Hlavní obsah

Česko jedná o vakcínách bez EU. Extra dodávky nabízí AstraZeneca

První dodávky vakcíny od společnosti AstraZeneca přišly do skladu v Říčanech před týdnem.

Reklama

Společnost AstraZeneca se v pátek v Bruselu ohradila proti vyjádření Andreje Babiše o extra dodávkách vakcín přes soukromého prostředníka. Jednání s českou vládou však podle zjištění Seznam Zpráv skutečně běží - napřímo.

Článek

České Ministerstvo zdravotnictví jedná „na vlastní pěst“ se společností AstraZeneca o nových dodávkách vakcín.

Jde o dodávky, které by přišly nad rámec objednávky, kterou společně vyjednala Evropská komise.

V Evropské unii přitom platí princip společného jednání o vakcínách, avšak společně dohodnuté objednávky vakcín provázejí komplikace, a to u všech tří společností „certifikovaných“ v EU - vedle AstraZenecy jde o Pfizer/BioNTech a Modernu.

„Ministerstvo zdravotnictví bylo osloveno zástupci společnosti AstraZeneca pro ČR s nabídkou dalších vakcín. Se společností AstraZeneca jsme tak v kontaktu a jednáme o dalších detailech, zejména o počtech dávek, o termínu dodání a o ceně,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

V případě AstraZenecy má již Česko podle unijní dohody zarezervované tři miliony dávek vakcíny a nyní by tedy mohly přijít další dodávky navíc.

Hlavní výhodou společného evropského vyjednávání byla nízká cena vakcíny. Například britský list The Guardian v lednu uvedl, že zatímco evropské země za jednu dávku vakcíny AstraZeneca platí necelá dvě eura, Jihoafrická republika více než dvojnásobek.

Podle mluvčí ministerstva Peterové bude při vyjednávání podstatné také to, kdy by tyto dodávky „navíc“ mohly dorazit.

„Ministerstvo využije jakékoliv legální nabídky očkovacích látek, které jsou schváleny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), a to zejména v okamžiku, kdy by to znamenalo zrychlení dodávek a rychlejší proočkování populace,“ dodala mluvčí.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek Seznam Zprávám sdělilo, že ověřuje, nakolik je dvoustranné jednání mezi Českem a společností AstraZeneca v souladu s unijními dohodami.

Česká velvyslankyně při Evropské unie Edita Hrdá upozorňuje, že Česko se spolu s ostatními členskými státy EU a s Evropskou komisí už dříve dohodlo, že nebude bilaterálně vyjednávat s výrobci, se kterými probíhají jednání ze strany komise.

„Je nám známo, že Ministerstvo zdravotnictví dostalo nabídku přímo od výrobce AstraZeneca na koupi vakcíny. Nyní je ověřováno, zda je přímý nákup vzhledem k výše uvedenému závazku možný a také jaké možnosti vůbec smlouva podepsaná mezi Komisí a výrobcem dává,“ uvedla pro Seznam Zprávy Hrdá.

Prostředníci z Dubaje

O možném „sólojednání“ Česka s AstraZenecou se v pátek v Bruselu mluvilo celkem nahlas. Šlo ale spíše o „slepou stopu“. Český premiér Andrej Babiš totiž minulý týden reagoval na zvěsti o jednání s britsko-švédským výrobcem vakcíny a spíše je odmítal. Mluvil o údajných nabídkách z černého trhu.

„V čase, kdy AstraZeneca odmítala dodávat EU 80 milionů vakcín, jsme dostávali opakovaně - a nejen já, ale další tři premiéři v Evropě - nabídky té vakcíny. Nějaká firma, nějaký prostředník z Dubaje. Platba 50 procent dopředu,“ uvedl Babiš.

Pro bruselský server Euroactiv.com v pátek společnost AstraZeneca odmítla, že by existovaly jakékoli dodávky či distribuce jejích vakcín přes soukromé dodavatele. Zároveň ale ve vyjádření pro zmiňovaný server nezaznělo jednoznačné popření, že by společnost jednala separátně s členskými státy EU.

„Ministerstvo zdravotnictví je v kontaktu se zástupci společnosti AstraZeneca pro ČR. Článek hovoří o jakémsi zprostředkovateli z Dubaje, takže naše odpověď není s informací v článku nijak v rozporu,“ reagovala na debatu v Bruselu mluvčí českého Ministerstva zdravotnictví Peterová.

Zástupkyně společnosti AstraZeneca pro ČR Jarmila Dolečková v pátek odpoledne na dotaz Seznam Zpráv ohledně nabídky českému Ministerstvu zdravotnictví nereagovala.

S ohledem na partnery v EU

O tom, jak je téma možného sólojednání o vakcínách ožehavé, svědčí i fakt, že se v pátek probíralo i na tiskovém brífinku Evropské komise.

„Nákup a dodávky vakcín z našeho portfolia jsou součástí strategie, která běží od června minulého roku. Odehrává se to v rámci koordinované spolupráce mezi Evropskou komisí a členskými státy. Společnosti z našeho očkovacího portfolia jsou jeho součástí. Více k tomu nemůžeme říct,“ uvedl mluvčí eurokomisaře pro zdravotnictví Stefan de Keersmaecker.

Podle zdrojů Seznam Zpráv v Bruselu českou vakcínovou „sólojízdu“ mohou partneři v EU vnímat citlivě.

Ministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček uvedl, že v obecné rovině nejsou členské země EU nijak limitované a mohou uzavírat vlastní smlouvy. „Prioritní je samozřejmě koordinovaný EU přístup v této době, ale do budoucna si musí země zajistit i vlastní dodávky,“ řekl Seznam Zprávám možným jednáním.

Dvoustranné jednání s výrobci vakcín podporuje i část opozice. Předvolební koalice SPOLU, kterou tvoří ODS s KDU-ČSL a TOP 09, Babiše už dříve k separátnímu jednání s výrobci vakcín vyzývala.

„Na možnost přímého jednání s distributory a výrobci vakcín jsme sami upozornili. Zároveň je potřeba vysvětlit, že nejde o žádné dodávky na úkor partnerů z EU,“ řekl Seznam Zprávám šéf ODS Petr Fiala. Podle něj jsou na trhu „volné“ například vakcíny, které neodebraly státy mimo EU, jako třeba Švýcarsko. To začátkem února odložilo schválení vakcíny AstraZeneca.

Omezení věku

Evropská léková agentura schválila vakcínu vyvinutou v laboratořích univerzity v Oxfordu koncem ledna jako třetí v pořadí po Pfizeru a Moderně. Do Česka zatím dorazilo od AstraZenecy asi 40 tisíc dávek, podle údajů ministerstva bylo dosud touto britsko-švédskou vakcínou naočkováno 175 lidí.

Vakcína AstraZenecy má logistickou výhodu, nepotřebuje pro skladování teploty pod bodem mrazu. Lze ji uchovávat v lednici, což její distribuci zlevňuje a usnadňuje.

Na druhou stranu však řada evropských zemí uvedla, že vakcínu AstraZeneca nebude používat pro očkování seniorů nad 65 let - tedy nejzranitelnější skupiny obyvatel.

Třeba Německo, Francie, Rakousko nebo Švédsko v minulých týdnech vydalo toto doporučení s tím, že pro využití pro očkování seniorů je třeba více dat.

Přitom však Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila schválení vakcíny AstraZeneca, aniž by věkovou hranici pro její použití určila.

Česko také věkovou hranici neurčilo, zdejší vakcinologická společnost však v pondělí doporučila používat raději pro očkování lidí starších 55 let jiné vakcíny, dokud se neprokáže účinnost látky AstraZeneca i u této věkové skupiny. Vakcína AstraZeneca je tak vhodná v tuto chvíli zejména pro zdravotníky.

Podle zjištění Seznam Zpráv ale této vakcíně čeští senioři příliš nedůvěřují - prý dokonce své termíny očkování ruší, když mají být očkovaní touto vakcínou.

Reklama

Doporučované