Hlavní obsah

Česko má zpět naftu z Německa. Miliony litrů chybí, v nádržích zůstaly i neodčerpatelné kubíky

Rozhovor s předsedou SSHR Švagrem o přepravě nouzových zásob české nafty.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Dnes vyjel ze skladu v německém Kraillingu poslední vlak s naftou z nouzových rezerv České republiky. Celá operace Česko vyšla na 47 milionů korun.

Článek

Při největší logistické operaci země se během třinácti měsíců mezi dvěma státy přesunuly desítky milionů litrů nafty. Vypraveno bylo celkem 60 vlaků a převezeno palivo za celkem miliardu korun.

„Už teď je jasné, že na místě zůstanou nedočerpatelné zásoby nafty - je tam přirozený úbytek, nečerpatelný zbytek v potrubí a nějaký kal, ale půjde jen o kubíky,” říká Pavel Švagr, předseda SSHR, s tím, že teď se musí najít certifikovaná firma, která tyto zbytky odčerpá a to, co bude dobrá nafta, SSHR odveze do Česka v cisternách. Celkem už ale jde jen o půl procenta všech zásob.

Všechna nafta je podle SSHR kvalitní. V jedné nádrži bylo sice v naftě víc vody, než povolovaly normy, ale majitel skladu, firma Krailling Oils Development, nechal na své náklady tuto naftu v Čepru odkalit.

„Doufám, že už nikoho nikdy nenapadne uskladnit nouzové zásoby České republiky na území jiného státu. Nouzové zásoby musí být okamžitě k dispozici a ne, že je budeme rok přivážet,“ doplnil  Švagr.

Nafta byla v Německu uskladněna od roku 2010 u soukromé firmy Viktoriagruppe. Ta ale v roce 2014 zkrachovala. Správa státních hmotných rezerv se pak téměř dva roky nemohla ke své naftě dostat. Insolvenční správce ji totiž odmítal vydat. Teprve při prodeji skladu novému majiteli v červenci 2016 souhlasil s jejím odvozem.

Reklama

Související témata:

Doporučované