Hlavní obsah
Online

V Česku je 2657 nakažených koronavirem. V karanténě už je i kardinál Duka

Foto: Profimedia.cz

Pražský arcibiskup Dominik Duka.

Reklama

aktualizováno •

Česko má 2657 nakažených koronavirem, jedenáct lidí zemřelo. Mezi oběťmi jsou i senioři, mezi kterými se nákaza rychle šíří. Dvě nová úmrtí oznámilo Ministerstvo zdravotnictví v sobotu.

Článek

V Česku je 2657 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jedenáct lidí už na koronavirus zemřelo. 34 pacientů má těžký průběh nemoci. V Ústřední vojenské nemocnici se uzdravil první pacient z koronaviru. Celkový počet vyléčených v Česku zůstává na 11.

Pacient ve vážném stavu, který dostává experimentální lék, se zlepšil natolik, že mohl být odpojen od mimotělního oběhu. Jeho stav je ale podle ošetřujících lékařů i nadále velmi vážný, zůstává na plicním ventilátoru. Do karantény musí kvůli pozitivnímu testu u biskupa Herbsta také primas český, Dominik Duka.

Nakažené hlásí domovy seniorů v Českém Krumlově, v Litoměřicích nebo pražské Michli. Nejnovějších je 26 potvrzených případů v domově pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu. Jedná se o dvacet klientů domova a šest jeho zaměstnanců. K 12 případům zjištěným do sobotního rána přibylo na základě dalších testů 14 osob s potvrzenou nákazou.

Od pátečního rána mohou mít znovu otevřeno zámečnictví, myčky aut a servisy strojů a domácích spotřebičů. Prodejny potravin budou muset u vchodu bezplatně poskytovat zákazníkům jednorázové rukavice nebo jiný ochranný prostředek na ruce, třeba sáček. Hotely a penziony mohou nově poskytnout nocleh lidem, kteří shánějí ubytování kvůli práci.

Dění sledujeme v online zpravodajství:

  • Ukrajinci odjeli, nemá kdo sklidit špenát

    Zemědělcům budou chybět zahraniční brigádníci. Farmáři nechali starší zaměstnance doma, mladší se střídají ve směnách.

  • Nakažených koronavirem je v Česku 2657

    Ministerstvo zdravotnictví po půlnoci znovu aktualizovalo počty nakažených. V tuto chvíli jich je v Česku oficiálně 2657.

  • I kardinál Duka musí do karantény

    V domácí karanténě se ocitl i pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka. Pozitivní test na typ koronaviru totiž měl biskup Karel Herbst. Podle České televize zůstávají v izolaci i další pražští biskupové.

  • V domově důchodců u H. Brodu se nakazilo 26 lidí, většinou klientů

    V domově důchodců v Břevnicích u Havlíčkova Brodu se podle hygieniků potvrdila nákaza koronavirem celkem u 26 lidí, dvaceti klientů domova a šesti jeho zaměstnanců. K 12 případům zjištěným do dnešního rána přibylo na základě dalších testů 14 osob s potvrzenou nákazou. ČTK to řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Alena Dvořáková.

    V domově dnes ráno bylo 22 klientů. Zařízení je v karanténě. Hygienici se teď budou s ředitelkou domlouvat na jeho dalším chodu.

    Vedení domova v dnešní tiskové zprávě informovalo o tom, že u většiny pozitivních seniorů bylo zatím onemocnění doprovázené celkem mírnými příznaky, s výjimkou dvou klientek, u nichž se chystala hospitalizace. Dnes ráno záchranáři podle zprávy odebrali k testování vzorky zbývajících obyvatel domova a 22 zaměstnanců.

    Mimořádná hygienická opatření podle zprávy domov přijal počátkem měsíce a zpřísňoval je. Způsob zavlečení nákazy je nejasný. „Není vyloučeno, že příčinou může být kontakt s rodinnými příslušníky nebo návštěvami v období před úplným zákazem návštěv. Inkubační doba a aktuální průběh nemoci by tomu nasvědčovaly,“ stojí ve zprávě.

  • Prymula: Lidé občas sahají na pečivo holou rukou

    Šéf Ústředního krizového štábu ČR Roman Prymula není spokojený s vývojem počtu případů nákazy novým typem koronaviru. V České televizi profesor Prymula například kritizoval skutečnost, že zákazníci občas odkládají předepsané rukavice a mikrotenové sáčky a sahají v obchodě na pečivo holou rukou. „Jsme poměrně spokojení s používáním roušek, ale dochází k šíření koronaviru prostřednictvím kontaminování povrchů,“ uvedl Prymula.

    Podle něj by se měl změnit systém fungování v domovech pro seniory. Personál by prý mohl pobývat v zařízení spolu se seniory. Když se senior bude vracet například ze zdravotnického zařízení, má být testován stejně jako personál přicházející zvenčí.

  • Ministr Vojtěch by nouzový stav prodloužil o dalších 30 dnů

    Prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů podpořil v České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Současný nouzový stav platí do 11. dubna. Jeho prodloužení by na návrh vlády musela schválit Sněmovna. Delší nouzový stav už dříve podpořil i premiér Andrej Babiš.

    Nouzový stav podle kritizovaného šéfa resortu zdravotnictví umožní rychlejší nakupování ochranných pomůcek, protože jinak by se úřady musely řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek a pořizování tohoto materiálu by proto trvalo déle.

  • Lidé se i přes zákaz setkávají v parcích

    V sobotu odpoledne se Češi i přes nakázané vycházení maximálně ve dvou scházeli ve skupinkách v pražských parcích.

