Hlavní obsah

Česko má silnice na úrovni Egypta, říká světový žebříček

V žebříčku úrovně silnic, který je součástí hodnocení konkurenceschopnosti jednotlivých zemí v letech 2017 až 2018, patří České republice 74. místo.

Reklama

Článek

Česká republika nemá dobré silnice stejně jako Slovensko.

V kvalitě silniční sítě, která je jedním z kritérií, z nichž Světové ekonomické fórum stanovilo index konkurenceschopnosti světových zemí v letech 2017 až 2018, obsadily státy někdejší československé federace 73. (Slovensko) a 74. místo.

Celkově v indexu konkurenceschopnosti je přitom Česká republika na 31. pořadí.

Video: Ze tří nejhorších silnic v Česku byla z gruntu opravena jenom jediná

Tři nejhorší silnice v Česku, jak vypadají po půl roce (natočeno v dubnu 2018).Video: Seznam Zprávy

Sousední místa v žebříčku, který v pondělí připomněl projekt Výmoly.cz, souvisí s tím, že budování silniční sítě má v obou zemích stejnou historii.

V hodnocení silnic v rámci indexu konkurenceschopnosti jsou pak hned za Českem na 75., respektive 76. místě země jako Egypt či Pákistán.

Naopak v čele světového „silničního“ pořadí je Rakousko nebo Chorvatsko.

Video: To není Rusko, takto opravují výmoly pražští silničáři

Čtenář Seznamu zachytil pro laika pozoruhodný způsob opravy vozovky v Praze na Žižkově (natočeno letos v březnu).Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Projekt Výmoly.cz v pondělí odstartoval tradiční anketu o nejhorší silnice v Česku. Řidiči do ní mohou přispívat až do července, pořadí bude jako obvykle vyhlášeno v září tohoto roku.

Projekt Výmoly.cz také zveřejnil tabulku, která stanovuje pořadí českých regionů podle toho, jak se věnují opravám silnic II. a III. třídy, které spravují.

Na prvním místě se umístil Středočeský kraj. Ze 738 úseků, které řidiči nahlásili jako nutné k opravě, jich opravil více než 300.

Druhým nejaktivnějším krajem v opravách byla Praha, na třetím místě skončila Vysočina.

Reklama

Související témata:

Doporučované