Hlavní obsah

Česko mění bankovky. Stovka a dvoustovka vypadají jinak

Čeho si jako prvního všimnete na nových bankovkách? Centrální bankéř představuje změny.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na první pohled je na bankovkách výraznější stříbrný proužek, který navíc mění barvu. Vylepšil se i vodoznak a přidaly další ochranné prvky.

Článek

Mezi lidi od středy míří nové vzory stokorunových a dvousetkorunových bankovek. Hlavní změnou jsou bezpečnostní prvky.

Na první pohled je nejvýraznější jiný stříbrný proužek. Ten má nyní více než dvojnásobnou šířku – tři milimetry. Text na proužku se také rozšířil, nově na něm je kromě hodnoty bankovky i „ČNB“.

Na bankovce také přibyly drobné žluté kroužky, které záměrně působí chaoticky. Vodoznak je ostřejší a propracovanější.

„Úplně nově je pod vodoznakem na pravé straně uvedena hodnota bankovky, v tomto případě 200 korun, a zároveň je tam znak, v tomto případě kalich,“ vysvětluje Josef Ducháček, ředitel sekce peněžního a platebního styku České národní banky.

Video: Guvernér ČNB oznamuje změny na českých bankovkách

Záznam z představení vylepšených bankovek.Video: ČNB

V případě stokorunové bankovky je ve vodoznaku nově symbol královského jablka. Další nové ochranné prvky jsou už určené spíše pro odborníky a viditelné jsou například pod UV lampou.

Nové prvky jsou primárně určené proti padělatelům, pomůžou i jednotlivým bankám. „Změny umožní také oboustranné zpracování bankovek na moderních strojích,“ dodává guvernér ČNB Jiří Rusnok. Změna tak zrychlí a zefektivní práci.

Přestože se stále častěji platí elektronicky, hodnota oběživa roste. Aktuálně jsou vydané peníze v hodnotě 578 miliard korun. Jde o 458 milionů kusů bankovek.

Nejvíce je tisícikorun. Následuje bankovka s hodnotou 2000 korun. Na třetím a čtvrtém místě je stokoruna a dvousetkoruna. Těch je aktuálně v oběhu od obou zhruba 62 milionů kusů. Nově se vyrobí 40 milionů kusů bankovek o hodnotě 100 korun a 43 milionů dvousetkorunových.

Do oběhu se budou dostávat postupně, podle Josefa Ducháčka by ke kompletní obměně mohlo dojít do tří a půl let.

Reklama

Doporučované