Hlavní obsah

Česko je oficiálně bez ptačí chřipky. Drůbežáři mohou znovu vyvážet

Foto: shutterstock

Od února se v Česku nevyskytly žádné další případy ptačí chřipky, takže v Rusku, Hongkongu nebo na Filipínách opět ochutnají česká kuřata.

Reklama

Česká republika je osvobozena od ptačí chřipky, oznámila Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). Českým drůbežářům se znovu otevřou zahraniční trhy. Producenti masa teď sčítají ztráty v řádech milionů korun.

Článek

Nákaza ptačí chřipkou se na začátku letošního roku objevila ve dvou českých chovech. Některé zahraniční země poté přerušily dovoz českých kuřat, což pro chovatele představovalo nemalý problém. Do zahraničí směřuje 45 procent v tuzemsku vyprodukovaného drůbežího masa.

„V souvislosti s nákazou postupně omezilo dovoz české drůbeže a drůbežích produktů deset států mimo Evropskou unii,“ upřesnil tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Konkrétně šlo o Rusko, Ukrajinu, Filipíny, Tchaj-wan, Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Hongkong, Maledivy a Peru.

„Obchodování s Evropskou unií bylo omezeno jen velmi krátce a vztahovalo se jen na okolí ohnisek nákazy. Členské státy musí postupovat podle evropské legislativy a nesmí uplatňovat podobná embarga jako ostatní země,“ vysvětluje Majer.

Milionové ztráty

Nákaza se vyskytla 18. ledna u 15 ptáků v malochovu drůbeže na Vysočině. Šlo o první případy ptačí chřipky od roku 2017. Druhé ohnisko bylo potvrzeno 17. února v komerčním chovu na Pardubicku, kde museli utratit zhruba 130 tisíc kuřat a 7 tisíc krůt. „V Pardubickém kraji je několik farem, kterých se zákaz exportu do zahraničí týkal. Jejich ztráty jsou v řádu milionů korun. Dotčené firmy se snažily najít odbyt jinde,“ říká předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Od února nebyly nalezeny žádné další případy nemoci. „Díky rychlému zakročení Ministerstva zemědělství a Státní veterinární správy byl tento problém vyřešen včasným utracením drůbeže v ohnisku nákazy, následnou dezinfekcí prostor a oznámením na Světovou organizaci pro zdraví zvířat,“ popisuje Dlouhá.

Nyní Světová organizace pro zdraví zvířat vydala zprávu, že Česká republika je opět bezpečnou zemí, pokud jde o výskyt ptačí chřipky.

Tento krok je důležitý hlavně pro uvolnění zahraničního obchodu s drůbežím masem. „Do té doby panovala stále nejistota, zda třetí země, především Ruská federace a Saúdská Arábie, budou odebírat maso a násadová vejce ze zbytku republiky dle předem uzavřených smluv,“ říká Dlouhá.

„Věříme, že třetí země na tuto informaci rychle zareagují a v krátké době dojde k obnovení zahraničního obchodu s drůbeží a jejími produkty zpět na úroveň před výskytem nákazy,“ doufá ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Hongkong, Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie už uplatňovaná opatření zrušily. Státní veterinární správa očekává, že ostatní státy je budou brzy následovat.

Reklama

Doporučované