Hlavní obsah

Česko je v karanténě. 9 důvodů, kdy opouštět byt

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Od nedělní půlnoci je celá Česká republika v karanténě. Vláda ji na zem uvalila zatím na osm dní, tedy do úterý 24. března. Zakázala tím volný pohyb osob na veřejnosti. Co to ale přesně znamená? Kam tedy smíte?

Článek

Celorepubliková karanténa, kterou včera v noci vláda na celou zem uvalila, mnohé děsí. Rozhodně to ale neznamená, že nesmíte následující dny vystrčit nos z bytu, cílem karantény není zavřít lidi do „domácího vězení“, ale omezit jejich pohyb venku na minimum.

Tady máte stručný a jasný přehled toho, kam smíte.

1. Do práce a z práce

Samozřejmě platí doporučení, že zaměstnavatelé a firmy by měly svým zaměstnancům umožnit práci na dálku, tedy z domova, pokud to charakter jejich činnosti dovoluje.

V ostatních případech ale i přes vyhlášenou karanténu můžete jít či jet do práce a následně z práce. Platí to samozřejmě jak pro zaměstnance, tak pro podnikatele. MHD nijak omezeno není, autobusy, tramvaje či metro normálně jezdí. Byly zrušeny modré parkovací zóny, takže můžete jet i autem a volně parkovat u svého zaměstnání.

2. Na nákupy

Nemusíte si dělat divoké zásoby, dojít si na nákup také můžete. Pro potraviny, do lékárny, do drogérie, prostě pro věci potřebné k běžnému životu. Samozřejmě se ale očekává, že tento pohyb omezíte na nezbytné minimum a bylo by vhodné, aby nakupoval vždy jen jeden člen domácnosti. Velké rodinné nákupy, kdy si vyrazíte do obchodu s dětmi, nyní nejsou rozumné. Stejně tak by bylo slušné dodržovat základní hygienické zásady a udržovat si od ostatních lidí bezpečný odstup.

A například lékárny byste nyní měli využívat skutečně pro nákup léků, nikoli si tam chodit pro kosmetiku či zubní kartáčky. Koneckonců, o to zákazníky poprosila i Česká lékárnická komora.

3. K lékaři

Výjimku mají i návštěvy lékaře a lékařských zařízení. A to i v případě, že k doktorovi například doprovázíte někoho z rodiny, kdo potřebuje vaši pomoc (jdete s dítětem nebo pomáháte třeba staré mamince). Opět se ale očekává, že v rámci slušnosti a osobní zodpovědnosti nebudete lékaře zahlcovat věcmi, které nespěchají. Karanténa jednoduše není vhodný čas na to, abyste si stihli oběhat všechna preventivní vyšetření, které jste doposud měsíce odkládali.

4. K veterináři

Výjimka se pak vztahuje i na návštěvu veterinářů a veterinárních klinik, i tam můžete. I vaši domácí mazlíčci mají samozřejmě nárok na lékařskou péči. Obzvláště na klinikách, pro něž je typická plná čekárna, není ale od věci třeba předem zavolat a domluvit si návštěvu na určitou hodinu, abyste předešli tomu, že se v ordinaci sejdete s větším počtem lidí.

5. Na návštěvu za blízkými

Karanténa samozřejmě zakazuje veškeré sdružování, návštěvy, večírky a podobně. Ale výjimka se vztahuje na nezbytné cesty za osobou příbuznou či blízkou, které například obstaráváte nákup, pomáháte jí s domácností nebo prostě jedete zkontrolovat staré rodiče.

6. Na poštu, do banky či na úřad

I tahle místa můžete během karantény navštívit, ale samozřejmě k tomu musíte mít pádný důvod. Tím je například občanský průkaz, kterému končí platnost za pár dní, nikoli ten, na jehož výměnu máte ještě půl roku. Jednoduše řečeno, podobně jako v případě lékařů, karanténa není „dovolená“, kterou využijete na oběhání věcí, na něž jste doposud neměli čas a odkládali je. Chod úřadů, pošt a bank je nepřerušen proto, aby mohli lidé řešit neodkladné věci.

7. Do přírody či do parku

Dobrou zprávou je i to, že můžete vyrazit na procházku. Třeba do lesa, do parku a podobně. Dokonce to odborníci i doporučují, protože čerstvý vzduch je jedna z nejlepších věcí, které pro svou imunitu můžete udělat.

Ale pozor, rozhodně se tímhle nemyslí, že se sejdete s deseti kamarády v parku, posadíte se vedle sebe na lavičku a budete popíjet. Opět platí, že i na procházce byste měli od ostatních udržovat odstup, zbytečně se nesdružovat, omezit styky s ostatními, jak jen to jde.

V rámci procházek samozřejmě můžete i vyvenčit psa, ale i v tomto případě byste se měli snažit vyhnout většímu množství lidí, nesdružovat se, nepovídat si s ostatními pejskaři a podobně.

8. Na benzinku

Samozřejmě můžete i zajet na pumpu, ale opravdu jen proto, abyste si doplnili nádrž. Není to „náhrada“ za zavřené hospody, kde postojíte, koupíte si Coca-Colu v plechovce a „pokecáte“ s prodavačkou nebo ostatními nakupujícími.

9. Na pohřeb

Výjimky z karantény myslí i na situace, kdy se chcete rozloučit se zesnulým. Na pohřeb můžete, ale opět byste se měli snažit dodržovat zásady hygieny a bezpečný odstup. V těchto chvílích je to asi nejtěžší, ale buďte stateční a zodpovědní.

Související témata: