Hlavní obsah

Česko má dvojnásobnou šanci na Oscara

Foto: Jan Dobrovský

Nabarvené ptáče jde do oscarového finále.

Reklama

Do užšího výběru nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film americká Akademie filmového umění a věd vybrala i Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo také v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské FAMU Darii Kaščejevové.

Článek

Nabarvené ptáče, které zazářilo mimo jiné na festivalech v Benátkách či v Torontu, se do užšího výběru deseti snímků dostalo v konkurenci 93 filmů. Ve výběru deseti zahraničních filmů je vedle Nabarveného ptáčete například francouzský snímek Bídníci, který režíroval Ladj Ly, jihokorejské drama Parazit režiséra Pong Čun-hoa, španělské drama Bolest a sláva režiséra Pedra Almodóvara nebo maďarský film Barnabáse Tótha s názvem Akik maradtak (Ti, kdo zůstali).

Film uspěl na festivalech v Benátkách, kde si jeho tvůrci odnesli ocenění od studentské poroty Film pro UNICEF, i přehlídce v Torontu a 11. září měl svou pražskou premiéru.

Nabarvené ptáče je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy románu polského spisovatele Jerzyho Kosińského z roku 1965, vnímán rozporuplně. Některým divákům vadí zobrazované násilí a krutost, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Film i kniha vypráví příběh malého chlapce, kterého v prvních týdnech druhé světové války poslali rodiče z velkého města ve východní Evropě do zdánlivého bezpečí vzdálené vesnice. Ve filmu se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár, objevilo mezinárodní herecké obsazení v čele s hvězdami, jako jsou Harvey Keitel, Stellan Skarsgård či Udo Kier.

Rok ptáčat

Režisérka Kaščejevová, která se narodila v Tádžikistánu a později studovala v Moskvě hudbu, s Dcerou sklidila už několik festivalových úspěchů. Snímek dostal nejvyšší ocenění Křišťál na festivalu ve francouzském Annecy a 8. září cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku. V říjnu si Kaščejevová za Dceru převzala v mezinárodní kategorii animace cenu americké Akademie filmového umění a věd, označovanou za studentského Oscara.

„Je nám velkou ctí, že se Dcera dostala na shortlist s dalším českým filmem Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, který je na shortlistu v kategorii International Feature Film (mezinárodní hraný film),“ uvedla v prohlášení Alexandra Hroncová z FAMU. Jako zajímavost pak dodala, že pracovní název snímku Dcera byl Ptáče (The Bird), Kaščejevová se ale těsně před dokončením rozhodla pro změnu.

Reklama

Doporučované