Hlavní obsah
Online

Taky jsme vás mohli zavřít, pohrozil Havlíček průmyslníkům

Foto: vláda.cz

Vicepremiér Karel Havlíček uvedl, že „průmysl byl několik hodin od zavření, kdyby to nevyměnil za testování ve firmách“. Reagoval tak na kritiku, že plošné testování je špatně připraveno.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Letošní maturanti nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Termín státních maturitních testů se kvůli epidemii covidu-19 posune z 3. až 7. května na 24. až 26. květen. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna.

- Firmy nemají dost testů pro své zaměstnance, přitom je testování povinné. Podrobnosti ZDE. Zaměstnavatelé proto kritizují vládu. Vicepremiér Karel Havlíček v České televizi kontroval, že také mohla vláda průmysl zavřít.

- V pondělí bylo podle revidovaných údajů Ministerstva zdravotnictví v Česku skoro 9000 hospitalizovaných s nemocí covid-19 a 1873 v těžkém stavu, což byly nejvyšší počty za celou epidemii. Vyplývá to z revidovaných údajů na webu ministerstva.

Podívejte se na záznam tiskové konference ministra školství Roberta Plagy (za ANO), kde se vyjádřil k podobě letošních maturit i přijímacích zkoušek.Video: ČTK

  • Průmysl byl jen krok od zavření, tvrdí Havlíček

    Vicepremiér Karel Havlíček reagoval na kritiku, že testování ve firmách není dobře připravené, protiútokem, že vláda „taky mohla průmysl zavřít“. „Bylo jen krok od toho, aby se zavřel průmysl. Zbývaly hodiny,“ uvedl v České televizi s tím, že jedině výměnou za masivní testování ve firmách se dospělo k dohodě, že se zavírat průmysl nebude.

    Firmy ovšem nemají dost testů. Řada z nich proto zaměstnance posílá do testovacích center, která jsou tím pádem ovšem přetížená. A jak popsaly Seznam Zprávy, hrozí, že situace bude ještě horší, až k podobnému kroku přistoupí další státy.

    „Mohli jsme nechat 14 dní na přípravu, ale já vám garantuji, že by ten průmysl byl 14 dní zavřený,“ odpověděl na kritiku Havlíček.

  • Ministerstvo opět přepočítalo pacienty v nemocnicích. Je jich tam víc

    V pondělí bylo podle revidovaných údajů Ministerstva zdravotnictví v Česku skoro 9000 hospitalizovaných s nemocí covid-19 a 1873 v těžkém stavu, což byly nejvyšší počty za celou epidemii. V úterý počty pacientů oproti pondělku mírně klesly. Hospitalizovaných bylo podle dnešních údajů na webu ministerstva 8618, z toho ve vážném stavu 1853. Původně ministerstvo uvádělo za pondělí 8478 hospitalizovaných a méně než 1800 lidí ve vážném stavu.

    Ještě na konci ledna bylo hospitalizovaných kolem 5500. Během února pak počty pacientů skokově narůstaly a na začátku března překročily 8000. V pondělí 8. března bylo hospitalizovaných 8969. Statistiky ministerstva navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19.

  • Ministři o Sputniku. Blatný vzdoruje, Havlíček kritizuje EU

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve Sněmovně zopakoval, že neudělí výjimku ruské vakcíně Sputnik V. Podle něj za jeho působení se v Česku bude vždy očkovat jen vakcínami, které prošly standardním schvalovacím procesem.

    V téže době jeho vládní kolega vicepremiér Karel Havlíček v Pressklubu na Frekvenci 1 pronesl: „Byla by určitě škoda, pokud je Sputnik dobrá vakcína – a já v tuto chvíli nemám důvod zpochybňovat výsledky ruské vědy a to, že se to dnes nabízí, prodává, aplikuje v desítkách zemích světa –, je to spíše otázka, proč už to EU neřeší. Všichni víme, že vakcíny potřebujeme, potřebujeme kvalitní vakcíny, a možná kdyby ta spolupráce mezi Ruskem a EU byla zahájena před pár týdny či měsíci, tak už tento produkt mohl být certifikován. A obyvatelé EU mohli mít možná dobrou vakcínu.“ To, že ruský výrobce neměl dokončeny klinické testy a zástupce Sputniku zažádal o registraci vakcíny až v minulých dnech, Havlíček nijak nereflektoval.

  • V metru kvůli přísnějším opatřením opět klesl počet cestujících

    V pražském metru se od začátku letošního března, kdy začala platit přísnější pravidla proti šíření covidu, snížil počet cestujících. Zatímco 1. března zaznamenal dopravní podnik ve všech stanicích 746 738 nástupů a výstupů, v úterý 9. března to bylo 735 408. Proti začátku února je to pokles v průměru o asi 200 000. V době před pandemií metro využilo denně asi 1,2 milionu lidí, nyní je to pokles na zhruba 30 procent. DPP očekává propad tržeb za loňský rok až 1,4 miliardy korun „Počet cestujících od začátku roku narostl na úroveň 50 procent před krizí. Podle našich odhadů se cestující vrátili téměř na úroveň před krizí. Změnilo se ale chování vlivem home office a poklesl počet cest vlivem uzavření obchodů, škol a dalších zařízení včetně turistických atrakcí. Největší pokles cestujících zaznamenáváme po 20:00, a to hlavně vlivem zákazu vycházení po 21:00,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

  • Žena, kterou chce Zeman sesadit: Naším úkolem je zajistit, aby se k lidem dostávaly jen bezpečné vakcíny

    Prezident Miloš Zeman chce, aby vakcínu Sputnik schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česko jimi začalo očkovat ještě před rozhodnutím evropských orgánů. Ředitelku ústavu Irenu Storovou označil za hlavní překážku pro dodávky Sputniku. „Mým posláním a také posláním mých kolegů na SÚKL je hájit veřejné zdraví. To děláme každý den a zůstane to tak. Naším úkolem je zajistit, aby se k lidem dostávaly jen bezpečné, kvalitní a účinné léčivé přípravky, a těmi jsou i vakcíny proti covidu-19,“ reagovala Storová.

  • Senátorka ODS Němcová ostře o prezidentovi

  • Někteří hejtmani jsou proti použití vakcíny bez souhlasu „Evropy“

    Někteří hejtmani dnes dali veřejně najevo, že ve svých krajích nehodlají připustit očkování vakcínou, která nebude mít souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky. Reagovali tak na prohlášení prezidenta Miloše Zemana ohledně očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Zeman chce, aby ruskou a čínskou vakcínu schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česko jimi začalo očkovat ještě před rozhodnutím evropských orgánů. Kraje zajišťují distribuci vakcín ve svých regionech. Prezident v rozhovoru pro Parlamentní listy vyzval také premiéra Andreje Babiše (ANO) k odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) i ředitelky SÚKL Ireny Storové kvůli odmítání ruské očkovací látky. Oba obvinil z odpovědnosti za úmrtí lidí v Česku na covid-19. „Pokud chce pan prezident někoho odvolat za to, že nechce umožnit očkování vakcínou Sputnik, ať si mě přidá na seznam a začne hledat většinu v krajském zastupitelstvu. V našem kraji se vakcínami bez registrace EMA očkovat nebude, a to bez ohledu na to, odkud jsou,“ uvedl například hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

    Vlnu reakcí hejtmanů spustil jihočeský Kuba:

  • Unie cestovního ruchu: Vláda má snahu odškodnit co nejméně firem

    Vláda má podle České unie cestovního ruchu snahu odškodnit co nejméně firem. Svědčí o tom podle ní v pondělí schválené kompenzační programy, které by měly nahradit dosavadní specializované. Dotační tituly podle unie opomíjí většinu připomínek podnikatelských svazů a přístup vlády vůči podnikatelům není destruktivní jen finančně, ale také psychicky. „Zatímco v roce 2020 byly jednotlivé zavřené obory kastovány a některé dostaly od státu více podpory, některé méně a některé vůbec nic, právě schválená verze 2021 sice už není v tomto smyslu diskriminační, zato každá z postižených firem dostane mnohem méně,“ uvedl dnes viceprezident unie Martin Plachý.

    Specifické dotační tituly zavedené v souvislosti s pandemií jako COVID gastro uzavřené provozovny, COVID ubytování nebo COVID nájemné nahradí dva programy. V COVID 2021 budou mít podnikatelé nárok na příspěvek 500 korun na zaměstnance a den, v COVID Nepokryté náklady jim stát uhradí 60 procent nákladů.

  • V Praze je zhruba 5400 míst na antigenní test denně

    V Praze je k dispozici zhruba 5400 míst na antigenní testování proti covidu-19 každý pracovní den, na příští dny jsou většinou obsazené. Volné místo se dá získat na bližší den jen v případě, že se někdo odhlásí. První volné termíny jsou v sobotu, častěji od úterý příštího týdne. Šest testovacích míst nemá termín volný do konce března. Pražané si mohou vybírat z 61 míst, otevřeno mají často i o víkendu a několik i ve večerních hodinách. Vyplývá to z rezervačních systémů jednotlivých odběrových míst na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Obrana dnes začala s testováním svých zaměstnanců

    Ministerstvo obrany dnes začalo s testováním svých zaměstnanců na covid-19. Potřebné samotestovací sady na antigenní testování dnes byly rozvezeny jednotlivým složkám resortu.

  • Situace na Chebsku se mírně zlepšuje. Slíbení lékaři pomohli, říká hejtman

    „Ta situace se mírně zlepšuje, my jsme vůbec rádi, že se přestala zhoršovat. Už teď vidíme, že nemocnice nepotřebují transferovat takové množství pacientů,“ říká hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek pro rádio Expres FM. „Ministr zdravotnictví Blatný slíbil při své návštěvě tři internisty. Pokud vím, tak dorazili dva a ke konci února byl zapojen i ten třetí. Dnes nemůžeme říct, že bychom byli personálně stabilní, ale podařilo se vyřešit tu nejkritičtější situaci,“ vysvětluje Kulhánek.

    „Na Chebsku částěčně přibývá nakažených, ale v nemocnicích se to projevuje se zpožděním. Horší situace je v okolních regionech, ať je to Sokolovsko nebo Karlovarsko,“ řekl rádiu Expres FM mluvčí Karlovarských krajských nemocnic Vladislav Podracký. Ze slíbených lékařů podle Podrackého do Chebu dorazili dva vojenští lékaři, kteří jsou pro nemocnici velkou pomocí. Později pak dorazila i lékařka z Prahy, čímž potvrzuje slova hejtmana Kulhánka.

  • Termíny přijímacích zkoušek na SŠ se posunou z dubna na květen

    Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se letos kvůli epidemii covidu-19 opět posunou na pozdější termíny. Na čtyřletých oborech se budou konat 3. a 4. května a na víceletých gymnáziích 5. a 6. května. Vyplývá to z materiálu Ministerstva školství. Původně měly být jednotné přijímací zkoušky mezi 12. a 15. dubnem. Loni se kvůli epidemii konaly místo dubna v červnu. Kvůli epidemii covidu-19 oznámil Plaga už loni na podzim, že jednotné přijímací zkoušky organizované Cermatem z češtiny a matematiky budou letos povinné jen na víceletých gymnáziích. Na čtyřletých oborech se konat nemusí. Ředitelé škol se mohli do konce ledna rozhodnout, zda místo zkoušek organizovaných Cermatem budou dělat jen vlastní školní přijímací zkoušky, případně budou moci přijmout uchazeče bez zkoušek, pokud jejich počet nepřesáhne počet nabízených míst.

  • Návrat dětí do škol? Podle Plagy musí rozhodnout epidemiologové

    Kdy se vrátí děti a studenti do škol, zatím není jasné. Podle Plagy musí rozhodnout epidemiologové. „Je to otázka zdravotnická, neumím na ni odpovědět,“ dodal Plaga.

  • Praktické zkoušky potrvají až do konce srpna

    Termín státních maturitních testů se kvůli epidemii covidu-19 posune z 3. až 7. května na 24. až 26. květen. Mimořádný termín pro maturanty, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, bude 7. až 9. července. Období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna.

  • Přijímačky až na začátku května

    Přijímací zkoušky na střední školy se podle Plagy také posunou, a to na začátek května.

  • Plaga: Změna legislativy pro úřední maturitu by trvala příliš dlouho

    „Změna legislativy pro úřední maturity by trvala příliš dlouho,“ reagoval Plaga na Babišův návrh úřední maturity.

  • Studenti, kteří pracují v nemocnicích, mohou mít státní část maturity úřední

    „Studenti, kteří se účastní práce v nemocnicích, budou mít úředně uznanou státní část maturity, tedy z češtiny, matematiky, cizího jazyka,“ řekl Plaga.

Reklama

Hlavní zprávy