Hlavní obsah

Česko jedná s Německem o návštěvě Angely Merkelové

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka a český premiér.

Reklama

Česko jedná s Německem o možné návštěvě kancléřky Angely Merkelové v Praze u příležitosti summitu Visegrádské čtyřky (V4), kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Termín schůzky se očekává v květnu, zatím ale není definitivně potvrzený, zjistila ČTK z diplomatických zdrojů.

Článek

„Očekává se květnový termín, ale čeká se na potvrzení z německé strany a řeší se i možné termínové kolize jednotlivých premiérů zemí V4,“ uvedly zdroje.

„V rámci českého předsednictví Visegrádské čtyřky jsem pozval paní kancléřku Merkelovou do Prahy a ona pozvání přijala,“ řekl v pátek deníku Právo premiér Andrej Babiš.

Německá kancléřka byla opakovaně hostem na vrcholném setkání visegrádských premiérů. Zatím poslední summit V4 s Merkelovou se uskutečnil loni v únoru v Bratislavě.

Premiéři se s kancléřkou tehdy dohodli na společném projektu na pomoc Maroku při řešení migrace do Evropy. Jednali také o rozšíření plynovodu Nord Stream, který dopravuje ruský plyn po dně Baltského moře do Německa a vyhýbá se středoevropským tranzitním zemím.

Prahu Merkelová navštívila zatím naposledy v říjnu 2018, krátce před oslavami 100. výročí vzniku Československa.

Reklama

Doporučované