  • Úterní let pro české občany z USA už je plný

    Kapacita repatriačního letu, který pro české občany vypravuje Ministerstvo zahraničí, byla naplněna. Letadlo odletí z Chicaga v úterý. Zájemci o návrat do ČR, kteří neměli možnost se zpět dopravit komerčními dopravci, se podle ČTK mohli hlásit do dnešního poledne.

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) o chystaném letu uvedl, že půjde o jedinou možnost pro Čechy v USA, kterou česká diplomacie nabídne. Černínský palác dlouhodobě vyzývá občany, aby pokud možno využili možnosti komerční přepravy. Repatriační lety by měly být přednostně určeny těm lidem, kteří nemají možnost sami si zajistit dopravu zpět do vlasti.

  • Vláda chystá další zpřísnění pravidel života v Česku. Co nás čeká?

    Pokud vláda dále neupraví některá zavedená opatření, prodloužení nouzového stavu by znamenalo řadu omezení. Seznam Zprávy přinášejí shrnutí těch, která platí dnes.

  • Kdo může, ať si vezme své seniory domů, prosí plzeňský hejtman

    Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) vyzval lidi, jimž to rodinné podmínky a zdravotní stav rodičů a prarodičů dovolí, aby si vzali do domácí péče své příbuzné z domovů pro seniory. Pomůže se tak eliminovat riziko rozšíření onemocnění COVID-19 v těchto zařízeních. Bernard, který je kvůli kontaktu s pozitivně testovanou členkou krajské rady v karanténě, to dnes napsal na svém facebookovém profilu. V kraji se dosud v domovech pro seniory nákaza koronavirem nepotvrdila.

  • Česko má 11 obětí

    Počet obětí nákazy koronavirem se v sobotu zvýšil z devíti na jedenáct. Uvedlo to Ministerstvo zdravotnictví. Jedenáct lidí se z nemoci uzdravilo, v této statistice se během soboty nic nezměnilo.

  • Maláčová: Do sociálních služeb míří půl milionu respirátorů

    Do sociálních služeb v Česku je nyní rozváženo podle ministryně sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) půl milionu respirátorů, které zajistila ministerstva vnitra a zdravotnictví. Vzhledem k počtu domovů pro seniory a domovů se speciálním režimem je fyzicky dnes nemusí všechna zařízení mít k dispozici, počátkem týdne ale ano. Maláčová to dnes řekla České televizi. O distribuci respirátorů dnes na Twitteru informovali také ministři zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

  • Ministr Vojtěch podporuje prodloužení nouzového stavu o 30 dnů

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podporuje vzhledem k situaci prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů. Vojtěch dnes v České televizi řekl, že situace v počtu nakažených v Česku není nejpříznivější. Nynější nouzový stav platí do 11. dubna. Jeho prodloužení by musela na návrh vlády schválit Sněmovna. Pro delší nouzový stav se již vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO).

  • Liberecká univerzita sleví studentům 35 procent na kolejném

    Technická univerzita v Liberci sleví studentům, kteří museli kvůli uzavření škol narychlo opustit vysokoškolské koleje, 35 procent na kolejném. Kdo chce slevu získat od 11. března, kdy stát kontaktní výuku na školách zakázal, musí o ni požádat prostřednictví dodatku ke smlouvě o ubytování, který zašle e-mailem na adresu vysokoškolských kolejí. Při pozdějším doručení bude sleva účtována až od data doručení dodatku, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

  • Schillerová: Stát bude hradit skutečnou škodu, ne ušlý zisk

    Stát bude hradit skutečnou škodu, která lidem vznikne kvůli opatřením proti koronavirové epidemii. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to dnes řekla v České televizi. „Pokud vznikne skutečná škoda - škoda na majetku nebo by došlo k nařízení nějakého konání - tak samozřejmě ta škoda se hradit bude. Stát nebude hradit ušlý zisk, to je můj právní názor a za tím si stojím,“ uvedla ministryně. „Jsem zodpovědná za fiskální situaci tohoto státu a představa, že bychom každému hradili ušlý zisk, který měl podnikatel třeba v době ekonomické konjunktury, prostě není možná. To by v takovémto případě stát nezaplatil,“ doplnila.

  • Hradecký kraj dostal ochranné pomůcky, rozvoz začne v neděli

    Královéhradecký kraj v noci obdržel zásilku ochranných pomůcek od Ministerstva vnitra, ze které vyčlenil 100 000 ústenek, 10 000 respirátorů FFP2 s 1200 párů ochranných rukavic pro domovy pro seniory. Krajská zařízení, která již nemají dostatek ochranných pomůcek, je dostanou v neděli, zbytek bude rozdělen v pondělí. ČTK to dnes řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. V žádném ze sociálních zařízení zřizovaných Královéhradeckým krajem nebyl k dnešním 16:30 potvrzený případ nákazy koronavirem.

  • Na Ministerstvu obrany je 12 nakažených koronavirem

    Resort Ministerstva obrany k dnešnímu dni eviduje 12 nakažených novým typem koronaviru. V čísle jsou obsaženi civilní i státní zaměstnanci, stejně jako vojáci. V karanténě je celkem 907 zaměstnanců a vojáků. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Doplnila, že ministerstvo má stanovená přísnější karanténní pravidla. V počtu lidí umístěných do karantény jsou tak podle ní jak zaměstnanci a příslušníci, kteří se vrátili ze zahraničních cest či z dovolených, tak i vojáci, kteří jsou nasazováni na hranicích na pomoc policii.

Reklama

Související témata: