Hlavní obsah
Online

Praha má rekordní nárůst. Prymula změní strategii omezení

Brífink ministra zdravotnictví.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V Praze přibylo za posledních 24 hodin 839 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V hlavním městě je aktuálně 7402 nakažených, úmrtí přibylo 12. Nejméně deset zemřelých bylo podle údajů ministerstva za poslední týden v každém dni.

- Za pátek přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 1759 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne.

- „Změníme strategii. Veškerá data, která bude možná publikovat, publikována budou. Je to proto, aby si každý mohl ověřit, proč postupujeme tak, jak postupujeme. Příští týden chceme zveřejnit výhledovou strategii, abychom mohli říci, která opatření přichází v úvahu, jak je budeme volit a od čeho se budou odvíjet,“ řekl na páteční TK ministr zdravotnictví Roman Prymula.

- Po volbách do zastupitelstev krajů a třetiny Senátu, které budou dnes a v sobotu, začne od pondělí platit nouzový stav. Jeho zavedení na měsíc schválila ve středu vláda. Od pondělí budou platit do 18. října také nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

  • Volno nepomohlo. Za poslední týden přibylo téměř 16 tisíc nakažených

    Za poslední zářijový týden přibylo nejvíce nakažených od začátku epidemie. A to i přesto, že byl díky státnímu svátku prodloužený víkend a méně se testovalo.

    Více v následujícím článku

  • Většina nemocnic v Praze zatím plánovanou péči neomezuje

    Většina nemocnic v Praze zatím plánovanou péči kvůli covidu-19 neomezuje, jsou ale na navýšení kapacit pro pacienty s covidem-19 připravené. Odložitelné výkony kromě onkologických omezila Fakultní nemocnice v Motole a částečně péči omezila také Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. ČTK to sdělili tiskoví mluvčí jednotlivých nemocnic. Některá zařízení shánějí další personál nebo mediky na výpomoc. Pacientů s koronavirem mají většinou kolem čtyř desítek. Mezi devíti pacienty s koronavirem nejvíc vytíženými nemocnicemi v ČR jsou čtyři pražské.

  • Za pátek přibylo 1759 nakažených

    Za pátek přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 1759 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne.

  • V Praze přibylo za den 839 nakažených, nejvíc od začátku epidemie

    V Praze přibylo za posledních 24 hodin 839 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Dosavadní maximum bylo 601 případů z minulého čtvrtka. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice k dnešním 18:00. Doposud bylo v hlavním městě podle hygieniků  dohromady 14 421 případů covidu-19. Z nich se 6866 lidí z nemoci vyléčilo, 129 lidí zemřelo. V Praze je aktuálně 7402 nakažených.

  • Podrobná mapa: Jak se koronavirus šíří v obcích

    Veřejnost se dočkala. Ministerstvo zdravotnictví po měsících mlčení uvolnilo údaje za obce s rozšířenou působností. Podívejte se, jak se nákaza koronavirem šíří právě u vás.

    Více v následujícím článku

  • V říjnu bude až 8500 nakažených denně, očekává Prymula

    Ministerstvo zdravotnictví očekává, že v první půlce října bude přibývat přibližně 4500 nových případů nákazy koronavirem denně. Ve druhé polovině měsíce by to mohlo být až 8500 denně. Šíření nákazy covid-19 tak bude dále narůstat, protože číslo R - reprodukční číslo udávající, kolik lidí každý pozitivní dál nakazí - je stále nad hodnotou 1. „V tuto chvíli se odhad hodnoty reprodukčního čísla pohybuje někde kolem 1,24 s intervalem spolehlivosti mezi 1,14 a 1,34,“ popsal ministr Roman Prymula.

    Více v následujícím článku

  • Úřady práce v celém Česku mění kvůli koronaviru úřední hodiny

    Úřady práce v celém Česku změní od příštího týdne kvůli covidu úřední hodiny. Úterý a čtvrtky budou nyní pouze pro objednané klienty. Úřad práce ČR zároveň doporučuje všem klientům, aby zasílali dokumenty například prostřednictvím datové schránky, osobní návštěva není vždy nutná. Od příštího týdne budou úřední hodiny v pondělí a ve středu od 08:00 do 12:00 a následně od 13:00 do 17:00. Úterý a čtvrtek bude jen na objednání, a to od 08:00 do 11:00. V pátek je otevřeno rovněž od 08:00 do 11:00, ale pouze pro evidenci nových uchazečů o zaměstnání a příjem žádostí o nepojistné sociální dávky.

  • V Jablonci se po několika měsících znovu sešel krizový štáb

    V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu od pondělí 5. října se dnes v Jablonci nad Nisou po několikaměsíční přestávce sešel krizový štáb. Hlavním úkolem, který z jednání vyplynul, je vytipovat možný objekt pro náhradní ubytování lidí, kteří se po léčbě nebo s prokázanou nákazou covidem-19, ale bez nutnosti hospitalizace, nemají kam uchýlit. Pomoc potřebují nejen bezdomovci, ale například i senioři, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

  • V COVID kultura MPO přijalo 272 žádostí za zhruba 132,6 milionu

    V programu COVID kultura přijalo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) 272 žádostí za 132,6 milionu korun. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Na podporu pořadatelů kulturních akcí, kteří byly zasaženi v souvislosti s pandemií a vládními opatřeními, bylo připraveno 900 milionů korun. Příjem žádostí byl spuštěn 18. srpna, skončit měl 18. září. Nakonec byl prodloužen do 30. září. Podle MPO se chystá druhá výzva, kterou by se měl rozšířit okruh žadatelů.

  • Fakultní nemocnice Brno má 52 pacientů s covidem

    Fakultní nemocnice Brno má k dnešnímu dni 52 pacientů s nemocí covid-19, pět z nich je ve vážnějším stavu na klinice ARO. Počet v tiskové zprávě uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má podle mluvčí Dany Lipovské 25 pacientů s nemocí covid-19, z toho čtyři jsou ve vážném stavu. Fakultní nemocnice Brno má na klinice infekčních chorob 74 lůžek. „Aktuálně je obsazeno 44. Dalších pět pacientů s vážnějším průběhem je na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, tři pozitivní jsou na klinice psychiatrie,“ uvedla Plachá.

  • Soud řeší dalších sedm žalob na koronavirová omezení

    Pražský městský soud za září eviduje sedm správních žalob, které souvisejí s protiepidemickými opatřeními Ministerstva zdravotnictví. Ve většině z nich si lidé stěžují na obnovení povinnosti nosit roušky. Kvůli opětovnému vyhlášení nouzového stavu prozatím žádná žaloba nepřišla. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí soudu Markéta Puci. Ze zářijových žalob zatím soud vyřešil jednu, a to tak, že ji odmítl. Ze sedmi žalob se jen jediná netýká roušek - napadá omezení výuky na vysokých školách. Na rozdíl od ostatních nemíří proti ministerstvu, ale proti Hygienické stanici hlavního města Prahy.

  • O očkování proti chřipce je velký zájem

    „Apelovali jsme na lékaře, aby nepodceňovali předobjednávky vakcíny proti chřipce. Přestože se Česká republika snažila navýšit dodávky, podařilo se je navýšit jen o dvacet procent,“ řekl v pátek předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, podle kterého se na podzim potvrdil vysoký zájem o vakcínu.

    Všechny plánované dodávky vakcíny jsou už u lékařů nebo distributorů v Česku. Jednat by se mělo přibližně o 870 tisíc dávek vakcíny.

    Možné očkování proti koronaviru bude podle Chlíbka dobrovolné. Slíbil zároveň, že jakákoliv taková vakcína bude schválena Evropskou lékovou agenturou.

  • Každé opatření se projeví za sedm až deset dní, řekl Prymula

    Ani při okamžitém zavedení přísných opatření se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nepodaří nárůst nových případů okamžitě zastavit. „Zbrzdění je velmi dlouhé. Je to jako plující zaoceánský parník, kdy musíte točit kormidlem hodně dopředu,“ řekl v pátek. Každé opatření se podle něj projeví za sedm až deset dní.

    Cílem všech přijímaných opatření je podle ministra zabránit vyčerpání kapacit nemocniční péče. Podle šéfa klinické skupiny ministerstva a předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého bylo ve čtvrtek hospitalizovaných 1134 pacientů, na jednotkách intenzivní péče je 192 z nich. „Kapacity jsou naplněné asi ze 20 procent. Zatím ve většině nemocnic není nutné omezovat elektivní necovidové péče,“ dodal.

    Nejvíc pacientů s covidem je v nemocnicích v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji. Vůbec nejvíc nemocných leží v nemocnici v Uherském Hradišti, kde je nakažených covidem 73.

  • Nový semafor: Zelených okresů je málo, republika oranžoví

    Červenou barvu, jež značí nejvyšší riziko nákazy koronavirem na mapě okresů, mají kromě hlavního města Prahy nově také Praha-západ, Praha-východ a Uherskohradišťsko. Většina okresů, 55, je oranžová, což znamená druhý stupeň nebezpečí. Na dnešní tiskové konferenci aktualizovaný semafor představil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

    Při předchozí aktualizaci zachycující stav k 22. září byla červená pouze Praha, 58 okresů bylo oranžových a 18 zelených. Regionů s nižším rizikem nákazy tak zůstal stejný počet. V okresech, které jsou na mapě označeny červenou nebo oranžovou barvou, se podle opatření ministerstva zdravotnictví mají v pondělí na dva týdny uzavřít střední školy.

  • Data vám ukážeme. Přijde i plán, co se může dít dál, slíbil Prymula

    „Změníme strategii. Veškerá data, která bude možná publikovat, publikována budou. Je to proto, aby si každý mohl ověřit, proč postupujeme tak, jak postupujeme. Příští týden chceme zveřejnit výhledovou strategii, abychom mohli říci, která opatření přichází v úvahu, jak je budeme volit a od čeho se budou odvíjet,“ řekl na páteční TK ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nikdo podle ministra ale není vývoj schopen predikovat se stoprocentní jistotou. Plánovaná opatření je ale podle něj třeba zveřejnit, aby nebyly mezi občany pochyby.

    „Navrhujeme tu opatření, ale je to dominantně na vás. Pokud nebudou respektována, bude křivka vypadat úplně jinak. Zdravotnický systém se pak může dostat do složité situace,“ apeloval Prymula.

  • Prymula: Nikdy nebyl nástup ministra zdravotnictví tak složitý

    „V novodobé historii nebyl nástup ministra zdravotnictví tak složitý, jako tomu bylo teď. Mojí rolí je zastavit nebo alespoň zpomalit epidemii tak, aby náš zdravotnický systém byl schopen se vyrovnat s nároky, které tady budou, na lůžka a léčbu našich pacientů. Čelím kritikám, řada z nich může být oprávněná, ale kdybych nedělal nic, kritizován bych byl rovněž. Covid-19 ale není politický virus. Apeloval bych na lidi, aby své názory vyjádřili v rámci voleb,“ řekl na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

    Prymula upozornil na to, že česká opatření vychází ze zkušenosti různých zemí světa a jsou mnohem méně tvrdá, než jsou v řadě jiných demokratických zemí.

  • Nemocnice v Náchodě přidává ventilátory

    Oblastní nemocnice v Náchodě dnes rozšířila svoji kapacitu o 11 lůžek s ventilátory pro pacienty s komplikovaným průběhem onemocnění covid-19. Pomohly ventilátory nakoupené v dubnu letošního roku, které měly být původně pořízeny až do nově postavených pavilonů nemocnice, která stále prochází přestavbou. Kvůli pandemii však zdravotnický holding rozhodl o jejich nákupu už v dubnu. Všechny nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje v současné době nabízejí pro pacienty s koronavirovým onemocněním 42 standardních lůžek a 13 intenzivních lůžek, jež posílí ještě 11 nových. Pomáhají tak s kapacitou Fakultní nemocnici v Hradci Králové, která je hlavním zařízením pro pacienty s komplikacemi.

  • Volební doba pro nakažené se možná prodlouží

    Hlasování do přenosných uren pro voliče s nemocí covid-19 v karanténě mohou krajské úřady v sobotu prodloužit v případě zvýšeného zájmu až do 17:00. To by mohlo prodloužit i zpracování a zveřejnění výsledků voleb, uvedla dnes místopředsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Eva Krumpová. Krajské úřady mají podle zákona povinnost informovat o prodloužení doby na hlasování na svých webech, zatím tak ale podle zjištění ČTK žádný z nich neučinil.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy