A v momentu kdy se této oblasti vyhnou některé frontální systémy s vyššími úhrny srážek, tak se to citelněji a rychleji hned projeví,“ vysvětluje problematiku na západě Čech Pavel Zahradníček, odborník z portálu Intersucho.

„To se stalo i v letošním roce, kdy prakticky na většině území republiky spadlo více srážek, než je obvyklé, tak na severozápadě je i letos pozorován deficit. Za letošní sucho v této oblasti tedy může převážně meteorologická situace. I do budoucna lze předpokládat, že tato oblast bude k suchu náchylnější, ale neznamená to, že tam bude sucho každý rok,“ uzavírá Trávníček.

Zmíněné oblasti jsou vidět na mapě níže.

Foto: Intersucho

Mapa portálu Intersucho.

V podobném trendu se nesl i minulý týden.

Nejvíce srážek spadlo v pásmu od Šumavy po Jeseníky, kdy se úhrny pohybovaly mezi 30-50 milimetry za týden, píše portál Intersucho.

Naopak už zmíněný západ republiky hlásil pouhých 10 mm.

Ač se červen mohl zdát jako chladný měsíc, teplotně byl normální. Dokonce byla jeho teplota o 0,6 stupně Celsia vyšší než normál z let 1981-2010. Dělala konkrétně 16,4 °C. Prudké ochlazení se tak po teplé zimě zatím nekoná.

První část měsíce byla sice chladnější, ale během období 11. až 18. 6. se teplota pohybovala podle meteorologů silně nad hranicí normálu. 13. 6. byl pak zaznamenán první letošní tropický den, tedy den, kdy teplota dosáhne nebo překročí 30 °C.

Takových dnů podle ČHMÚ v posledních dekádách přibývá a dál podle modelů přibývat bude.

Reklama

Související témata:

Doporučované