Hlavní obsah

Česko je přístavem ruských peněz, banky je třeba hlídat, míní analytik

Foto: Profimedia.cz

„Postupně se téma ruských financí stává stále silnějším. Podmínky teplé vany, které tu ruské zájmy od 90. let až donedávna měly, se mění. Tudíž ruští finančníci vyhledávají nové přístavy pro své peníze,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy analytik programu Kremlin Watch David Stulík.

Reklama

Nejasné zdroje peněz, skrytí vlastníci, přelévání milionů. Inspekce ČNB v Expobance odhalila nedostatky v kontrole a udělila jí pokutu. „Jde o příklad, jak Českem protékají ruské peníze,“ říká analytik David Stulík.

Článek

Česká národní banka (ČNB) zakročila proti Expobank CZ ruského miliardáře Igora Kima: za špatně fungující řídící a kontrolní systém bance udělila vysokou pokutu ve výši 20 milionů korun.

Seznam Zprávy zjistily, že jedna z výtek ČNB směřovala k obavě, že kvůli chabému prověřování klientů - například původu jejich peněz, dohledávání koncového vlastníka offshorových firem či kontroly jednotlivých transakcí - bylo ohroženo dodržování mezinárodních sankcí.

Expobank CZ celkové nálezy ČNB dle svého vyjádření „přijala s plným respektem a ve vlastní režii již provedla řadu změn“. Klienty na webu ujistila, že 20milionová pokuta nijak neohrozí její činnost a stabilitu. Ve vyjádření ČNB pak banka regulátorovi sdělila, že chyby napravila a své klienty podrobila komplexnímu prověření.

V čem byl například problém?

Kontroloři národní banky si vybrali vzorek 64 klientů - lidí a firem - na němž prověřovali, nakolik Expobank CZ dostála požadavkům zákona proti praní špinavých peněz („AML zákon“).

Z 64 kontrolovaných položek našli kontroloři nedostatky u 57 klientů; u 24 nebyly uvedeny všechny osoby a subjekty z vedení a vlastnické struktury firem; u 18 klientů nebyl zjištěn či dostatečně doložen zdroj peněžních prostředků; u 8 klientů nebyl zjištěn skutečný majitel nebo Expobank CZ neměla pohromadě dokumenty, na základě kterých byl skutečný majitel zjištěn.

David Stulík je bývalý diplomat, který působil 12 let v delegaci EU v Kyjevě. Nyní pracuje jako seniorní analytik programu Kremlin Watch v bezpečnostním centru Evropské hodnoty a v rozhovoru pro Seznam Zprávy hovoří o ruských penězích, bankách a nemovitostech, které si v České republice pořizují novodobí oligarchové.

Pražské nákupy

Překvapila vás pokuta ve výši 20 milionů korun pro banku Expobank CZ?

Je třeba si uvědomit, že Česká republika obecně patří k oblíbeným laundromatům (pračkám peněz, pozn. red.). Například podle kolegů z projektu Investigace.cz patří ČR k předním laundromatům, přes které se perou ruské peníze. Případ Expobank CZ a její kontroly ze strany ČNB je jedním z příkladů, jak Českem protékají ruské peníze.

Kvitujete zevrubné prověřování českého regulátora?

Je velice dobře, že se Česká národní banka pustila do takové kontroly. Už v roce 2016 zasáhla ČNB proti ruské bance ERB, které odebrala licenci. Její mateřská První česko-ruská banka se v roce 2014 proslavila půjčkou šéfce francouzské nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové, které poskytla na financování strany 9 milionů eur, tedy skoro 250 padesát milionů korun.

Probíhají podle vás v České republice kontroly toků peněz správně a dostatečně striktně?

Přijde mi, že ČNB se snaží. Jediné výhrady bych měl k Finančnímu analytickému útvaru (FAÚ), jehož pracovníci dřou jako mezci, ale potřebovali by, aby jim ministerstvo posílilo řady. Zatímco třeba v USA na podobných věcech pracují až tisíce lidí, FAÚ má k dispozici řádově desítky lidí.

Na co je třeba se v Česku v tomto směru zaměřovat?

Východní peníze se tu přelévají především do nemovitostí. Je správně, že ČNB kontroluje infrastrukturu, skrze kterou se tyto transakce činí - což je bankovnictví. Ruské kořeny nemá jen Expobank CZ, ale i Sberbank. Před rokem zase reportéři Českého rozhlasu upozornili na převody ruských peněz v souvislosti s kontem u Raiffeisenbank. Jde o desítky až stovky tisíc transakcí, které přes český bankovní sektor protečou. Potom je opravdu dobře, když ČNB udělá kontrolu jako v Expobank CZ. Vezměte si, že z 64 kontrolovaných klientů našli kontroloři pochybení hned u 57 z nich.

Překvapily vás výhrady ČNB vůči Expobance, nezjištěné zdroje peněz a u několika firem nedohledaní skuteční a koncoví majitelé firem?

Nepřekvapilo mě to. Takových transakcí se v tuzemských bankách odehrává každý den mnoho. Obecně problém ruských finančních toků spočívá v tom, že ze starých zkorumpovaných elit se v postsovětském prostoru stali novodobí oligarchové. Spousta z nich má kořeny v bývalých i současných tajných službách, takže mají kontakty. Tyto nové politicko-ekonomické elity se snaží své peníze legalizovat, vyvádějí je ven ze svých zemí a pak kotví na západě. Představme si banku v členské zemi EU, sem peníze dorazí, moc se tu neohřejí a jako čisté putují dál a investují se, protože pak už se jejich původ a povaha příliš nezkoumá.

A koupí se za ně například nemovitost v Praze.

Přesně tak. Myslím, že nemovitosti jsou hlavním fenoménem, do kterého z východu proudí peníze do České republiky. Rozšířeným byznysem tu jsou i registrátorské společnosti, jež prodávají již připravené skořápkové firmy, které jsou použity akorát pro účelové transakce - přetečou přes ně peníze a pak buď zaniknou, nebo takzvaně usnou.

Teplá vana

Vedení Expobank CZ zvažuje prodej banky. Čím to, že ruské banky se z Česka stahují?

Určitě v tom sehrává svou roli zpřísňování podmínek. ČNB zvýšila v tomto směru svůj zájem, ovlivnily to i různé aféry mezinárodních bank, ve kterých má Česko podíl. Postupně se téma ruských financí stává stále silnějším a známějším, díky čemuž roste tlak veřejnosti. Jde to ruku v ruce i s tím, jak například české zpravodajské služby rozkryly síť ruských hackerů. Podmínky teplé vany, které tu ruské zájmy od 90. let až donedávna měly, se mění. Tudíž ruští finančníci vyhledávají nové přístavy pro své peníze.

Jakou roli v tomto uvadajícím zájmu hrály výstrahy a upozornění Bezpečnostní informační služby (BIS) na ruské obchodní a politické zájmy v ČR?

Určitě to vliv má. Neřekl bych, že přímý, ale spíše jako součást celkové změny vnímání ruských investic ze strany politického establishmentu. V Evropských hodnotách jsem s kolegy z Ukrajiny, Německa či Rakouska zpracovával analýzu ruské ekonomické přítomnosti v ČR. Ruské investice od 90. let směřovaly zejména do energetiky a bankovnictví. Postupem času se ale těmto firmám přestává dařit, v poslední době jim ubývaly zakázky a firmy buď míří do krachu, nebo se prodávají.

Myslím, že ruští podnikatelé začínají cítit, že jim tu pravděpodobně nepokvete pšenka ani v případě dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Podle mě v tom BIS sehrává roli, protože svými zjištěními a závěry vytváří celkový dojem a narativ, že si Česká republika dává pozor, jaké peníze se tu investují a komu a jak slouží. Určitě by mělo i nadále docházet k odborným a věcným kontrolám, ve stylu „padni komu padni“, jako to předvedla například právě ČNB v případě Expobanky.

Reklama

Doporučované