Hlavní obsah

Česko má v žebříčku 500 největších firem regionu 77 zástupců

Foto: Shutterstock.com

Škoda Auto je podle obratu druhá největší firma ve střední a východní Evropě

Reklama

Česko má v žebříčku 500 největších firem střední a východní Evropy podle obratu za rok 2020 celkem 77 společností, což je o jednu méně než o rok dříve. Ukazuje to aktuální studie CEE Top 500.

Článek

V hodnocení obsadila první místo polská společnost PKN Orlen, druhá je česká Škoda Auto a třetí polská Jeronimo Martins.

„Ekonomiky zemí střední a východní Evropy se sice přizpůsobily novému pandemickému prostředí, ale pozitivní pohled na ně je zpochybněn vývojem globálního a evropského hospodářství. V roce 2020 čelilo 500 největších podniků ve střední a východní Evropě poklesu tržeb. Tržby 500 největších společností se snížily o 3,3 procenta na 667 miliard eur,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR Ján Čarný.

ČR se v regionu opět umístila na druhém místě za Polskem s 15,4 procenta všech společností v CEE TOP 500. Obrat tuzemských firem klesl o 8,6 procenta, zatímco čistý zisk se propadl o 33,9 procenta. V Česku působí řada automobilek, které zůstávají pilířem průmyslu. Automobilový průmysl a doprava tak zůstává v žebříčku českých firem nejdominantnější.

Žebříček Coface

  • Coface působí v úvěrovém pojištění.
  • Přehled 500 nejvýznamnějších společností ve střední a východní Evropě Coface CEE Top 500 zveřejňuje každoročně, letos již potřinácté.
  • Průzkum představuje pořadí podniků podle obratu a zkoumá i další aspekty, jako jsou počet zaměstnanců, rámec působení, odvětví a trhy a nově také hodnocení úvěruschopnosti podle metodiky Coface.

Na prvním místě zůstává polská společnost PKN Orlen, jejíž obrat však poklesl o 23 procent. Na druhém místě se umístila česká Škoda Auto. Díky nárůstu obratu se na třetí místo posunula polská Jeronimo Martins, což je původem portugalská obchodní skupina, která v Polsku vlastní například významný maloobchodní řetězec Biedronka.

„K růstu v regionu střední a východní Evropy přispěla spotřeba domácností, která se ve druhé polovině roku 2020 začala díky dobré kondici trhů práce zotavovat. Rychle se vrátily rostoucí mzdy zaměstnanců a nedostatek pracovních sil, což vyvolalo tlak na marže,“ upozornil Čarný.

Reklama

Související témata:

Doporučované