Hlavní obsah

Přitvrdíme vůči rudým zónám. A to je i Česko, shodli se lídři EU

Foto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyenová a Charles Michel na tiskové konferenci po jednání Evropské rady.

Reklama

Lídři EU jednali o koronavirové pandemii. Více než čtyři hodiny diskutovali o možném zavření hranic. Kvůli zajištění vnitřního trhu se však rozhodli nechat hranice otevřené.

Článek

„Necháme hranice otevřené, ale musíme se zaměřit na konkrétní kritické zóny,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci, která následovala po několikahodinovém jednání lídrů EU. Von der Leyenová zdůraznila, že je pro členské země naprosto zásadní udržet v chodu vnitřní trh.

Šéfka Evropské komise také zopakovala, že podle nich je nejdůležitější zaměřit se na zóny, které jsou aktuálně v nejhorší situaci. Označila je za „rudé zóny“. Do nich aktuálně patří i Česká republika. „Tyto zóny se musí připravit na to, že ostatní státy budou vyžadovat negativní testy na covid-19,“ dodala také von der Leyenová. Řekla také, že EU důrazně nedoporučuje lidem v takových zónách cestovat nejen mezi regiony, ale především přes hranice.

Konkrétní plán na zpřísnění restrikcí vůči regionům v „rudých zónách“, které se tedy přímo budou týkat celé České republiky, představí Evropská komise v pondělí.

Jednalo se také o testech. „Testuje se málo,“ kritizovala von der Leyenová. Slíbila ale, že v příštích týdnech a měsících budou výrazně narůstat objednávky dávek vakcín. „Jsem přesvědčená, že musíme jednat jako jeden tým,“ řekla šéfka EK s odkazem na diskusi posledních týdnů o efektivitě společného nákupu a distribuce vakcín.

Očkovací pas

Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel na tiskové konferenci zmínili také očkovací pasy. „My už takový pas máme, je to WHO žlutý dokument o očkování,“ řekla von der Leyenová. Jde o snahu některých států zajistit systém společný pro celou EU, pomocí kterého by mohlo fungovat bezpečné cestování mezi členskými státy.

Takzvaný očkovací pas prosazovaly především jižní státy jako Řecko nebo Portugalsko, které mimochodem od začátku ledna předsedá Radě EU, a to kvůli turismu, jenž jejich země ekonomicky posiluje.

Diskuse se ale točila především okolo otázek ochrany soukromí nebo i diskriminace těch, kteří se z různých důvodů očkovat nenechají nebo kvůli zdravotním důvodům ani nemohou. Prozatím se ale lídři EU rozhodli očkovací pas nezavádět. A to zejména kvůli tomu, že se prozatím nedá s jistotou určit, jaký účinek bude vakcína v praxi mít a jak dlouho zajistí očkovanému imunitu.

Na jednací stůl se dostal také očkovací plán, který v jednotlivých členských státech vypadá velmi rozdílně. Rychlost očkování se v zemích výrazně liší. Nejrychlejší jsou prozatím Dánové, nejpomalejší Bulhaři nebo Nizozemci.

Německo přitvrzuje

Již před čtvrtečním summitem se v médiích i mezi diplomatickými zdroji objevovala informace o tvrdších koronavirových opatřeních ze strany Německa. Od neděle bude Německo považovat Česko za vysoce rizikovou zemi. Znamená to především komplikace na hranicích.

O tom již před dvěma dny jednal český premiér Andrej Babiš (ANO) s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Merkelová však konkrétní kroky nechala na vládách spolkových zemí, které s Českou republikou sousedí, tedy Bavorsko a Sasko. Jejich rozhodnutí se bude týkat především pendlerů, kteří z Česka do Německa dojíždějí každý den za prací.

Sasko přistoupilo k mírnějším opatřením a pendleři budou muset u pohraničníků předložit negativní test na koronavirus dvakrát týdně. Bavorsko se rozhodlo přitvrdit a vyžadovat bude negativní test maximálně 48 hodin starý.

Podle informací českého ministerstva zahraničí je však Bavorsko připraveno českým pracovníkům testy hradit, pokud jich bude třeba víc než jeden týdně.

Reklama

Doporučované