Hlavní obsah

Česko má světový unikát. První učebnici, která šoférům ukáže, jak řídit ve tmě

Učebnice jízdy ve tmě vznikla v Brně.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Na co si dát pozor při řízení v noci? Až doposud měli žáci autoškol minimum informací o nástrahách nočního provozu. To se však změní. Česko má unikát v podobě nové učebnice jízdy ve tmě. Vytvořili ji experti z Vysokého učení technického v Brně. Má pomáhat v autoškolách a lektoři si ji chválí.

Článek

Dobrovolník řídí auto v noci a každý jeho pohyb očí zaznamenává speciální snímač. Přístroje přesně měří rychlost řidičových reakcí i možnosti rozeznat špatně viditelné chodce nebo zvířata na cestě.

Rozsáhlý terénní průzkum expertů z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně předcházel jejich unikátnímu počinu. Jako první na světě vytvořili internetovou učebnici jízdy ve tmě. Dokument mohou využít žáci devíti set autoškol i profesionální řidiči. Metodiku výuky už schválilo Ministerstvo dopravy. „I když je po setmění mnohem menší intenzita provozu na silnicích, čtvrtina všech nehod v České republice se stane právě za tmy. Je při nich smrtelně zraněna třetina všech zemřelých na silnicích,” upozornil jeden z tvůrců učebnice Robert Kledus z Ústavu soudního inženýrství.

Doporučuje, aby v autoškolách věnovali lektoři jízdě ve tmě alespoň jednu hodinu.

V týmu expertů a dobrovolníků zkoumali reakční schopnosti řidičů ve tmě a všechny poznatky převedli do uceleného přehledu zásad, jejichž dodržování je důležité při jízdě po setmění. „Od začátku vnímáme, že mezi učiteli autoškol je o učebnici zájem, i když je její používání dobrovolné,” sdělil Jiří Martínek z Asociace autoškol České republiky.

Učebnici si může kdokoli stáhnout na internetových stránkách Asociace autoškol. Zájemci tam také najdou instruktážní videa, která ukazují nástrahy nočních silnic.

Reklama

Související témata:
Reflexní prvky

Doporučované