Hlavní obsah

Česko je skládkovou velmocí. Na osobu vyprodukujeme o sto kilo odpadu ročně víc než Rakušané

Podívejte se na rozhovor s Milanem Havlem ze sdružení Arnika.

 

Reklama

Česko dramaticky zaostává v třídění komunálního odpadu - i když se ho tu vyprodukuje víc než v jiných zemích - na osobu je to konkrétně 280 kilogramů, což je o 100 kilogramů víc než v Rakousku. Hrozí, že odvoz odpadu zdraží až čtyřikrát.

Článek

Podle údajů Ministerstva životního prostředí v loňském roce Češi vyprodukovali celkem 5,6 milionu tun komunálního odpadu. Polovinu z toho tvořil směsný odpad, který skončil na skládkách. Ty přitom musí už v roce 2024 zmizet, jenže města zatím produkci odpadu spíš zvyšují, než snižují. Pomoci by tomu mohlo výrazné zvýšení poplatků za skládkování.

„V tuhle chvíli je poplatek 500 korun za tunu odpadu a do roku 2024 by měl vzrůst na 2000 korun za tunu,” říká Milan Havel ze sdružení Arnika s tím, že právě s tímto zdražením počítá nový zákon. Už teď je přitom právě zdražení způsobem, kterým města chtějí zajistit účinnější nakládání s odpadem.

A někde se to už daří. „Třeba ve městě Úvaly,” říká Milan Havel ze sdružení Arnika s tím, že v Úvalech vychází produkce odpadu na občana na méně než 150 kilogramů. Hlavním důvodem  je svoz popelnic pouze jednou za 14 dní a široké možnosti třídění odpadů - skla, textilu až po kovy a bioodpad. Díky tomu se ve městě recykluje 40 procent vzniklých odpadů.

Reklama

Doporučované